Slujba a fost oficiată de 49 de preoţi ortodocşi şi greco-catolici, inclusiv episcopul Virgil Bercea care a ţinut să spună despre defunct şi că „a înfrânt cu demnitate calomnia”. Soborului i s-au alăturat 40 de măicuţe de la Mănăstirea Sfintei Cruci, printre care şi stareţa Maica Mina. Episcopul ortodox Sofronie Drincec, reţinut la Bucureşti de o şedinţă a Sfântului Sinod, a transmis un mesaj de consolare pentru familiile fiilor săi, mesaj căruia i s-a dat glas în faţa a peste o mie de persoane: rude, apropiaţi, oameni din lumea academică, medicală, administrativă şi politică, diverşi angajaţi ai Universităţii şi simpli cunoscuţi.
Sicriul a fost expus în holul Bibliotecii încă de duminica dimineaţă, pentru ca doritorii să-i poată aduce un ultim omagiu.
„Toţi cei care suntem de faţă aducem mărturii în faţa Părintelui Ceresc despre vredniciile sale. Pomul se cunoaşte după roade iar omul după fapte. Sufletul său de bun creştin a fost plin de bunătate şi devotament pentru semeni. Îl alăturăm marilor mecenaţi Emanuil Gojdu, Partenie Cosma, Aurel Lazăr, şi Nicolae Diamandi fiindcă e ctitorul Universităţii din Oradea. A ridicat-o aproape de nivelul universităţilor din marile urbe ale Transilvaniei, Clujul şi Timişoara. Şi a reînviat Academia Teologică din Oradea înfiinţând Facultatea de Teologie în fosta grădină cu gutui de lângă rectorat.
În vremurile mereu tulburi a adus o picătură de lumină chiar dacă pâinea care a dat-o unora n-a fost răsplătită cu o vorbă bună. Astfel, a avut parte de întristare în ultima perioadă. Şi fiindcă niciun profet nu e preţuit în urbea lui. Şi marele Andrei Şaguna a avut parte de nerecunoştiinţă, drept pentru care a spus: «Când vă veţi întoarce de la mormântul meu o să vă daţi seama ce aţi pierdut. Dar să vă aveţi bine unul cu altul…». Acest mesaj testamentar îl lasă şi Teodor Maghiar”, a spus decanul Facultăţii de Teologie din Oradea, Nicu Dumitraşcu.
A urmat mesajul episcopului ortodox de Oradea.
„Episcopul Sofronie m-a încredinţat să-i aduc un mesaj cu sentimentele sale cele mai profunde de respect, preţuire şi recunoaştere faţă de un prea-vrednic fiu al urbei şi al bisericii noastre, care ne-a lăsat moştenire Facultatea de Teologie. A fost un creştin care se spovedea fără teamă şi în fostul regim, când era decanul Institului de Subingineri. Fiindcă de pe atunci avea în spate o activitate care impunea respect. Ca inginer, electrificase zone întinse din Sălaj. La Oradea a adus alte lumini, mai importante pentru această urbe. A fost un important colaborator al fostului episcop Vasile Coman și membru al Adunării Eparhiale a Episcopiei Oradea. A fost deopotrivă omul Cetății și al Bisericii. A fost un om de mare omenie, care primea cu multă căldură pe oricine venea să-i ceară ajutorul. Și niciunul nu mergea cu mâna goală. A pus multora pâinea în mână. Această Universitate a creat un minunat orizont cultural și științific și a contribuit la viața socială a orașului, și prin locurile de muncă apărute. De aceea, întreg Bihorul îi aduce omagiu și recunoștință”
De la rectorul Bungău
Spicuim şi din cuvântarea rectorului Constantin Bungău: „Rectorul Teodor Maghiar a spart monopolul marilor centre universitare, înfiinţând specializări valoroase şi facultăţi grele precum Medicina, Stomatologia, Farmacia, Robotica şi Telecomunicaţiile. Ca inventator a avut 27 de brevete şi a fost conducător de doctorat pentru zeci de doctoranzi. Zeci de mii de studenţi au semnătura lui pe diplomele de absolvire şi mii de cadre pe contractele de angajare. A fost senator, consilier local şi judeţean. Mâine (luni – n.r.) vom începe un an universitar mai sărăcăcios în sufletele noastre. Dar venim cu o promisiune pentru crezul rectorului Teodor Maghiar. Nu ne vom opri să facem performanţă!”
Citiți principiile noastre de moderare aici!