Numărul orădenilor care cer să se măsoare nivelul zgomotului din oraş a crescut de cinci ori în ultimii cinci ani, anunţă inspectorii sanitari de la Direcţia de Sănătate Publică Bihor (DSP Bihor), care spun că 70% – 80% dintre reclamaţii sunt fondate.
Reprezentanţii DSP informează că disconfortul fonic din Oradea e generat mai ales de activitatea din timpul nopţii din cluburile, barurile şi restaurantele din centrul urbei, deschise până la 6:00. Urmează apoi disconfortul creat de sistemele de ventilaţie şi frigiderele din magazinele alimentare din apropierea locuinţelor. Orădenii reclamă şi gălăgia cauzată de traficul intens de pe şoseaua de centură a Oradiei, zgomotul mare din Cartierul Europa, semnalul sonor de la trecerea de cale ferată din Ioşia, dar şi zgomotul produs de clopotele bisericilor din cartiere mai ales. De cele mai multe ori, orădenii fac reclamaţiile la Primăria Oradea, la Poliţia Oradea sau la Serviciul de Control în Sănătatea Publică al DSP Bihor.
Nesănătos
Inspectorii sanitari atrag atenţia că poluarea fonică (nivelul înalt de zgomot), caracteristică marilor oraşe dăunează sănătăţii. Inspectorii transmit că “expunerea zilnică la un nivel ridicat de zgomot, cu intenstitate constantă sau variabilă, conduce în timp la apariţia tulburărilor de somn, scăderii capacităţii de concentrare, oboselii cronice şi, în caz de persoane susceptibile, chiar la depresie”. Dacă se asociază şi altor factori de risc, gălăgia poate precipita sau agrava hipertensiunea arterială, boala ulceroasă etc.
La Oradea fac zgomot mare traficul rutier mai intens, cluburile, cafenelele, barurile şi restaurantele din Centru şi de lângă campusul universitar, bisericile din cartiere, tramvaiele vechi. Toate acestea produc o gălăgie ce pare mai accentuată în locuinţele construite înainte de anul 1989, aglomerarea spaţiilor de locuit şi lipsa spaţiilor verzi cu perdele de pomi care să absoarbă zgomotele favorizând şi mai mult poluarea fonică.
Măsuri anti-zgomot
Inspectorii sanitari spun că au dat sancţiuni: avertismente, propuneri de reducere a poluării fondice şi, în unele cazuri, chiar suspendarea activităţii până la remedierea disconfortului fonic.
Inspectorii sanitari susţin că ar fi mai puţin zgomot dacă în momentul amplasării unor firme s-ar solicita de către constructori şi efectuarea de măsurători ale nivelelor de zgomot pentru utilaje, aparatură sau agregatele montate. Pentru a reduce gălăgia din oraş, inspectorii sanitari recomandă în urma constatărilor nivelelor ridicate de zgomot amplasarea de panouri fonoabsorbante (care reduc poluarea sonoră prin absorbţia zgomotului) în Cartierul Europa de către constructorii şoselei de centură după finalizarea lucrărilor de amenajare a şoselei respective pentru a se reduce disconfortul creat de circulaţia rutieră intensă din zonă. Reprezentanţii DSP recomandă şi notificarea instituţiilor care desfăşoară evenimente de mare interes public pentru evitarea utilizării în exces a sistemelor de sonorizare la distanţe mici faţă de locuinţe.
Nu în ultimul rând, inspectorii sanitari fac apel la educaţia oamenilor, a nuntaşilor în special, să nu mai claxoneze când merg cu maşinile prin oraş.
Otilia Sandor
Citiți principiile noastre de moderare aici!