În jurul poliţiştilor de frontiera a planat tot timpul suspiciuni cum că ar colabora cu unii ilegalişti şi că trec cu vederea unele abateri de dragul banilor. Cazul de la Vama Siret unde 15 agenţi au ajuns în arest este un caz aparte de care nu avem de ce să fim mândri. 120 de persoane, printre care peste 60 de poliţişti de frontieră şi vameşi, au ajuns la audieri.
Printre reţinuţi se află chiar şi şeful punctului de trecere a frontierei Siret. Se bănuieşte că prin acest punct s-a făcut trafic cu ţigări de contrabanda cu atâta lejeritate încât prejudiciul ar ajunge la milioane de euro, iar asta nu se putea face fără colaborarea angajaţilor de acolo.
Nu e o practică
Dacă la Siret corupţia era un mod de viaţă, la Inspectoratul Judeţean al Poliţiei de Frontieră Bihor cazurile de corupţie pot fi numărate pe degete. Conform bilanţului instituţiei, în anul care tocmai s-a încheiat, la nivelul Bihorului au fost demarate doar trei anchete privind corupţia în rândul frontieriştilor. „La noi nu este o practică. Anul trecut am avut trei cazuri în care colegii mei au fost verificaţi din care într-un caz nu s-a trecut la urmărirea penală. Noi în permanenţă cooperăm şi ţinem legătura cu Serviciul Judeţean Antcorupţie şi Serviciul Judeţeande Informaţii şi Protecţie Internă pentru combaterea faptelor de acest tip”, ne-a declarat Cătălin Simuţ, purtătorul de cuvânt al IJPF Bihor.
V.T.
Citiți principiile noastre de moderare aici!