20 de fotbalişti au ajuns pe paturile de spital de la Beiuş după ce au fost în cantonament în alt judeţ. Se pare că la antrenamentele din cantonament, toţi băieţii de la Beiuş ar fi băut apă din aceeaşi sticlă. Medicii de la Direcţia de Sănătate Publică Bihor spun, pe baza primelor analize, că e vorba de un focar de hepatită virală A (cunoscută şi sub denumirea de „gălbenare” sau „boala mâinilor murdare), că formele de boală nu sunt grave şi au luat măsuri pentru a limita extinderea la alte grupuri de oameni.
Familiile şi contacţii băieţilor au început să fie deja căutaţi de medici pentru a fi consultaţi şi investigaţi, iar în zona de cantonament se fac examinări pentru a verifica dacă mai sunt cazuri similare. Fotbaliştii nu mai au voie să intre în competiţii sportive vreme de 45 de zile de la izolarea ultimului caz. Medicii speră ca focarul să nu se extindă.
Doctorii inspectori spun, după primele analize că cei 20 de fotbalişti din Beiuş au simptome de hepatita A. Medicii inspectori au detaliat că ei s-au internat la secţia de boli infecţioase de la Spitalul Municipal „Ep. N. Popovici” din Beiuş.
Medicii orădeni presupun că băieţii s-au îmbolnăvit de hepatită în timp ce erau în cantonament în alt judeţ. „într-o perioadă care se suprapune peste perioada de incubaţie pentru hepatita virală de tip A. Boala a debutat foarte brusc şi a apărut doar la aceşti băieţi care au fost în cantonament nu şi în zona de desfăşurare a cantonamentului.
Medicii spun că e vorba de un „focar cu incubaţie medie, cu infectare în localitatea de cantonament, având ca şi sursă unul din componenţii lotului, cu infecţie sub-clinică sau inaparentă (neevidenţiabilă cu ochiul liber)”. Inspectorii sanitari bănuiesc că hepatita a fost transmisă de la un băiat la altul prin consumul de apă de băut fiindcă toţi băieţii ar fi băut apă din acelaşi bidon de plastic (fără utilizarea paharelor), pe perioada cantonamentului.
Măsuri
Acum, doctorii bihoreni încearcă să îi găsească pe toţi copiii şi adulţii care au fost în acel cantonament din aceeaşi perioadă şi să catagrafieze contacţii de familie cât şi cei de colectivitate. Toţi aceştia vor fi supravegheaţi clinic cât şi prin analize de laborator, a transmis şeful Direcţiei de Sănătate Publică Bihor, dr. Marius Pîrcioagă. El informează că se impune dezinfecţia în familiile precum şi în colectivităţile şcolare afectate.
În acelaşi timp, sportivii vor fi informaţi despre bolile transmisibile şi nu vor avea voie să participe la competiţii sportive timp de 45 de zile de la izolarea ultimului caz.
Pe de altă parte, toate cazurile suspecte ce mai pot apărea vor fi izolate în secţiile de boli infecţioase din judeţ.
În urma acestor măsuri, medicii de la DSP Bihor speră să limiteze evoluţia focaruluid e hepatită A.
O.Ş.
Citiți principiile noastre de moderare aici!