Inspectorii fitosanitari din cadrul Direcţiei Agricole şi ofiţeri ai Inspectoratului Judeţean de Poliţie Bihor au desfăşurat un control, care are loc periodic toamna şi primăvara, la utilizatorii de substanţe toxice. Spre surprinderea lor, aceştia au găsit în două butoaie nu mai puţin de 120 l de Furadan.
Furadanul ingerat este un neuroparalizant, nu mai contează dacă înghiţi un gram sau 20 de grame, provoacă decesul în câteva minte. Tocmai de aceea produsul nu poate fi comercializat, făcând parte din grupa întâi de toxicitate. Furadanul a fost retras de pe pieţele UE din decembrie 2008. Prezent la faţalocului, directorul Direcţiei Agricole, Nicolae hodişan spune că această substanţă era folosită de către agricultori pentru a trata seminţele împotriva viermelui sârmă. Furadanul este un insecticid carbonic de culoare roz pe bază de Carbofuran destinat tratamentului seminţelor de porumb, floarea soarelui, sfecla de zahăr. Carbofuranul este unul dintre cele mai toxice produse pentru om. Un mililitru din acest produs poate fi fatal.Furadanul nu se poate comercializa întrucât face parte din grupa unu de toxicitate, spun specialiştii. Produsul a devenit cunoscut publicului larg după ce acesta a provocat decesul Mădălinei Manole. Ingerată, substanţa roz poate fi fatală întrucât blochează o enzimă – colinesteraza. Cantitatea de Furadan descoperită la ferma din Avram Iancu este apreciată ca fiind una „extrem de mare”. Directorul Nicolae Hodişan spune că a fost uimit de faptul că aceasta a fost găsită într-un loc la care putea avea acces orice, chiar cineva care ar fi putut să o folosească în scopuri criminale. „Dacă cineva deversa substanţa într-un curs de apă, de exemplu, era un dezastru. Am preluat Furadanul pe baza unui proces verbal la întăcmirea căruia au participat şi autorităţile locale, am ridicat-o, am sigilat-o şi am depozitat-o în siguranţă”, spune directorul Hodişan.
A omorât şi bizonii?
Se pare că prezenţa Furadanului a fost semnalată şi la ferma de bizoni din Salonta. Directorul Direcţiei Sanitar Veterinare Remus Moţoc confirmă faptul că a fost sesizat de un operator şi de medicul veretinar din zonă de faptul că, în mai multe etape, au murit mai mulţi bizoni, care ar fi ingerat Furadan. Deoarece nu se află încă în posesia rezultatelor analizelor, directorul Remus Moţoc este rezervat în a confirma sau infirma că este vorba despre Furadan. „Este vorba despre moartea unor animale valoroase, care au fost şi duse la Protan pentru incinerare”, a spus şeful Direcţiei Sanitar Veterinare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!