Ideea construirii unui parc eolian la Salonta a apărut în urma ofertei făcute de potenţiali investitori, care au prezentat oferte la Primăria Salonta încă în urmă cu un an.
„Municipalitatea nu a făcut studii despre potenţialul eolian din zonă, fiindcă un asemenea studiu este deosebit de costisitor, dar există un studiu al Institutului Naţional de Meteorologie şi al Universităţii Oradea. Zona cu potenţial eolian este formată din zona makkay-Zug cu o suprafaţă de 308 ha şi zona Baia veche, cu o suprafaţă de aproximativ 600 ha, terenuri care fac parte din islazul comunal. Noi nu vom concesiona cele 900 de ha, ci doar terenul din jurul morilor de vânt , noi nu dorim să schimbăm destinaţia terenului”, spune Patricia Ivanciuc, secretarul Primăriei Salonta. Conform Patriciei Ivanciuc se consideră eligibil ofertantul care are o cifră de afaceri pe ultimii trei ani mai mare de un milion de euro. Fiindcă investiţia este una de proporţii, consilierii municipali din Salonta au acordat o perioadă de şase luni pentru elaborarea ofertei. Ofertantul are dreptul să studieze amplasamentul şi să facă toate demersurile necesare în vederea culegerii de date necesare pentru dimensionarea parcului eolian.
Bihorul, cu potenţial
Una dintre primele încercări de realizare a unui parc eolian a aparţinut, în urmă cu trei ani, primarului de Cristior, Nicolae Onica. Este şi cazul altui proiect eolian la Auşeu-Borod, acolo unde urmau să fie amplasate centrale eoliene în 19 puncte. Compania Eoliană, reprezentată de fostul viceprimar al Oradiei, Constantin Jurcă, ar urma să realizeze investiţia de la Borod şi această firmă, împreună cu o alta din Spania sunt dornice să investească şi la Salonta. Criza economică a blocat însă aceste iniţiative. Băncile nu au dat credite celor dornici să investească în energia verde. Electrica studiază posibilitatea de a produce energie şi din resurse regenerabile şi ar putea participa la construirea unor astfel de parcuri, cu generatoare ce însumează o putere instalată de 150 – 200 MW, pentru care ar fi nevoie de o investiţie de 200 de milioane de euro. Bihorul este printre judeţele unde compania ar putea investi.
Veronica Bursaşiu
Citiți principiile noastre de moderare aici!