Hobby-ul crescătorilor de păsări şi animale mici seamănă puţin a nebunie. A nebunie în sensul bun al cuvântului. Pentru că nu oricine este dispus să investească nişte bani, nu puţini, pe care nu este sigur că-i va mai recupera vreodată, pentru a-şi satisface plăcerea de a creşte porumbei, găini, iepuri sau alte vieţuitoare. Şi, „nebunia” aceasta începe, de cele mai multe ori de la vârste fragede, de cele mai multe ori fiind moştenită.
În această categorie se încadrează şi pasionaţii de creşterea păsărilor şi animalelor mici care au fost prezenţi în weekendul care a trecut la Expoziţia „Nufărul”, expoziţie de păsări şi animale mici cu participare internaţională. Manifestarea a fost organizată de Asociaţia columbofilă Nufărul, la Era Shopping Park din Oradea.
Participare numeroasă
În cadrul expoziţiei au fost expuse 513 exemplare de rasă (480 de porumbei, 17 găini şi 16 iepuri). „Am avut cerere mai mare, dar din cauza spaţiului a trebuit să refuzăm câţiva expozanţi”, a declarat Cornel Fildan, preşedintele asociaţiei. Potrivit acestuia, scopul expoziţiei a fost de a promova rasele străine şi româneşti. „Vineri a avut loc un arbitraj în urma căruia au fost desemnaţi campionii pentru fiecare rasă. În cadrul expoziţiei sunt prezente şi exemplare care au concurat la expoziţiile de profil din diferite ţări unde au obţinut titluri de campioni”, a precizat Fildan, exemplificând în acest sens cu Ioan Maceac din Timişoara şi Vasile Pintea din Gherla. Cu această ocazie preşedintele asociaţiei a dezvăluit şi deschiderea asociaţiei pentru crescătorii din alte organizaţii de profil din toată ţara. „Ne-am dat seama că este mai bine să fim deschişi. Toţi avem doar de câştigat”, a recunoscut Cornel Fildan.
De câştigat au avut şi copiii care au trecut pragul expoziţiei, împreună cu părinţii, care erau încântaţi de exponate.
Că dragostea pentru creşterea păsărilor şi animalelor se naşte de la vârste fragede a recunoscut unul dintre expozanţi. Ionuţ Erdei, din Tărian, se ocupă cu creşterea porumbeilor de la 5 – 6 ani, ajungând să aibă în prezent peste 60 de porumbei. Şi munca depusă pentru creşterea şi promovarea rasei pe care o are – Voiajor german de frumuseţe – nu este una dintre cele mai uşoare. „Este o rasă care se înmulţeşte foarte greu. Din cauza ciocului curbat îşi hrăneşte foarte greu puii, având nevoie de doică. Un exemplar din această rasă se vinde cu preţuri începând de la 100 de lei”, ne-a dezvăluit Ionuţ.
Un alt pasionat de creşterea păsărilor, prezent la Expoziţia „Nufărul”, este Poka Ioan din Cadea. Acesta are acasă o adevărată grădină zoologică cu păsări: găini, porumbei, fazani, etc. Doar când povesteşte despre necesarul de hrană al acestora pentru un an: trei tone de porumb ştiuleţi, o tonă de grâu, trei – patru sute de kilograme de floarea soarelui, trei sute de kilograme de rapiţă ne dăm seama de numărul păsărilor pe care le creşte. „Şi asta este numai hrana, fără medicamente şi tratamente. Momentan sunt bucuros dacă scot banii pe mâncare. Anii trecuţi au fost şi câştiguri. Fără pasiune însă, nu funcţionează”, este de părere Poka Ioan.
Cornel Fildan ne-a informat că următoarele evenimente organizate de asociaţie vor fi târgurile din 15 martie, 19 aprilie şi 18 octombrie.
Citiți principiile noastre de moderare aici!