Mai mult, defalcat, pe tip de vaccin, se va transmite la intervale regulate de timp sau ori de câte ori este nevoie, situația procesului de vaccinare, dar și efectele negative la care trebuie să se aștepte persoanele care nu se vaccinează. În plus, se vor realiza și chestionare despre motivele de nevaccinare. Toate cu scopul de a sprijini bihorenii să se informeze corect și de a-i proteja de contractarea unor afecțiuni eradicate sau pe cale de dispariție.
Inițiativa aparține dr. Ritli Ladislau și va fi pusă în practică de Universitatea din Oradea, prin intermediul jurnalistului Florin Ardelean și reprezentanții Direcției de Sănătate Publică. Cele două instituții au decis declanșarea a doua acțiuni simultane, de informare și de chestionare a populației vizavi de vaccinare, din cauza scăderii îngrijoratoare a numărului de oameni care nu se mai vaccinează, dar și a creșterii numărului de persoane care s-au îmbolnăvit pentru că nu s-au vaccinat.
De aproape 10 ani, în România, deci și în Bihor, a scăzut numărul persoanelor care se vaccinează împotriva unor afecțiuni contagioase grave (rujeola, rubeola, poliomielita, tuberculoza, etc). De circa trei – patru ani, trendul descendent s-a acutizat îngrijorător de mult. Din pricina nevaccinării la timp sau a refuzului, femeile nevaccinate pot da naștere unor prunci cu malformații. La fel, unele afecțiuni atribuite până nu demult doar comunităților de rromi și persoanelor defavorizate au scăpat de sub control, cazuri apărând și în rândul persoanelor bine situate social, depistate inclusiv în școli sau în alte entități cu efective de oameni.
Organizatorii campaniei inedite declanșate pe plan județean promit în acest sens o înlesnire a transmiterii de informații prin intermediul presei și a online-ului, măcar pentru a opri acest trend descendent.
Citiți principiile noastre de moderare aici!