Valoarea totală a sumei de care dispune GAL Valea Crişurilor este de peste 2 milioane de euro.
Din zece comune
„Cei interesaţi de depunerea unor proiecte prin GAL Valea Crişurilor trebuie să ştie că aceste proiecte vor contribui la dezvoltare rurală durabilă a celor zece localităţi în care acţionăm, în vederea reducerii inegalităţilor sociale şi economice”, spune Mihnea Andrei Dumitreanu , manager al GAL Valea Crişurilor. Teritoriul geografic pe care se întinde acest grup de acţiune locală este compus din zece comune: Copăcel, Drăgeşti, Hidişelu de Sus, Ineu, Lăzăreni, Lugaşu de Jos, Oşorhei, Săcădat, Tileagd, Vârciorog. Numărul locuitorilor cuprinşi în acest teritoriu de peste 650 km pătraţi este de 36.228 locuitori, care constituie şi grupul ţintă al GAL-ului.
„Sprijin pentru crearea şi dezvoltarea de micro-întreprinderi, Creşterea valorii adăugate a produselor agricole şi forestiere, Modernizarea exploataţiilor agricole şi încurajarea activităţilor turistice, Renovarea, dezvoltarea satelor, îmbunătăţirea serviciilor de bază pentru economia şi populaţia rurală şi punerea în valoare a moştenirii rurale, Modernizarea exploataţiilor agricole, Creşterea valorii adăugate a produselor agricole şi forestiere, Înfiinţarea grupurilor de producători sunt direcţiile din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală şi proiecte care pot fi finanţate cu sume începând de la 25.000 de euro şi care pot depăţi şi 100.000 de euro. Aceste proiecte se adresează în special tinerilor până în 40 de ani şi femeilor, fermierilor locali, microîntreprinderilor din toate localităţile teritoriului, proiecte care pot aduce valoare economică şi socială pentru zona în care vor fi implementate”, spune managerul Mihnea Andrei Dumitreanu.
Managerul GAL Valea Crişurilor spune că teritoriul pe care funcţionează grupul de acţiune locală se bucură de un potenţial de dezvoltare important, dar neutilizat decât în proporţie redusă. Resursele naturale şi culturale, specifice mediului rural, din această zonă reprezintă tot atâţia factori de dezvoltare a potenţialului economic local, ceea ce este necesar în condiţii în care competitivitatea economică este slabă în acest teritoriu, calitatea vieţii este redusă, iar mediul înconjurător tinde spre degradare. Cei care vor depune proiecte eligibile vor beneficia de finanţări tocmai într-o perioadă în care fondurile europene vor trece printr-o perioadă mai puţin prolifică, situaţia din domeniu fiind într-o perioadă de aşteptare a momentului 2014, când se preconizează că vom putea apela, din nou la bani europeni. Depunerea proiectelor se va face la sediul Asociaţiei GAL Valea Crişurilor la adresa Oşorhei, nr.71, de marţi până joim între orele 9,00-16,00.
Solicitanţii de finanţare trebuie să îndeplinească cerinţele de conformitate şi eligibilitate menţionate în cadrul Ghidului solicitantului aferent măsurii de finanţare. Termenul limită de depunere a cererilor de finanţare pentru această măsură este 31 iulie 2013. Informaţii detailate privind accesarea şi derularea măsurilor sunt cuprinse în Ghidul solicitantului distribuit gratuit la sediul asociaţiei sau se pot descărca de pe site-ul www.apdrp.ro. În Bihor funcţionează două GAL-uri, iar la nivel naţional 80 de grupuri de acţiune locală. GAL Valea Crişurilor este o organizaţie non-guvernamentală finanţat prin Programul Leader care este o abordare inovatoare din cadrul PNDR . La eveniment au participat potenţiali aplicanţi, oameni de afaceri, dar şi primarul de Oşorhei Ioan Pop, viceprimarul Ioan Gligor, primarul din Lugaşu de Jos Sorban levente, responsabili din domeniul Agriculturii.
Citiți principiile noastre de moderare aici!