Chestorul de poliție Marin Bondar a fost cel care a detaliat munca frontieriștilor de la granița cu Ungaria, care cuprinde nu doar Bihorul, ci și Aradul.
Privitor la munca de pe teritoriul județului Bihor, anul trecut s-a reținut, printre altele, că la frontiera verde au fost depistați 258 de cetățeni străini în tentativă de trecere ilegală a frontierei sau în apropierea frontierei de stat.
Din numărul total al cetățenilor străini depistați la frontiera verde, cei mai mulţi provin din centrele pentru solicitanții de azil. Din punct de vedere al naționalităților, cei mai mulţi cetăţeni străini provin din Irak, precum și din alte state – Iran, India, Turcia, Afganistan, Siria, Palestina, Pakistan.
De remarcat însă că anul trecut a fost un număr mare de vietnamezi depistați în tentativă de trecere ilegală a frontierei, specific pentru aceștia fiind faptul că au intrat legal în România în baza unor vize de lungă ședere cu drept de muncă.
Frontieriștii au notat prezența persoanelor de legătură care au facilitat trecerea frauduloasă a graniței. Aceste persoane se numesc facilitatori, în 2018 fiind depistați 7 asemenea facilitatori care transportau, în diferite mijloace de transport, 79 de migranți.
De asemenea, în luna ianuarie a fost depistat la SPF Valea lui Mihai un facilitator, cetățean albanez. În punctele de trecere a frontierei, în perioada supusă analizei au fost descoperite 34 de cazuri, în care 551 de migranți au fost facilitați de către un număr de 40 de facilitatori.
S-a trecut în revistă fenomenul traficului de țigări și alcool, dar și al mașinilor furate, 68 de autoturisme și patru utilaje fiind semnalate de frontieriștii din vest ca furate. E și cazul din 21 iulie 2018, când la Borș a fost descoperit, pe sensul de intrare în România, un Mercedes Benz tip S400, în valoare de 71.550 de euro, care s-a descoperit a fi furat din Germania.
5 tone de precursori și 20 kg cocaină
Traficul de droguri a fost și el discutat, anul trecut fiind înregistrate 10 capturi de droguri și precursori, cu trei mai multe ca în 2017. Un caz semnificativ în acest sens a fost la finele lui august 2018, când polițiștii de frontieră de la Nădlac au dat de un străin care căra cu un ansamblu de vehicule 5 tone de anhidridă acetică (precursor de droguri) şi 20 de kilograme de cocaină de o puritate de aproximativ 99 la sută.
Ce vor în 2019?
Frontieriștii de la ITPF Oradea spun că în anul acesta vor să organizeze şi să implementeze acţiunile operative pentru prevenirea şi combaterea infracţiunilor circumscrise criminalităţii organizate transfrontaliere şi a migraţiei ilegale și vor să asigure şi să menţină în stare de funcţionare tehnica, mijloacele de mobilitate şi bunuri materiale necesare în misiuni.
Citiți principiile noastre de moderare aici!