Temele abordate de absolvente au fost diverse, ele ilustrează preocupările acestei generaţii şi se înscriu în tendinţele actuale din modă. Gala Diplomelor a fost deschisă de Diana Deneşi cu o colecţie pentru copii: “Insect”. Inspirată, evident, din lumea insectelor. A fost o colecţie care a impregnat, încă de la început, ritm şi veselie evenimentului. Manechine au fost copiii de la Grădiniţa 13. Din lumea insectelor, deja cunoscutul designer Suzana Buna, ne-a dus la “Origini în contemporaneitate”. Arta populara s-a dovedit a fi, încă o dată, o sursă inepuizabilă de inspiraţie. Intenţia designerului a fost de a reactualiza şi fixa originile costumului popular românesc în realitatea secolului XXI, dar şi de a-l readuce la acel util-purtabil de la care a pornit existenţa acestuia. “Corps Bride”, filmul lui Tim Burton a fost sursă de inspiraţie pentru “Metamorphoses”. Anca Brisc a ţinut să demonstreze că între filme şi modă a existat întotdeauna o legătură puternică, iar influenţa reciprocă s-a dovedit benefică pentru ambele domenii.
Anca Brisc a preluat în colecţia ei elemente ce amintesc de silueta feminină din epocă, dar şi elemente din costumul masculin –fracul, interpretându-l de fiecare dată într-o manieră personală. “Muzele lui Klimt” au fost aduse pe catwalk de Andreea Terme. Este o colecţie inspirată din lucrările pictorului Gustav Klimt, pictor secessionist care a reuşit să creeze imagini feminine memorabile. Colecţia se adresează femeilor între 18-30 de ani şi vizează un tip feminin cu o personalitate complexă ce conştientizează inocenţa, vulnerabilitatea, erotismul şi maternitatea ca părţi ale aceluiaşi întreg. În “The other space” i-a purtat pe cei prezenţi Kerekes Anita, care a avut ca punct de pornire al colecţiei pictura şi arhitectura chineză. În viziunea Anitei, moda înseamnă mai mult decât o marfă în care exprimarea statutului social este în prim plan. Ea a pus accentul pe conceptul şi mesajul costumelor, care s-au apropiat de cele promovate prin performance fiind asemenea unor statui sau micro-spaţii în spatele cărora te poţi refugia, lăsând loc unei scufundări mai profunde în sine.”Eclipsa” a inspirat-o pe Teodora Todinca. Colecţia ei prêt a porter pentru primăvară-vară se adresează unei femei puternice, cu stil şi personalitate aparte, cu vârsta între 20-40 de ani. Stilul, croiul derivă din moda anilor ’30-’40, perioadă în care imaginea femeii-aspectul elegant combinat cu libertate de mişcare corespunde tipului de personalitate feminină căreia i se adresează colecţia. Tipologia femeii fără vârstă, inaccesibilă, vulnerabilă, labilă şi în acelaţi timp agresivă a fost surprinsă de Diana Ţinţari în “Outside”. Spectacolul s-a încheiat în stil “Barock”. Popp Adela şi-a prezentat propria viziune asupra stilului heavy metal. Este o colecţie pentru adolescenţii neliniştiţi şi libertini, cu o mare pasiune pentru rock, puşi în corelaţie cu aerul de martiraj, dramatismul şi dezechilibrul perioadei baroce.
Absolvenţii orădeni care au optat pentru modă-design vestimentar se află pe un teritoriu fascinant, promiţător, dorit şi aglomerat. Concurenţa nu poate fi însă decât un motiv de progres.
Veronica Bursasiu
Citiți principiile noastre de moderare aici!