Absolvenţi, profesori, foşti absovenţi, rude şi prieteni s-au adunat la Gala Diplomelor, al cărei vernisaj a avut loc miercuri, la Muezul Ţării Crişurilor.
Gala reuneşte lucrările absolvenţilor Departamentului de Arte Vizuale, care au specializările de licenţă: Arte Decorative, Design, Grafică, Pictură şi master Pictură -Multimedia. Din aprtea muzeului, gazdă a fost muzeograful Cornel Abrudan:
„În fiecare an ne bucurăm că se întâmplă fenomenul acesta de prezentarea a rezultatelor unui demers pedagogic de trei ani, că în fiecare an rezultatele sunt din ce în ce mai bune, şi că încă o generaţie se adaugă celor care fac deja parte din Uniunea Artiştilor Plastici. Şi dintre voi se vor găsi suficienţi care să facă acest pas. Pentru ca toate să fie bine, eu vă urez drum bun şi lumină!”.
Conf.univ.dr. Corina Andor, decanul Facultăţii de Arte a punctat faptul că pentru Facultatea de Arte, în fiecare an Gala Diplomelor este un moment de bilanţ, precizând că ceea ce este expus în sală este o selecţie din lucrările absolvenţilor de licenţă dar şi a absolvenţilor de master.
„Trebuie subliniat faptul că prezenţa acestor lucrări într-o instituţie de prestigiu cum este Muzeul Ţării Crişurilor este până la urmă o certificare a valorilor, este un prim pas spre locul în care absolvenţii noştri ar trebui să ajungă, în instituţii culturale. Ne dorim în continuare să fim nu doar o instituţie de învăţământ, ci şi o instituţie care adună în jurul ei oameni iubitori de frumos, aşa cum s-a întâmplat şi la această gală”, a spus Corina Andor.
Conf.univ.dr. Teofil Ştiop, directorul Departamentului de Arte Vizuale, s-a bucurat pentru faptul că au venit atât de mulţi să vadă această expoziţie, fiind prezenţi inclusiv foşti absolvenţi.
„Expoziţia în sine este asumată ca fiind una eterogenă. Nu aveam cum să gândim un astfel de spaţiu mai bine. Suntem oricum recunoscători muzeului pentru faptul că ne-a pus la dispoziţie acest loc. E un lucru important atât pentru absolvenţi cât şi pentru noi. Faptul că este atât de eterogenă expoziţia arată de fapt şi intenţia noastră. Noi dorim să oferim studenţilor şansa să îşi descopere propria lor creativitate.
Nu dorim să le dăm nişte reţete pe care după ce termină să le abandoneze pentru că s-au lipit de ei în mod artificial. Acest fapt arată implicit că direcţia de concentrare pe studenţi, pe potenţialul lor creativ – ei vin cu un anumit bagaj pe care nuâoi încercăm să îl exploatăm în cel mai bun sens, la maxim.
Cam asta e ceea ce se poate scoate în trei ani de zile până în momentul de faţă în urma unui proces parcurs. Eu îi felicit pe toţi studenţii, îi felicit şi pe colegii mei care au coordonat studenţii în proiectele pe care le vedeţi aici”, a încheiat Teofil Ştiop.
Acesta a mai ţinut să mulţumească profesorilor Radu Mărieş de la Design, Paul Blînda de la Pictură şi Tiberiu Fekete de la Grafică pentru faptul că au fost prezenţi în momentul panotării, un lucru care de multe ori este trecut cu vederea şi rămâne pe umerii colegilor care încă nu şi-au epuizat în totalitate resursele după un an foarte lung şi costisitor energetic. Expoziţia va rămâne deschisă până în 27 iulie.
Citiți principiile noastre de moderare aici!