Galeria „Euro Foto Art”, cea mai longevivă galerie permanentă de artă fotografică din România și cel de al 17-lea Centru Expozițional al Federației Internaționale de Artă Fotografică din lume, trebuie să cedeze spaţiul din Piața 1 Decembrie nr. 12.
[eadvert]
Recent, Asociația „Euro Foto Art” a fost înștiințată de către Consiliul Județean Bihor prin adresa 27119 că are obligația de a lua toate măsurile necesare eliberării spațiului în care a desfășurat activitățile expoziționale.
Expoziția de adio, alcătuită din lucrările membrilor asociaţiei, va fi vernisată luni, 11 ianuarie 2021, ora 18:00 cu ocazia Zilei Artei Fotografice în România, în cadrul festivității de lansare a ediției a IX-a a Festivalului Internațional de Fotografie ”Carol Pop de Szathmári – Szathmári Pap Károly”.
Anul acesta, pe 14 august 2020, Galeria „Euro Foto Art”, Centru Expozițional al Federației Internaționale de Artă Fotografică Oradea – România, a aniversat 30 de ani de existență. Evenimentul a fost marcat printr-o expoziție foto-documentară ilustrând cele mai reprezentative vernisaje organizate.
Mic istoric
Primul sediu al Galeriei administrate de către Clubul Fotografic ”Nufărul” din Oradea a fost înaugurat în 25 mai 1990, în cadrul Clubului Cultural artistic „Constructorul”, care în scurt timp se mută într-un spațiu generos de la etajul I al Centrului Civic din Oradea. La începutul anului 1991 galeria se mută într-un spațiu deosebit obținut prin bunăvoința Primăriei Municipiului Oradea, pe strada Moscovei nr. 3, în spatele Teatrului de Stat Oradea.
După retrocedarea spațiului în care a funcționat galeria, acesta preia denumirea de Galeria „Euro Foto Art”, trece în administrarea Asociației Internaționale ”Euro Foto Art” și se mută pe 7 august 2009 într-un spațiu generos pus la dispoziția asociației de către Consiliul Județean Bihor și Primăria Municipiului Oradea, în Piața 1 Decembrie nr. 12, spațiu în care a funcționat timp de 10 ani.
În primăvara anului 2019 Federația Internațională de Artă Fotografică recunoaște această galerie ca cel de al 17-lea Centru Expozițional FIAP din lume. Cu ocazia înaugurării Centrului Expozițional, galeria a fost renovată prin contribuția conducerii și a unui grup de voluntari ai Asociației Internaționale.
Inaugurarea oficială a Galeriei „Euro Foto Art”, Centru Expozițional FIAP Oradea – România, a avut loc în 6 decembrie 2019, în prezența vicepreședintelui și secretarului general al Federației Internaționale de Artă Fotografică, președintelui Confederației Germane de Fotografie și a unui public numeros sosit din Andorra, Grecia, Germania, România, Ucraina și Ungaria.
În această galerie, care între timp a devenit și Ambasada Culturală a Municipiului Oradea, a județului Bihor și a României, au fost vernisate 589 de expoziții naționale și internaționale în care au fost prezentate publicului peste 50.000 de fotografii artistice, la care accesul a fost gratuit. La vernisajele organizate au participat ambasadori și reprezentanți ai ambasadelor acreditate în România din Africa de Sud, China, India, Peru, Ucraina și Ungaria, precum și mai mulți miniștrii ai culturii din România.
Este de apreciat faptul că Muzeul Orașului Oradea – Complex Cultural a derulat din anul 2016 în parteneriat cu Asociația Internațională ”Euro Foto Art” un program expozițional concretizat prin vernisarea în sălile de expoziții ale muzeului a peste 50 de expoziții de artă fotografică din: China, Germania, Grecia, Italia, Japonia, Olanda, Serbia, SUA, Ucraina și Ungaria. De asemenea, în cadrul acestui parteneriat au fost organizate 68 de expoziții ale artiștilor fotografi din Arabia Suadită, Austria, China, Iran, Singapore, Ucraina, Ungaria şi România.
Conducerea Asociației Internaționale „Euro Foto Art” trăiește cu speranța că în urma adresei înaintate la Muzeul orașului Oradea – Complex Cultural, acesta va îmbrățișa problema rezolvării sediului celei mai longevive galerii permanente de artă fotografică din România și a celui de al 17-lea Centru Expozițional al Federației Internaționale de Artă Fotografică din lume.
Trimite articolul
XPrincipiul stadionului.
La centuri catodice, artele plafonice.
La bibliotecã, rafting.
Kktul din birtin pune o noua piedica culturii din oraș. Se pare că vrea să mute galeria la muzeul orasului, un muzeu inventat de el și cu care se cheltuiesc o groaza de bani pe nimic, un muzeu la a cărei conducere a pus-o și o ține ilegal pe madam lupse.