Uniunea Ziariștilor Profesioniști, filiala Bihor a organizat a doua ediţie a galei care premiază activitatea depusă cu un an în urmă de către jurnalişti în mass-media bihoreană.
[eadvert]
Casa Tineretului din Oradea a fost din nou gazda acestui eveniment la care au fost prezenţi atât colegii de breaslă cât şi reprezentanţi ai instituţiilor locale, oameni de afaceri, artişti, prieteni apropiaţi.
După aproximativ o oră de socializare la o gustare, un vin bun şi o bere artizanală, Mircea Chirilă, directorul Bihoreanului şi amfitrion al galei, a lansat invitaţia de a-l urma în sala de spectacole pentru a anunţa premiile, alături de fosta jurnalistă Oana Mudura şi de Şerban Carţiş, preşedintele Uniunii Ziariștilor Profesioniști, filiala Bihor.
Nominalizările pe categorii au fost multe şi au reflectat activitatea în spaţiul media a jurnaliştilor de presă română şi maghiară, fie că vorbim de presa scrisă, online, radio sau televiziune. Juriul format din reprezentanți ai redacțiilor locale, oameni de cultură și specialiști a decis premiile.
Premiul pentru cel mai bun purtător de cuvânt a revenit fostului jurnalist Florin Budea, care oferă presei mailuri elaborate din partea Universității din Oradea. Premiul pentru jurnalistul online pe anul trecut a fost acordat Veronicăi Bursașiu (bihorjust.ro). Jurnalistul de limbă maghiară a fost desemnat Pengö Zoltán (maszol.ro) şi cel mai bun jurnalist de radio a fost numit Florin Mihalca (Radio Transilvania). Premiul pentru cel mai bun operator TV a fost acordat lui Sebi Bei (Kanal D), iar cel pentru cel mai bun jurnalist de televiziune a fost câştigat de Nicolae Nistoroiu (corespondent TVR).
Jurnaliştii de la Bihoreanul şi-au adjudecat patru premii: Laura Gal pentru Jurnalism de investigație, Szilágyi Loránd ca Fotograf al anului, Adriana Totorean – cel mai bun jurnalist de presă scrisă, iar titlul de „Jurnalistul anului 2023” a fost luat de Dan Simai, alias Stixu.
Un premiu special au primit Cristina Ghilea și Georgiana Anghel (Jurnal bihorean & Bihon), ca o încununare a activităţii lor de până acum, două jurnaliste cu experienţă şi greutate în presa bihoreană.
Acordarea premiilor a fost intercalată cu momente muzicale. Gala s-a deschis cu muzicienii Filarmonicii de Stat, violonista Ioana Dascălu și violoncelistul Victor Sandu. Au mai urcat pe scenă Darius Mabda, câștigătorul ediției din 2022 a emisiunii „Românii au talent”, dansatori aflaţi sub îndrumarea Teodorei Lăzuran, soliste ale Școlii de Arte Francisc Hubic dar şi cuplul de magicieni Eduard şi Bianca. Un moment inedit a fost cel al quartetului Şura Uşorilor din Căbeşti, condus de Simion Suciu, care a prezentat şi instrumentul lucrat de el, damba. Printre piesele interpretate de quartet a fost şi lucrarea „Horitoarele”, melodie culeasă de Bela Bartok în 1909 din Delani. Momentul muzical de final a aparţinut lui Călin Pop şi Marius Pop, tată şi fiu, membrii ai trupei Celelalte Cuvinte, primiţi cu entuziasm şi nostalgie de presa bihoreană.
Gala Premiilor UZP Bihor a fost, ca şi anul trecut, un motiv de bucurie, de revedere, de respiro în alergătura cotidiană în căutarea celor mai interesante ştiri, un prilej de poveşti, dezbateri prieteneşti, aduceri aminte.
Citiți principiile noastre de moderare aici!