Constructorul a început în aceste zile să demonteze schelele de pe Casa Adorjan I, pe partea străzii Patrioților, urmând ca până la finalul lunii noiembrie să fie gata și fațada dinspre str. Moscovei.
[eadvert]
„Lucrările la Palatul Adorjan I, cel situat la colțul străzilor Patrioților și Moscovei, au început în primăvara acestui an și au constat în reabilitarea învelitorii de țiglă și a elementelor de tablă zincată: lucarne, decorații de coamă, învelitori cornișă; înlocuirea jgheaburilor și burlanelor pe tot perimetrul, cu păstrarea elementelor decorative ale burlanelor; refacerea elementelor decorative originale din pod; demontarea și rezidirea coșurilor de fum; reabilitarea feroneriilor și grilajelor: curățare, tratare anticorozivă și vopsire; reparații ale cornișelor, aticelor și balcoanelor; retencuirea și zugrăvirea fațadelor cu materiale de renovare din sisteme de asanare; îndepărtarea tencuielilor degradate; zugrăvirea parietală cu vopsele silicatice rezistente la elemente poluante; refacerea și curățarea elementelor decorative din tencuială, cărămidă aparentă, ceramică sau ipsos; recondiționarea tâmplăriilor aflate într-o stare mai bună și execuția unor tâmplării noi din lemn pentru cele degradate”, a transmis Primăria Oradea.
În urma finalizării lucrărilor de reabilitare a fațadelor exterioare, schelele urmează să fie montate pe fațada din curte, care de asemenea va fi reabilitată.
Etapa a II-a
În etapa a doua urmează reabilitarea Palatului Adorjan II, situat pe strada Patrioților, nr. 4.
Reabilitarea a două dintre cele mai impunătoare clădiri din Oradea, printre ultimele rămase nereabilitate din zona centrală a orașului, se realizează în cadrul Programului Multianual de reabilitare a fațadelor clădirilor situate în Ansamblul Urban – Centrul istoric Oradea.
Valoarea contractului pentru ambele imobile este de 2.878.283,05 lei fără TVA, lucrările fiind executate de S.C Abed Nego SRL Oradea.
Casa Adorján I, situată pe str. Patrioților, nr. 6, colț cu str. Moscovei, a fost construită în anul 1903, iar Casa Adorján II, situată pe str. Patrioților, nr. 4, în anii 1904-1905.
Trimite articolul
XNoroc ca aici s-a pastrat ferestrele/tamplaria originale. La Apollo sau Fuchsl (doar doua exemple) de s-a acceptat ferestre si rolete de tipuri/forme/culori diferite? Vedem cum uniformizeaza la cealalta casa, si acolo sunt diferite. Programul asta e scris pe genunchi, are multe lacune. Doar nu credeati ca suma aia triumfalist prezentata o acorda primaria…
Chiar Palatul Adorjan 🙂 , dar nu ai de unde sa stii cand esti “jurnalist” vinitura 🙂
frumusetea de odinioara…uitati va la ferestre, vacsite ca gardu, nu tin pana in primavara, iar pe gangul interior de halesc sobolanii…lucrari de mantuiala sa ia fata
Arată bine dar,…nu e chiar varianta originală. În varianta originală tâmplăria și roletele erau din albastru închis/bleu-marin, iar ferestrele de la demisol erau din ochiuri de sticlă groasă, nu panouri de lemn.
În gangul interior nu colcăie șobolanii…și nu au colcăit niciodată datorită numărului mare de pisici intreținute de unii locatari…cu excepția situației în care vre-un nebun le-a exterminat între timp.
dorim sa se dea cladirea asta la romani nostri afara cu aia care au facut rau inpotriva la romani adevarati ortodocsi
Luni am trecut pe langa Palatul Adorjan I si surpriza: avea deja o mazgalitura cu spray pe unul dintre ziduri. Atata timp cat astfel de fapte nu sunt cunoscute, monitorizate si grav pedepsite, se munceste degeaba pentru reabilitatarea acestor frumoase cladiri.