La Casa Darvas – La Roche s-a deschis o expoziție de stampe japoneze Bijin-ga, colecția George Șerban, curator fiind Alexandru Chituță. Expoziția a fost organizată în parteneriat cu Ambasada Japoniei în România, Muzeul Național Brukenthal, Asociația culturală Octavian Smigelschi și cu sprijinul JTI România. Este cea de a doua expoziţie la Oradea de stampe japoneze din colecţia lui George Şerban, după cea din 2020 din Cetate, cu tema Kabuki.
Sunt expuse în Casa Darvas – La Roche 90 de lucrări din Epoca Edo (1603-1868) şi Epoca Meiji ( 1868-1912) realizate de un numar de 35 de artişti japonezi, stampe care reprezintă femei frumoase, curtezane şi gheişe. Printre acestea sunt expuse şi trei scroluri Bijin-Ga originale.
În decursul a patru ani colecţionarul George Şerban a realizat în România 10 expoziţii de stampe japoneze, două dintre ele la Oradea. Comparativ, Metropolitan Museum of Art din New York a realizat din 1989 şi până acum doar trei, Muzeul Naţional de Artă a României a realizat cinci în 30 de ani, iar Academia Română tot cinci în 40 de ani.
„Găzduim acum stampe japoneze Bijin-Ga, şi asta înseamnă că avem femei frumoase, curtezane şi gheişe, pe care toată lumea poate să le admire într-o casă la fel de frumoasă. Cu toţii ştim că marele Klimt s-a inspirat din arta japoneză atunci când a creat Art Nouveau-ul. Deci iată că nu întâmplător este prezentă în această casă expoziţia de stampe japoneze atât de frumos pusă în valoare de către colecţionarul George Şerban”, a spus în deschiderea expoziţiei Angela Lupşea, director executiv Oradea Heritage.
„Dacă suntem în Casa Darvas La Roche, vorbim despre frumuseţe, şi de această dată vorbim despre frumuseţea femeilor. Mulţumesc tuturor celor care fac posibile astfel de momente şi pun Oradea pe harta evenimentelor culturale din România”, a punctat Arina Moş, viceprimarul municipiului Oradea.
La eveniment a fost prezent Tatsuo Kitagawa, consilier al Ambasadei Japoniei și adjunct al șefului de misiune. „Bine aţi venit în lumea stampelor japoneze”, a spus mai întâi în limba română Tatsuo Kitagawa. „Sunt încântat să fiu astăzi aici, alături de dumneavoastră, la această expoziţie dedicată artei japoneze. Este prima mea vizită în Oradea şi trebuie să vă spun că sunt uimit de frumosul dumneavoastră oraş şi de arhitectura unică. Oradea este un simbol de frumuseţe, nu doar datorită mediului său natural, dar şi datorită patrimoniului cultural şi istoric. Frumuseţea se regăseşte şi în Bijin-Ga, în forma ei artistică pură. În japoneză Bijin-Ga înseamnă imaginea unei femei frumoase, şi frumuseţea femeii a inspirat artiştii să creeze opere se artă timp de secole. Nu e surprinzător faptul că şi artiştii japonezi au surprins acest lucru, doar dacă ne gândim la mari maeştri precum Utamaro, Eisen sau Yoshitoshi care au realizat desene elegante în culori pline de fineţe. Ei au surprins femei model cu trăsături faciale ideale şi trupuri graţioase, puse în evidenţă de kimono-urile frumos decorate” a spus în cuvântul său Tatsuo Kitagawa, care este convins de faptul că a fost o misiune foarte grea, atât pentru colecţionarul George Şerban cât pentru curatorul Alexandru Chituţă să aleagă din atâtea femei frumoase pe acelea care să fie expuse în Casa Darvas La Roche, expoziţia fiind o oportunitatea deosebită pentru publicul român de a admira arta japoneză. „Vă invit să vizitaţi această expoziţie”, a încheiat tot în limba română consilierul.
Expoziţii rare
Istoricul de artă Alexandru Chituţă este cel care a curatoriat în 2020 şi expoziţia de stampe cu tema Kabuki în Cetatea Oradea. „Noi, occidentalii, când vorbim de frumuseţea feminină coborâm în arta clasică, în perioada Pre-Renaşterii sau a Renaşterii şi vedem că frumuseţea femeii este pusă în valoare prin nud. În Ţara Soarelui Răsare frumuseţea feminină se vede prin îmbrăcăminte, prin poziţie, prin mimică, prin gesturi, prin acţiune. Au apărut în perioada Edo în Japonia începând pe la 1600, au continuat în epoca Meiji, punând în centru frumuseţea feminină – gheişele şi curtezanele – în diferite ipostaze. Această expoziţie nu este doar un act cultural, ci este şi un act de promovare a unei tradiţii şi a unei culturi venite din Japonia. Tehnica stampelor japoneze este unică. Ele au pătruns în Europa la sfârşit de secol XIX şi au influenţat artişti precum Monet sau Van Gogh”, a precizat Alexandru Chituţă.
Expoziţiile de stampe japoneze sunt rare, spune curatorul, pentru că hârtia stampei este fragilă, delicată, şi condiţiile de păstrare şi de expunere trebuie să îndeplinească anumite criterii de conservare şi de restaurare. Este de altfel un lucru unic în lume ceea ce se întâmplă în România, spune Alexandru Chituţă, ca să fie deschise trei expoziţii de stampe japoneze simultan – una fiind cea de la Oradea, celelalte două la Timişoara şi Sibiu.
„Vrem să punem România pe harta mondială a stampei japoneze, pentru că genul acesta de artă este atât de rar şi atât de scump! Noi nu avem o piaţă de artă japoneză, din păcate, nu avem colecţionari de artă japoneză. Cum atunci tineretul nostru să poată să obţină informaţii, să poate vedea, să poată avea acces la aceste frumuseţi?”, spune George Şerban, care a ajuns cu colecţia sa la peste 2000 de stampe japoneze. Cele expuse la Oradea sunt majoritatea stampe originale, cu câteva excepţii, şi aparţin celor mai importanţi artiști japonezi din secolele XVII, XVIII, XIX și XX. „Printre numele importante îl avem în expoziţie pe Utamaro, care este foarte scump deoarece a trăit foarte puţin şi a creat cele mai frumoase lucrări Bijin-Ga. Stampa japoneză este o poveste frumoasă care ţine de educaţia noastră”, a subliniat colecţionarul.
În expoziţie sunt expuse şi două kimono-uri realizate după tiparul original, puse la dispoziţie Asociaţia Armonia Interculturală Japonia, şi se poate viziona şi un scurt film despre evoluţia stampei japoneze. Expoziţia beneficiază şi de un catalog realizat într-o expunere grafică excepţională. Organizatorii speră că actuala expoziție găzduită la Oradea se va bucura de un real succes, la fel ca precendentele ediții de la București, Iași, Brașov, Bușteni, Sibiu, Timișoara. Expoziţia va rămâne deschisă până în luna august 2022.
[eadvert]
Citiți principiile noastre de moderare aici!