Sala de şedinţe a ITM Bihor, locul unde s-a ţinut întâlnirea de lucru dintre reprezentanţii instituţiilor publice cu cei ai furnizorilor de formare profesională şi ai ONG-urilor, a devenit neîncăpătoare. Peste 60 de reprezentanţi ai ONG-urilor care activează în domeniul protecţiei sociale au venit să-şi spună nemulţumirile vizavi de legislaţia în vigoare care le împiedică activitatea.
Întâlnirea, iniţiată de Felix Cozma, directorul executiv al Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Bihor, a avut loc joi, 17 martie 2016. În cadrul întâlnirii s-a discutat despre rolul serviciilor sociale în județul Bihor; acreditarea furnizorilor de servicii sociale și licențierea serviciilor sociale; probleme identificate în desfășurarea activității serviciilor sociale; modificări legislative în domeniul asistenței sociale; diverse.
„Scopul acestei întâlniri este acela de a crea un liant între instituţiile publice din Bihor, furnizorii de servicii sociale şi cei de formare profesională în acest domeniu al asistenţei sociale, pentru o mai bună dezvoltare şi organizare a serviciilor sociale. Aceste demers se doreste a fi o invitaţie la comunicare în beneficiul persoanelor aflate în dificultate: problemele ridicate vor fi transmise mai sus, instituţiilor abilitate să le rezolve”, a declarat Felix Cozma.
Discuţii interactive
Noul nomenclator al serviciilor sociale, prin care se impune un raport de unu la unu între beneficiar şi asistentul social, a fost primul punct ridicat de reprezentanta unei fundaţii. „În cazul centrului de la Râpa, din 50 de beneficiari, toţi persoane adulte cu dizabilităţi, doar şapte sunt dependenţi sută la sută de alte persoane. Ceilalţi au un grade de dependenţă mediu şi sunt implicaţi în multe activităţi ale centrului. Din punctul nostru de vedere raportul de unu la unu nu se justifică”, a precizat reprezentanta centrului de la Râpa. Aceasta a propus să fie luaţi în considerare şi voluntarii care fac voluntariat la acel centru.
La această problemă a încercat să-i răspundă Adina pătroc, consilier AJPIS. „Conform Legii voluntariatului, voluntariatul nu înlocuieşte munca plătită. Dacă nu aveţi asistent social angajat nu puteţi să vă luaţi voluntari”, a precizat Alina Pătroc. Tot despre Legea voluntariatului a vorbit şi Adriana Vesa, inspector ITM Bihor, care a precizat că „sensul Legii voluntariatului a fost, de multe ori, distorsionat”.
Birocraţia şi legislaţia care se schimbă foarte des, precum şi legi care se bat cap în cap, au fost alte probleme ridicate de reprezentanţii ONG-urilor care furnizează servicii sociale.
Citiți principiile noastre de moderare aici!