Invitații la Gala Fundației Comunitare din Oradea au strălucit în lumina recunoașterii comunitare la cea de-a XI-a ediție a Galei Comunității Bihorene. Evenimentul s-a desfășurat miercuri, 13 decembrie, în sala Teatrului Regina Maria.
Cu peste 450 de participanți entuziasmați, evenimentul a evidențiat excelența și dedicația oamenilor din comunitate, precum și acțiunile transformative care redefinesc județul Bihor.
Fundația a adoptat un nou format pentru a asigura accesul tuturor doritorilor să participe la acest festin al recunoașterii comunitare.
Timp de o lună, bihoreni din toate colțurile județului au avut ocazia să nominalizeze personalități și proiecte cu impact semnificativ în comunitate. Peste 1.600 de nominalizări au fost înscrise, iar consiliul director al Fundației a avut sarcina dificilă de a desemna câștigătorii din fiecare categorie.
„Reimagine”
Sub deviza „Reimagine”, evenimentul a explorat exemple concrete de implicare, atât prin premiile acordate, cât și prin discursurile captivante ale celor 7 speakeri notabili: Alina Păduraru, Adrian Nartea, Barbara Promberger, Mihai Maci, Dan Oros, Tudor Giurgiu și Valeriu Nicolae.
Printre vorbitorii memorabili, Alina Păduraru a evidențiat evoluția jurnalismului de investigație, anunțând apoi Asociația Caravana cu medici Bihor ca ONG-ul anului, recunoscut pentru serviciile medicale și educația comunităților defavorizate.
Jurnalist Recorder, Alina Păduraru a vorbit despre evoluția redacției pornind de la începuturile modeste. Spune că atât ea, cât și colegii ei s-au reimaginat cu fiecare plus pe care l-au adus în a explica România și felul în care funcționează. Așa au apărut subiectele sistemice. Alina a motivat dorința de a face jurnalism de investigație spunând că e o datorie față de publicul care are nevoie ca adevărul să fie cercetat.
Actorul Adrian Nartea și-a împărtășit drumul personal și profesional, subliniind importanța ieșirii din zona de confort. Echipa anului, Asociația „Avram Iancu” Beiuș, a fost laurată pentru contribuția semnificativă la tratamentul copiilor și sprijinirea vârstnicilor.
Președintele Fundației Comunitare Oradea, Sorin Constantin, vicepreședintele Luminița Popa și președintele executiv, Cătălin Popa au recunoscut pe scenă implicarea tinerilor voluntari din programul Youth Community al ONG-ului organizator. Patru tineri reprezentanți ai voluntarilor au fost premiați pentru dedicarea lor și sprijinul acordat în organizarea Galei. Au fost aplaudați Maria Lazăr, Casian Balș, Lavinia Henea și Briana Pintea. Reprezentanții consiliului director al Fundației au oferit și premiul Voluntarul anului. Acesta a fost câștigat de Viorel Pașca, cel care conduce Căminul de bătrâni din Dumbrava, dar a activat în mod voluntar atunci când a ajutat sute de oameni fără venituri.
„A venit în sprijinul unor vârstnici neajutorați din Bihor și nu numai, prin a le oferi azil și hrană în cadrul căminului”, au spus organizatorii.
Momente artistice au completat Gala Comunității Bihorene. Publicul s-a bucurat de o interpretare la tobe africane pusă în scenă de Andrei Cozma și membri din cercul de tobe pe care îl coordonează și pe care îl oferă publicului gratuit în cadrul Comuniteca (hub-ul Fundației Comunitare Oradea). Două tinere interprete, Ana Rotar și Briana Magdaș au încântat auzul participanților prin alte două momente muzicale. Ambele sunt eleve la Școala de Arte „Francisc Hubic”.
Filosof și lector la Universitatea din Oradea, Mihai Maci a vorbit pe scena teatrului despre înțelegere și despre ce poate face un adult sau un cadru didactic pentru a avea o conexiune mai bună cu tânăra generație. A îndemnat publicul să fie prezent în relația adult-copil, să păstreze dialogul deschis și să încurajeze curiozitatea tinerilor. Moderatorul Bob Rădulescu a anunțat-o pe Maria Donca drept câștigătoare a premiului Promotor al excelenței școlare. Aceasta este profesor pentru învățământul primar la Colegiul Național „Iosif Vulcan” din Oradea și doctor în istorie. Profesoara și-a dedicat viața catedrei. A reușit să trezească interesul elevilor săi prin predarea într-o manieră interdisciplinară.
CEO-ul companiei bihorene Creatopy, Dan Oros a fost următorul speaker menit să inspire publicul prin exemplul său. L-a impresionat prin parcursul profesional în jurul căruia și-a construit discursul. A vorbit despre ce a însemnat să conducă echipa de marketing a Google și YouTube România și despre dorința de a se întoarce în comunitatea bihoreană și de a contribui la dezvoltarea ei. După încheierea discursului, Dan a anunțat câștigătorul premiului Excelența în meserie și a invitat-o în scenă pe Maria Veridiana Ghiurca. Aceasta este un psihoterapeut și psiholog format în universități de prestigiu din străinătate și din țară, care consiliază elevi și tineri în a se orienta în carieră prin intermediul Centrului de Consiliere, Orientare în Carieră și Formare Profesională de la Liceul „Don Orione”.
Barbara Promberger a oferit o incursiune în crearea Parcului Național Munții Făgăraș, în timp ce Serviciul de Ambulanță Vincențian pentru Copii a fost desemnat Proiectul anului.
Diversele perspective au fost ilustrate de discursurile lui Mihai Maci despre relația adult-copil și de povestea impresionantă a CEO-ului Dan Oros, care a adus contribuții semnificative la dezvoltarea comunității bihorene.
Inspirație
Tudor Giurgiu a captivat publicul cu povestea TIFF și a recunoscut contribuția deosebită a artistei Roxana Netea, premiată pentru promovarea artei stradale.
Valeriu Nicolae a adus în prim-plan tranziția sa de la IT la fondarea Asociației „Casa bună”, premiindu-l pe Ovidiu Milian pentru schimbările aduse persoanelor cu dizabilități.
Liderul care schimbă lumea este în acest an Ovidiu Milian, președintele Asociației Deficienților Locomotori din Bihor. Acesta motivează persoanele cu dizabilități prin activitățile asociației pe care o conduce în a-și îmbunătăți considerabil stilul de viață.
Gala s-a încheiat cu un cocktail dedicat celor cu bilete VIP, iar fondurile obținute din vânzarea acestora vor sprijini programul Fondul Științescu Oradea, ediția a VI-a.
Astfel, Fundația Comunitară Oradea continuă să susțină proiecte menite să facă știința mai atractivă pentru tinerii din Bihor.
Gala Comunității Bihorene 2023 a reprezentat nu doar o celebrare a realizărilor locale, ci și o sursă de inspirație pentru reimaginarea constantă a comunității și a vieților noastre.
Citiți principiile noastre de moderare aici!