Deocamdată pe bani
Managerul spitalului, dr. Florin Bodog, a decis să ofere bihorenilor posibilitatea de a se investiga la Oradea, pe bani, dacă necesită investigaţii urgente sau gratuit, pe liste de aşteptare, întrucât, din primăvara anului viitor, când se vor semna noile contracte cadre, serviciile de angiografie de la Oradea vor fi decontate de către Ministerul Sănătăţii prin program naţional, la fel ca celelalte servicii de angiografie din centrele universitare mari.
Azi dimineaţă, primul pacient căruia i s-a recomandat investigaţie de angiografie pentru a se verifica dacă are leziuni de arteriopatie a beneficiat de acest serviciu, la angiograful de la Judeţean, contracost. Spre deosebire însă de centrul de angiografie din Timişoara, la Oradea, o investigaţie costă 600 Ron, jumătate din preţul aceleiaşi investigaţii la Timişoara, susţine managerul Bodog.
Investigaţia
Pacientul (57 ani) investigat dimineaţă necesita acest examen de angiografie întrucât este diabetic şi prin urmare predispus la diferite afecţiuni delicate, printre care şi arteriopatie.
Investigaţia a durat mai puţin de un sfert de oră şi a fost efectuată de tinerii medici Adrian Pop (chirurg vascular) şi Cristian Sabău (cardiolog), cei care aproape îşi pierduseră speranţa că vor putea să lucreze la angiograful de la Oradea şi au fost chiar la un pas să îşi lase joburile de la Oradea pentru a lucra la Cluj şi Timişoara unde aveau (până acum) posibilitatea să profeseze în angiografie.
Dr. Pop ne-a declarat după operaţie că pacientul necesita investigaţii de angiografie la un picior pentru a se vedea exact dacă are sau nu leziuni severe de arteriopatie. Examenul a arătat că diabeticul nu a dezvoltat astfel de leziuni, dar după investigaţie, a rămas internat încă la secţia de diabetologie a spitalului şi va fi monitorizat în continuare de medici.
Şi intervenţii
Dr. Bodog şi dr. Pop au informat că deocamdată, la angiograful de la Judeţean Oradea se fac investigaţii, urmând ca după intrarea în programul naţional şi decontarea serviciilor de angiografie la Oradea, să se efectueze şi intervenţii mai complicate – montarea de stenturi etc.
De la aducerea angiografului la Oradea, cetăţenii chestionaţi în răstimp de jurnalişti s-au arătat dispuşi chiar să plătească serviciile de angiografie de la Judeţean, numai să aibă posibilitatea de a se investiga aici corect şi să nu mai fie puşi pe drumuri.
Cei doi tineri medici au efectuat modul de angiografie în cadrul rezidenţiatului, învăţând tainele meseriei de la prof. Milovan Slovenski, de la Timişoara, cel care a şi efectuat la început câteva investigaţii la angiograful de la Oradea.
De altfel, în ultima perioadă dr. Adrian Pop o operat intensiv la Institutul de Cardiologie din Timişoara, alături de dr. Milovan Slovenski, obţinând între timp statutul de prim-operator. În perioada următoare dr. Pop va face naveta Oradea – Timişoara, urmând să opereze în ambele locaţii, în funcţie de solicitările pe care le va avea şi la Oradea.
Cardiologul Cristian Sabău e integrat de mai multă vreme la compartimentul de angiografie a Spitalului Judeţean Oradea, însă, până sâmbătă dr. Sabău nu a prea avut de lucru…şi nu din vina sa.
Citiți principiile noastre de moderare aici!