Evenimentul „Gala Diplomelor” organizat de Facultatea de Arte din Oradea în parteneriat cu Muzeul Ţării Crişurilor a devenit e ceva timp o tradiţie. Dacă anul trecut, absolvenţii 2020 nu au avut norocul să aibă parte de această gală, iată că cei din acest an au reuşit să îşi vadă lucrările într-un spaţiu expoziţional deosebit, refăcut, puse în valoare şi admirate.
[eadvert]
Lucrările de pictură, grafică, design, arte decorative şi design vestimentar aparţin absolvenților programelor de licență și master ale Departamentului de Arte Vizuale al Facultății de Arte. Vernisajul expoziţiei a avut loc joi, 15 iunie, de la ora 17:00, la Muzeul Țării Crișurilor, str. Armatei Române, nr. 1.
„Găzduim acum Gala Diplomelor, care are o tradiţie la Muzeul Ţării Crişurilor de câţiva ani buni, chiar de când s-a inaugurat Facultatea de Arte, în 1996. Eu am avut bucuria să cunosc toate generaţiile care s-au perindat la Departamentul Arte Vizuale din Oradea”, a spus Aurel Chiriac, directorul Muzeului Ţării Crişurilor, care le-a mulţumit profesorilor care îşi prezintă acum roadele prin lucrările absolvenţilor.
„Această Gală a Diplomelor face onoare pentru instituţia noastră pentru că aici îşi expun lucrările tineri care în perspectivă se vor afirma, vor deveni nume importante în domeniile în care activează şi ca atare ei vor putea spune că aici au debutat în plan expoziţional, la o manifestare de ţinută”, a încheiat Aurel Chiriac.
„Învăţământul vocaţional presupune dăruire”
Recunoscător pentru cadrul minunat, impozant şi generos în care studenţii îşi încheie cu acest eveniment studiul, fie că e licenţă, fie că este master, Teofil Știop, directorul Departamentului de Arte Vizuale din cadrul Facultății de Arte a făcut o scurtă caracterizare a expoziţiei.
„Învăţământul vocaţional presupune dăruire, investigarea propriilor simţăminte, fapt pentru care, ceea ce vedeţi aici nu presupune o reţetă, ci fiecare student a scos la iveală ceea ce a considerat că este mai important pentru el de a exprima şi dezvolta. Din acest motiv este o expoziţie eterogenă, lucrările sunt diverse atât ca tematică, cât şi ca tehnică de lucru. Eu consider că este mai mult decât important acest lucru pentru că arată de fapt implicarea colegilor mei în munca cu fiecare student şi fiecare masterand în parte”.
Teofil Ştiop a amintit faptul că toată perioada pe care au traversat-o cu impedimentele impuse de pandemie a fost destul de distructivă. „Am reuşit să asimilăm şi să depăşim onorabil această etapă, dar cred că nu întâmplător o parte dintre studenţii noştri nu au intrat în această sesiune în finalizarea licenţelor şi dizertaţiilor, fapt pentru care vă invităm să participaţi în septembrie când va fi finalizată o altă parte a lucrărilor de licenţă şi dizertaţie din cadrul departamentului”, a încheiat acesta.
La finalul vernisajului, Corina Andor, decanul Facultății de Arte, a subliniat faptul că Gala Diplomelor este o expoziţie foarte bună.
„Sunt sigură că deja aţi văzut o mare parte din lucrări în mediul online, dar probabil sunteţi de acor cu noi că nu este acelaşi lucru cu a le vedea aici. Nu a fost acelaşi lucru nici să învăţăm în mediul online, a fost o provocare pentru toată lumea. Anul trecut nu am avut parte de Gala diplomelor şi lucrările nu au putut fi văzute. Până la urmă sunt lucrări de Arte Vizuale şi trebuie văzute într-un spaţiu expoziţional. Din acest punct de vedere trebuie să mulţumesc colegilor mei pentru care a fost o adevărată provocare toată situaţia generată de pandemie, şi studenţilor care au avut răbdare şi nu au abandonat ceea ce au avut ei de făcut, deşi au fost câţiva care au decis să lase lucrările pe toamnă. Ceea ce avem acum aici este o expoziţie foarte bună şi suntem mulţumiţi că am reuşit să păstrăm un nivel absolut onorabil. Vă invităm să vă bucuraţi de această expoziţie împreună cu noi”.
Expoziţia poate fi vizitată timp de două săptămâni. În aceeaşi seară, de la ora 19, în curtea instituţiei muzeale a avut loc o prezentare de modă, organizată în parteneriat cu agenția MModels România.
Colegii expozanților, viitorii muzicieni care se pregătesc în cadrul Departamentului de Muzică al Facultății de Arte, au susținut scurte intervenții muzicale, pentru a îmbogăți atmosfera evenimentului.
Citiți principiile noastre de moderare aici!