Doar aşa am putea caracteriza-o pe judecătoarea din Aleşd care a dat cea mai gogonată dar şi gravă sentinţă civilă din istoria Bihorului, fără să-şi ceară scuze publice apoi, la sugestia vreunui coleg sau superior dacă nu din iniţiativă proprie.
În esenţă, doamna magistrat a socotit că în contul padurilor deţinute cândva de un moşier în zona defileului Crişului Repede, prezumtivii moştenitori merită acum peste 90% din codrii Bihorului, plus despăgubiri băneşti de milioane.
Miza e imensă, făcând excepţie de plictiseli precum valoarea ecologică, ambientală şi de bio-diversitate.
Căci, strict financiar, de pe un hectar de padure faci lejer o mie de euro doar din lemne de foc adunate din doborâturi şi curăţări. Şi înmulţit cu 62.000 de hectare rezultă sec 62 de milioane de euro, anual. Iar dacă se intră pe exploatări de cherestea şi combustibili de bio-masă, afacerea bate spre un miliard de euro. Cunoaşteţi noţiunea de un miliard de euro, doamna judecătoare?
În astfel de condiţii băneşti, se poate pune şi problema integrităţii. Atât a judecătorilor, cât şi a funcţionarilor Prefecturii şi Direcţiei Silvice, care răstimp de o jumătate de an de la halucinanta sentinţă, n-au considerat că bihorenii ar trebui să afle de o sentinţă care îi priveşte direct.
Căci la ce tupeism au dovedit şi domnii moştenitori apăruţi de prin alte părţi, nu îi putem bănui că s-ar ataşa sufleteşte de codrii Bihorului. Aşa că, peste câţiva ani, atracţiile turistice ale Bihorului ar putea fi peisajele cu cioate, buturugi şi alunecări de teren după inundaţii. Poate vi se par exagerate, nu însă şi dacă aţi ajuns prin Harghita şi Covasna bântuită de „Drujba lui Dumnezeu”, pe valea Vaserului sau în alte părţi unde bipezi cu motoferăstraie se cred stăpâni pe Creaţia Domnului.
Acum vom aştepta decizia recursului strămutat, în mod ciudat, la Tribunalul Olt. Iar dacă se va găsi acolo o olteancă în robă cu mintea judecătoarei noastre din Aleşd, s-ar putea să umfle decizia şi mai tare. Adică moştenitorii care au cerut copacii din patru comune bihorene să mai primescă, ca bonus, şi toţi codrii Ardelealui, plus jumătate din codrii Moldovei başca o treime din Ucraina şi un sfert din Polinezia. Inamovibilitatea naibii!
Cristian Horgoş
Citiți principiile noastre de moderare aici!