În Parcul Municipal Ploiești Vest a avut loc, sâmbătă, 20 noiembrie. închiderea ediției a IV-a a Taberei Naţionale de Sculptură Monumentală Contemporană. Evenimentul a avut loc printr-un parteneriat între Primăria Municipiului Ploiești, Casa de Cultură „Ioan Luca Caragiale” a Municipiului Ploiești și UAP filiala Ploiești, Parc Municipal Vest, Filarmonica „Paul Constantinescu Ploiești,Teatrul ”Toma Caragiu” Ploiești, la inițiativa asociației 24PHarte și sub înaltul patronaj al Ministerului Culturii.
În acest an tabăra a avut tema Reziliența – concept simbolic și inspirativ ca etapă decisivă privind fondarea Muzeului de Artă Contemporană în Aer Liber. Anul acesta au participat sculptorii Dan Daniel (Roşia, Bihor), Vlad Dumitriu (Câmpina) și Valentin Vârtosu (Republica Moldova). Cei trei au folosit andezit pentru lucrările ce vor rămâne de acum în patrimoniul Municipiului Ploiești.
Este a doua oară când sculptorul bihorean Dan Daniel participă la această tabără. La prima ediţie, în 2018, acesta a realizat lucrarea „Panta Rhei”, creată dintr-un bloc de marmură de şase tone.
Anul acesta, Dan Daniel a realizat sculptura intitulată „Galaxia suveică”. Ea face parte din conceptul „micro-MACRO Cosmos”, concept pe care îl studiază de 7-8 ani. „Prin el încerc să descopăr fenomene astronomice care mă pasionează de foarte mult timp”, spune Dan Daniel. Sculptura este realizată din andezit, marmură şi oţel inoxidabil, având 2,8 metri înălţime, 2,5 metri lungime şi lăţime 90 centimetri.
Cei trei sculptori au lucrat timp de patru săptămâni, câte 9-10 ore pe zi. Au sculptat chiar în parc, fiind înconjuraţi de fiecare dată de curioşi de toate vârstele. „Am lucrat în fiecare zi, a fost program de armată. A fost foarte dură piatra și greu de şlefuit. Ştiam din celelalte tabere lucrările care s-au făcut, şi am pornit pe ideea să fac ceva nou”, a punctat Dan Daniel. Bucata de andezit în care a lucrat a fost foarte mare, şi în cele patru săptămâni a fost nevoie de macara pentru a fi mişcată, întoarsă de câte ori a fost nevoie. E un efort uriaş, şi la flecare ediţie se pun la dispoziţie de către Casa de Cultură „Ioan Luca Caragiale” şi doi sculptori pentru ajutor atunci când e nevoie. Cei trei au avut de înfruntat, pe lângă „lupta” cu piatra, şi frigul şi vântul din parc.
O singură zi, o duminică, au vizitat locaţii din zonă precum Casa Memorială Nicolae Grigorescu, Mănăstirea Brebu, dar şi atelierul de acasă al sculptorului Alfred Dumitriu, tatăl lui Vlad Dumitriu, care la rândul lui a participat la prima ediţie a taberei.
„Galaxia suveică” va putea fi admirată de acum, alături de alte 30 de sculpturi monumentale, în Parcul Municipal Ploiești Vest.
[eadvert]
Citiți principiile noastre de moderare aici!