Hotelul Tineretului din cadrul Casei de Cultură a Tineretului din Ioşia a fost cumpărat de Primăria Oradea în cadrul unei licitaţii care a avut loc joi, 24 noiembrie, la Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Bihor. Licitaţia a fost adjudeactă de Primărie la preţul de 1.836.000 de lei fără TVA. Primăria a fost reprezentată de viceprimarul Florin Birta, acesta având încă trei competitori. Preţul de vânzare trecut în anunţul de licitaţie a fost de 1.300.146 lei, preţ diminuat cu 25% fiind a II-a licitaţie. Licitaţia a pornit de la 1.530.000 de lei, cel mai mare preţ ofertat. Fundaţia Română pentru Tineret (FRT) avea obligaţii către Primărie în sumă de 650.000 de lei, iar către Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Bihor, 300.000 de lei.
FRT contestă licitaţia
FRT Bihor consideră ilegală executarea silită, inclusiv adjudecarea Hotelului Tineretului prin licitaţie de către Primăria Oradea. În acest sens, fundaţia invocă Art. 20 din Legea 146/2002, care arată faptul că: „Bunurile care au aparţinut la data de 22 decembrie 1989 fostei organizaţii a Uniunii Tineretului Comunist din judeţe şi din municipiul Bucureşti, preluate de fundaţiile judeţene pentru tineret şi a municipiului Bucureşti, vizate de prezenta lege, rămân în proprietatea acestora, iar în cazul în care ulterior au căpătat o altă destinaţie, se reintegrează, necondiţionat şi fără plată, în patrimoniul fundaţiilor judeţene pentru tineret respective sau a municipiului Bucureşti, ce se constituie ca succesoare de drept”.
Fundaţia Română pentru tineret este o fundaţie de utilitate publică, înfiinţată pe baza unei legi speciale, respectiv Decretul-Lege 150/1990. Prin această lege şi ulterior prin Legea 146/2002 sa stabilit faptul că bunurile imobile care au aparţinut fostei organizaţii UTC intră în proprietatea fundaţiilor judeţene pentru tineret, ele urmând să fie administrate în folosul tuturor tinerilor din judeţ. „Practic prin aceste acte normative în vigoare bunurile imobile ale Fundaţiei Române pentru Tineret Bihor sunt scoase în afara circuitului civil şi sînt inalienabile”, se precizează în comunicatul fundaţiei, precizând faptul că „În acest sens, Curtea de Apel Oradea sa pronunţat printr-o hotărâre definitivă şi irevocabilă într-un litigiu.
„Totodată, menţionăm faptul că vom formula contestaţie la executare, prin care vom solicita instanţei anularea tuturor formelor de executare silită, inclusiv a licitaţiei organizată azi, 24. 11.2016, şi a procesului-verbal a licitaţiei”, spun reprezentanţii FRT Bihor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!