Ca în fiecare an de două decenii încoace, Muzeul Țării Crișurilor este partenerul Facultăţii de Arte a Universității din Oradea în organizarea evenimentul intitulat „Gala Diplomelor 2022”. Pe simeze sunt prezentate lucrările de licenţă şi cele de dizertaţie ale studenţilor Departamentului de Arte Vizuale.
Expoziţia a fost vernisată vineri, 15 iulie, la etajul trei al muzeului. Sunt expuse lucrările de licență ale studenților de la programele de studiu Design, Pictură, Grafică și Arte decorative şi lucrări de dizertație de la programele de master Arte Plastice, Multimedia și Design de obiect: Modă și Ambient.
La vernisaj, prof. univ. dr. Gabriel Moisa, managerul Muzeului Ţării crişurilor – Complex Muzeal, a mărturisit că se bucură de continuarea parteneriatului cu Facultatea de Arte din Oradea şi de această gală care dă posibilitatea studenţilor să îşi expună lucările.
Decanul Facultăţii de Arte, conf. univ. dr. Corina Andor, apreciază acest eveniment ca fiind poate cel mai important din întreg anul universitar. „Spre deosebire de absolvenţii altor facultăţi, absolvenţii facultăţilor de Arte trebuie să arate ce au făcut în cei trei sau doi ani de studii şi la ce nivel au ajuns. Şi în această expoziţie chiar se vede ce au realizat. Este important şi pentru ei, iar pentru marele public este important de remarcat că absolvenţii transmit ceea ce înţeleg şi văd în jurul lor, încercând să stăpânească limbajul vizual, care este la fel de complex şi cel puţin la fel de important ca limbajul vorbit”, a spus Corina Andor.
Conf. univ. dr. Teofil Știop, directorul Departamentului de Arte Vizuale, a amintit la vernisarea expoziţiei că această gală se află la cea de a 22-a ediţie. „Este important să existe continuitate în ceea ce facem, pentru că asta arată că reuşim împreună să trecem peste hopuri, peste etape dificile cum a fost bunăoară când muzeul a trebuit să se mute în noul sediu, sau în panedmie. Am fost împreună şi muzeul a fost de fiecare dată alături de noi”.
Ceea ce este expus este o mică parte din ceea ce au realizat absolvenţii, spune Teofil Știop. „De fapt este o selecţie, o mostră din ceea ce studenţii, maseteranzii au realizat la licenţă şi la dizertaţie. În urma experienţei pe care am avut-o cu perioada online s-au petrecut şi câteva schimbări. Mai bine de o treime din studenţi şi masteranzi au optat pentru a-şi susţine licenţele şi dizertaţiile la toamnă. Pentru Gala Diplomelor e un lucru mai puţin benefic, având în vedere că noi nu vom face încă o gală pentru aceştia, în schimb poate fi un lucru benefic pentru ei pentru că îşi dau timp să aprofundeze ceea ce şi-au dorit să facă”.
Directorul Departamentului de Arte Vizuale a amintit faptul că lucrările sudenţilor şi masteranzilor au fost susţinute de profesorii coordonatori, care au depus o muncă importantă în realizarea lor. „Profesorii coordonatori vin cu idei, cu soluţii, vin cu rezolvări care de multe ori dau o cu totul altă turnură finalizării acestor lucrări. Desigur, sunt cazuri în care acest aport este mai mic, dar nu de puţine ori acest aport este consistent. Ceea ce vedeţi aici, în pofida acestei diversităţi de teme, tehnici, atitudini felurite, în cele din urmă are o coerenţă care vă poate dezvălui activitatea noastră.
Sper să ne întâlnim la cât mai multe evenimente şi în afara programului nostru universitar”, a încheiat Teofil Ştiop.
Expoziţia va rămâne deschisă până la sfârşitul lunii august. După vernisaj, pe esplanada Muzeului Țării Crișurilor a avut loc prezentarea de modă cu obiecte vestimentare reprezentând lucrările de licență ale absolvenților de la programul de studiu Modă, Design Vestimentar. Evenimentul a fost organizat în colaborare cu Asociatia „Arta Educației și Frumuseţii” și MModels Romania, avându-l ca invitat special pe renumitul designer Cătălin Botezatu.
[eadvert]
Citiți principiile noastre de moderare aici!