Multe dintre legumele şi fructele comercializate de marile magazine sunt improprii consumului uman. Acest lucru a fost constatat de ANPC în urma unui control desfăşurat în data de 3 februarie 2017. Potrivit ANPC, la acea dată au fost verificaţi 75 de operatori economici de pe întreg cuprinsul ţării. La un numar de 46 de operatori economici s-au constatat abateri de la prevederile legale în vigoare privind protecţia consumatorilor.
„S-au aplicat 31 sancţiuni contravenţionale, din care 26 amenzi însumând 125.000 lei şi cinci avertismente pentru încălcarea reglementărilor privind protecţia consumatorilor. Controlul urmează a fi finalizat în alte 14 cazuri. Au fost oprite definitiv de la comercializare 1.129 kg de fructe şi legume în valoare de 4.531 lei, produse alterate, depreciate, improprii consumului uman. De asemenea, s-a dispus măsura de oprire temporară de la comercializare până la intrarea în legalitate a unei cantităţi de 3.552 kg în valoare de 9.250 lei”, transmite ANPC.
În Bihor
În 3 februarie a fost verificat un supermarket din Oradea, fiind amendat cu 8.000 de lei pentru deficienţele constatate. Ulterior, în perioada 10 – 14 februarie 2017, potrivit informaţiilor furniozate de Giani Bura, comisarul şef adjunct al Comisariatului pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Bihor, au fost verificaţi 11 operatori economici.
„Este vorba de 11 supermarketuri şi magazine de comercializare a legumelor şi fructelor. La toţi au fost depistate abateri. Deşi produsele aveau trecut calitatea I, erau amestecate, necalibrate, de la mărimi foarte mici la mari, nu se încadrau în standadele de calitate. De asemenea, au fost găsite produse depreciate, cu urme de lovituri, mucegăite, improprii consumului. Nu în ultimul rând, au fost constatate deficienţe de informare: ţara de origine, categoria de calitate, calibrare, etc. Operatorii economici au fost sancţionaţi cu amenzi în valoare de 37.000 de lei”, ne-a informat Giani Bura.
ANPC a făcut cunoscute şi numele marilor magazine verificate. Printre acestea se regăsesc: Carrefour, Kaufland, Profi, Auchan, Billa, Lidl.
„Este important să ne cunoaştem drepturile în calitate de consumatori. Trebuie să acordăm o atenţie sporită tuturor informaţiilor care să stea la baza unei alegeri corecte a fructelor şi legumelor: calitatea, modul de expunere, depozitarea, informaţiile cu privire la ţara de provenienţă şi pret. Operatorii economici care nu respectă prevederile legale în vigoare vor suporta măsurile care se impun. Este inacceptabil să exista astfel de încălcări ale legislaţiei în domeniul protecţiei consumatorilor. Nu vom tolera astfel de comportamente care să pună sănătatea consumatorilor în pericol”, a declarat Bogdan Pandelică, preşedintele ANPC.
Citiți principiile noastre de moderare aici!