Tema de anul acesta a Galei Comunității Bihorene a fost alegeri. Șapte speakeri cu nume sonore au urcat pe scena Teatrului Regina Maria cu șapte povești conturate de alegerile pe care le-au făcut în plan personal sau profesional și care le-au influențat parcursul. Este vorba despre: Emilia Șercan, Timmy Ghiurău, Vlad Zaha, Codruța Simina, Paul Georgescu, Luminița Popa și Răzvan Vicoveanu. Evenimentul a fost moderat de cunoscutul actor Bogdan Bob Rădulescu.
Pe parcursul serii au fost decernate opt trofee oamenilor din comunitate care au fost nominalizați de către bihoreni pentru acțiunile lor. Echipa Fundației Comunitare Oradea a înregistrat 958 de nominalizări, iar consiliul director al Fundației a desemnat câștigătorii.
Premiul ONG-ul anului
Prima dintre speakeri a fost Luminița Popa, HR director la compania Plexus și vicepreședinte al Fundației Comunitare Oradea. Cuprinsă de emoția amintirii, a povestit despre decizia semnificativă luată acum 12 ani, aceea de a deveni unul dintre fondatorii organizației nonguvernamentale și a îndemnat publicul: „Într-o lume în care poți fi orice, alege întotdeauna să fii un om bun”.
Luminița Popa a oferit premiul pentru ONG-ul anului Asociației Zile Colorate. Datorită implicării lor, cultura a ajuns în mediul rural, transformând comuna Suplacul de Barcău într-un loc primitor. Asociația Zile Colorate a reunit generații – copii, părinți și bunici – prin activități creative care au revitalizat comunitatea.
Premiul pentru Echipa anului
Paul Georgescu, înotător de performanță și primul român care a înotat în cele mai periculoase canale și strâmtori din lume, a vorbit despre alegerile care au dus la obținerea titlului de campion în ape înghețate. El a oferit premiul pentru Echipa anului Asociației Help & Care, formată dintr-o echipă dedicată, care schimbă în bine comunitatea prin fiecare proiect pe care îl derulează. Asociația Help & Care sprijină persoanele cu nevoi speciale, oferind servicii de kinetoterapie și consiliere medicală. Această echipă creativă a reușit să apropie lumea medicală de oameni prin inițiative inovatoare, cum ar fi „La o cafea cu medicul”.
Premiul pentru Proiectul anului
Complexul de recuperare „Sfântul Nectarie” al Fundației Mihai Neșu a fost răsplătit cu premiul Proiectul anului.
„Un proiect realizat doar din donații, un proiect dus la bun sfârșit prin efortul mai multor ani și datorită unei mobilizări incredibile a comunității. Este vorba despre un centru dedicat tratamentului și recuperării copiilor și adulților cu dizabilități. Proiectul anului este Complexul de recuperare «Sfântul Nectarie» al Fundației Mihai Neșu”, a anunțat Codruța Simina, jurnalist de investigație specializat în detectarea campaniilor de dezinformare online.
Premiul pentru Voluntarul anului
Premiul Voluntarul anului i-a fost oferit Alexandrei Lukacs. Ea a derulat numeroase proiecte îndrăgite de comunitate, printre care se numără „Îmbracă un copil și trimite-l la școală”. În acest an, 46 de copii proveniți din familii cu dificultăți financiare au primit haine, ghiozdane echipate și adidași, oferindu-le astfel șansa de a merge la școală. O altă acțiune de impact este „Să fii Moș Crăciun”, prin care scrisorile copiilor aflați în situații materiale dificile sunt preluate și transformate în daruri surpriză, livrate direct acasă. De asemenea, în preajma sărbătorilor de iarnă, familiile nevoiașe și bătrânii primesc sprijin prin „Coșul pentru bătrâni”, un gest menit să aducă bucurie și alinare.
Promotor al excelenței școlare
Vlad Zaha, expert criminolog în domeniul politicilor publice antidrog și criminologiei publice, a fost speakerul care a oferit premiul Promotor al excelenței școlare. În prezent, se ocupă cu diseminarea științei criminologice pentru decidenții politici și pentru publicul larg din România și este implicat în proiecte de cercetare internaționale și autohtone în domeniul drogurilor.
„Este un tânăr cu numeroase reușite la Olimpiadele Naționale. La doar 23 de ani vine în sprijinul noilor generații și în mod special al copiilor din medii defavorizate. Combate abandonul școlar prin implicarea sa în organizarea de activități educative. Promotorul excelenței școlare este Joshua Patrick Biro”.
Premiul pentru Excelență în meserie
Premiul pentru Excelență în meserie a fost acordat comisarului șef de la Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii al Poliţiei Bihor, Ioana Indrieș, o persoană care s-a străduit ca prin meseria ei să aducă schimbări în bine, în comunitate. Prin profesionalismul său, s-a făcut remarcată nu doar în activitatea de zi cu zi, ci și prin implicarea activă în educarea rutieră a copiilor, prevenirea și combaterea consumului de droguri și alte inițiative importante.
Premiul a fost acordat de speakerul Timmy Giurău, innovation leader la Volvo Cars. Timmy a plecat la 18 ani din Oradea ca să facă muzică în Copenhaga, iar astăzi este cel care conduce tehnologiile și inițiativele inovatoare Volvo Cars în jurul realității virtuale și augmentate.
Promotor al culturii și artei
Răzvan Vicoveanu, actor al Teatrului Regina Maria din Oradea și câștigător al distincției Uniter – cel mai bun actor în rol principal pentru rolul din „Revizorul”, a oferit premiul Promotor al culturii și artei Asociației Culturale Teatrul de Copii. Sub îndrumarea actorului Șerban Borda, organizația a transformat știința într-un subiect mai captivant și accesibil pentru copiii din mediul rural, prin intermediul spectacolelor interactive. De asemenea, ONG-ul a adus magia teatrului în satele bihorene, oferind reprezentații dedicate tuturor generațiilor.
Liderul care schimbă lumea
Trofeul pentru categoria Liderul care schimbă lumea a ajuns la Anamaria Crețu. Ea s-a evidențiat prin modul în care a coordonat proiecte și campanii cu un impact semnificativ asupra comunității bihorene. Printre inițiativele sale se numără un proiect dedicat proaspetelor mămici, oferindu-le acces la suport psihologic, consiliere în nutriție și alte activități menite să le sprijine în perioada postnașterii.
Anunțul a fost făcut de Emilia Șercan, jurnalist de investigație cu o experiență de peste 25 de ani. Profesionistul care a expus zeci de cazuri de plagiat în tezele de doctorat ale unor persoane publice sau politicieni, Emilia Șercan a generat prin anchetele sale o adevărată reformă a studiilor doctorale în România.
Spectacolul a fost completat de momente de dans contemporan și liric, oferite cu grație de Mara Luncan și Andra Mihalcea.
Fonduri pentru două programe
„Fondurile strânse din vânzarea biletelor vor fi direcționate către susținerea a două programe ce vor fi implementate de Fundația Comunitară Oradea în anul 2025. Este vorba despre un program de granturi focusat pe dezvoltarea organizațională și dedicat ONG-urilor din comunitatea bihoreană. Cel de-al doilea program va încuraja practicarea sportului (atât a sportului de masă cât și la nivel de performanță) și se va derula în colaborare cu CSM Oradea”, au transmis organizatorii.
Evenimentul a fost susținut de Plexus, Comau, Salesianer România, Vernicolor, VPK Packaging Salonta, Agenția de Dezvoltare Locală Oradea, Accesa, Marvicon, Iwis, Celestica, Golde Oradea. Partenerii Galei Comunității Bihorene sunt Consiliul Județean Bihor, Visit Oradea, Teatrul Regina Maria, Autosiena – Concesionar Autorizat, SsangYong Oradea, Podgoriile Dextra, Alexandra Comanici, Fan Media, Ramada by Wyndham Oradea, One Events, NRGO, Amazing Visuals și EUROPE DIRECT Oradea.
Citiți principiile noastre de moderare aici!