„Protestul se doreşte un semnal de alarmă vizavi de Tratatul Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii care, deocamdată este la nivel de discuţii. E vehiculată ideea de a se da mână liberă corporaţiilor în relaţia cu Guvernele în care ele investesc. E evident că toate corporaţiile doresc să obţină profit şi nu au responsabilitate socială. Rolul guvernelor este de a asigura un standard de viaţă şi de mediu în ţările pe care le guvernează. În momentul în care corporaţiile au puteri sporite, se pune în pericol politica de mediu şi cea socială”, crede Adrian Oegar.
Acesta zice că în Bihor, nu s-au înregistrat evoluţii spectaculoase în privinţa explorării după gaze. Asta nu înseamnă, însă, că demersurile s-au oprit. „Calm şi fără mişcări bruşte, dar am înţeles că s-au reluat demersurile pentru explorare, odată cu schimbarea firmei care se ocupă de asta. E o tactică de a lucra cu încetinitorul, ca să nu stârnească lumea”, apreciază acesta.
Un moment deloc delicat pentru militanţi s-a consumat duminică, la Toamna Orădeană. Deşi aveau acordul verbal al oraganizatorilor pentru amplasarea în parc a unei tarabe cu rost pur informativ, au fost presaţi de jandarmi să-şi adune şamdramaua şi să părăsească locul, sub ameninţarea amenzii. Jandarmii s-au prezentat la masa ecologiştilor şi le-au cerut autorizaţia. Aceştia n-au putut-o prezenta – acordul fiind verbal, şi două persoane au devenit vedete în procese verbale pentru somaţie.
Mişcarea s-a derulat duminică, după ce toată ziua de sâmbătă activitatea militanţilor nu a deranjat pe nimeni.
Ca o „coincidenţă”, jandarmii îşi impuneau interpretarea proprie a situaţiei – cum că taraba ar avea caracter protestatar şi nu informativ, în vreme ce la microfonul evenimentelor de Ziua Oradiei se afla ministrul apărării naţionale, Mircea Duşa. Surse din rândul organizatorilor ne-au spus că prezenţa acestuia în Parcul 1 Decembrie este motivul sensibilităţii şi vigilenţei crescute a Jandarmeriei locale.
Citiți principiile noastre de moderare aici!