2017 a fost anul în care Bitcoin (BTC) a urcat până la Lună – „To The Moon” – aşa cum le place să se exprime Bitcoin-entuziaştilor. Cu toată atenţia mediatică de rigoare, la nivel global. În ciuda celor care încă privesc fenomenul cu neîncredere, moneda digitală nu are de gând să revină cu picioarele pe Pământ. Ba dimpotrivă. Se aşteaptă ca 2018 să marcheze un nou vârf, nu doar pentru Bitcoin, ci şi pentru celelalte cryptomonede ce îşi fac loc tot mai generos în această lume, ajutate de pionierul Bitcoin. Tot mai mulţi actori politici şi socio-economici sunt aşteptaţi să intre într-un joc avantajos cryptomonedelor, reglementat, desigur, cu şanse mari să schimbe total modul în care vor arăta plăţile, în secolul XXI.
După vârful de la mijlocul lunii decembrie, când BTC a atins cotaţia de 20.000 de dolari americani pentru 1 Bitcoin (19.982 USD/BTC în 17 decembrie 2017), BTC a avut parte de convulsiii destul de puternice, volatilitatea sa resimţindu-se puternic şi cu minus în faţă. Tot aşa de brusc precum crescuse. Luni, 8 ianuarie, cotaţia sa medie era de 15.500 USD pentru o singură unitate BTC, conform coinmarketcap.com – cel mai relevant portal de indicatori statistici şi de cotaţii, privind cryptomonedele. Cifra are relevanţă în contextul în care 1 Bitcoin valora doar 972 în ianuarie 2017. Iată, aşadar, o creştere de 1500%, într-un singur an!
Alţii la rând
„Nava amiral” Bitcoin a angrenat după ea un val uriaş de entuziasm privind cryptomonedele, îndeosebi în ţări dezvoltate precum SUA, China, Coreea de Sud, Japonia sau Uniunea Europeană, cu Regatul Unit la pachet. La începutul anului trecut, valoarea totală în dolari americani a tuturor cryptomonedelor deţinute în plan global era de 17,3 miliarde USD (la 8 ianuarie 2017). Un an după şi iată cum valoarea globală a cryptomonedelor, exprimată tot în dolari se ridică la 830 miliarde USD (la 7 ianuarie 2018)! Aşadar, o valoare de 48 de ori mai mare. Cu toată volatilitatea extrem de ridicată a cryptomonedelor, este cert că acestea au generat o nouă clasă de milionari şi, putem fi convinşi, de miliardari. Mai mult sau mai puţin anonimi.
Descentralizat, digital şi, teoretic, necontrolat de vreun cerc unic de putere, Bitcoin continuă să domine piaţa globală a cryptomonedelor, având o cotă de piaţă de 35% din total. Şi totuşi, pe măsură ce fenomenul crypto ia amploare, inevitabil cota de piaţă BTC va avea tendinţa de a se micşora, o dată cu avântul altor cryptomonede concurente. Aşa-numitele „altcoins”. Concurenţa Bitcoinului profită la maximum de viabilitatea deja dovedită a primei monede digitale, însă promite să o îmbunătăţească. Este cazul Ethereum, o platformă funcţională tot în virturea sistemului de transmisie a valorilor „blockchain”, folosit şi de Bitcoin, dar care propune o altă monedă – Ether (ETH). Lansată în iulie 2015, ETH valora 8 dolari în ianuarie 2017, iar acum a ajuns să se cumpere cu 1.100 dolari! Ether şi Ripple sunt la mare concurenţă pentru poziţia nr. 2 pe piaţa emergentă crypto, cu cote de piaţă ce fluctuează în intervalul 10 – 15%.
Plata pe loc, cu Ripple
Lansat în 2012, Ripple (XRP) reprezintă o soluţie de transmisie cvasi-instantanee a valorilor monetare, propusă de compania americană Ripple Labs Inc., înfiinţată în 2012, la San Francisco şi rebranduită în 2015.
Ripple inovează şi propune un sistem de transmisie instantanee a banilor, prin orice mediu, indiferent că vorbim despre transferuri în portofele electronice, pe piaţa crypto, că vorbim despre plăţi prin internet banking sau chiar despre plăţi interbancare! Totul vine la pachet cu o nouă monedă – XRP, de la Ripple. Însă, spre deosebire de tradiţionalele transferuri bancare, ce pot dura de la o zi până la trei, patru sau chiar cinci zile lucrătoare, Ripple vrea să rupă gura târgului: asigură aceeaşi siguranţă în efectuarea plăţilor, însă banii se văd la destinatarul plăţii în doar 5 secunde! Practic, aduce viteza plăţilor la cerinţele secolului XXI, pentru costuri marginale. Totul în condiţiile în care, prin reţeaua de tip blockchain, folosită de Bitcoin şi de Ether confirmarea plăţilor durează, de obicei, mai bine de 45 de minute sau chiar mai bine de-o oră, până când destinatarul îşi poate vedea suma ajunsă în portofelul său digital.
Moneda băncilor!?
Detractorii Ripple acuză acest produs pentru faptul că este controlat de o companie şi că, de fapt, moneda Ripple – XRP – nu asigură o securitate reală, independentă de intenţiile vreunui proprietar sau cerc de interese.
Dar Ripple nici nu pretinde că seamănă cu Bitcoin sau cu Ethereum. Bănci şi alte societăţi financiare de mari dimensiuni sunt parteneri şi au investit deja în Ripple (XRP), care dovedeşte o mare putere de convingere. Iată câteva exemple: UBS – una dintre cele mai mari bănci din Elveţia, Royal Bank of Canada (RBC) – cea mai mare bancă din Canada, Bank of Tokyo Mitsubishi (MUFC), băncile spaniole multinaţionale Santander şi BBVA, multinanţionala financiară britanică Standard Chartered, Credit Agricole, American Express sau UniCredit. Ripple a cunoscut o explozie subită în ultima lună. Dacă la 1 ianuarie 2017 un XRP valora doar 0,0066 dolari, la mijlocul lunii decembrie 2017, moneda a început să urce exponenţial, de la 0,25 dolari în 13 decembrie, până la 3,79 USD în 4 ianuarie 2018! Explozia recentă Ripple este cu atât mai interesantă cu cât aceasta s-a produs pe fondul unei corecţii severe a Bitcoin, în condiţiile în care comportamentul Bitcoin este, în general, un semnal şi pentru restul flotei cryptomonedelor.
După vârful din 4 ianuarie, XRP suferă o corecţie – fluctuaţie devenită deja o constantă în bursele cu cryptomonede. Luni, 8 ianuarie, o unitate Ripple putea fi achiziţionată la un moment dat cu 2,54 dolari. În timpul creşterii exponenţiale din decembrie, Ripple a urcat fulminant în topul preferinţelor posesorilor de monede virtuale, devenind a doua cea mai mare monedă digitală, după Bitcoin. Între timp, corecţia oarecum aşteptată înregistrată de Ripple a adus o nouă rocadă. Luni după-amiază, Ethereum deţinea a doua cotă de piaţă după Bitcoin, cu 14,8%, în timp ce Ripple se situa la 13,2%.
Vagoanele crypto
Împreună, Bitcoin, Ethereum şi Ripple deţin peste 62,4% din volumul total al cryptomonedelor aflate în circulaţie. În top 10 mai figurează, în această ordine:
Bitcoin Cash (BCH) – (2.400 USD/1 BCH la 8 ian. 2018), o ramificaţie/bifurcaţie a limbajului Bitcoin – lansată în august 2017;
Cardano (ADA) – (0,87 USD/1 ADA) apărut în 2015;
NEM (XEM) – (1,62 USD/1 XEM), lansat în 2014;
Litecoin (LTC) – (250 USD/1 LTC) aflat pe piaţă încă din 2011, ca o alternativă mult mai ieftină la BTC.
Apoi, vin Stellar Lumens (XLM) – (0,6 USD/1 XLM) produs apărut în 2014 ca o variantă la Ripple, fără bănci la pachet. A cunoscut, la rându-i, o creştere puternică, în decembrie.
IOTA (MIOTA) – (3,8 USD/1 MIOTA) este o monedă introdusă în 2016, ce propune un sistem adaptat microplăţilor din Internet of Things (IoT).
TRON (TRX) – (0,15 USD/1 TRX) a apărut abia în septembrie 2017, dar beneficiază de un volum generos, dublat de o puternică creştere, de la data lansării.
Împreună, cele zece monede reprezintă circa 600 de miliarde de dolari din cotaţia totală a cryptomonedelor, aşezată ieri la circa 755 miliarde de dolari. Pe piaţă circulă deja mai bine de 1.000 de cryptomonede. Unele mor din faşă, nereuşind să capteze atenţia, pe când altele reuşesc să iasă în faţă, beneficiind de un limbaj de programare substanţial şi, inevitabil, o publicitate mediatică de care crypto-rudele mai sărace nu au parte.
Cele mai mari, diverificate şi de încredere platforme online de tranzacţionare (exchange-uri) sunt cele din Asia şi SUA, precum Binance, Bitfinex şi Bithumb, însă Bitstamp este platforma europeană ce oferă intefaţă atât în euro, cât şi în dolari, oferind spre tranzacţionare Bitcoin, Ethereum, Ripple, Litecoin şi Bitcoin Cash. BTCxchange a fost prima platformă românească de tranzacţionare Bitcoin. Înfiinţată şi dezvoltată de un orădean – Horea Vuşcan – BTCxchange a ajuns, în cele din urmă, pe mâinile unor noi investitori, care continuă să ofere BTC şi în leul românesc.
Goana după crypto-aur
La acest început de secol, bursele crypto evocă o nouă goană după aur. De altfel, încă de acum câţiva ani unii au avut curajul să boteze BTC ca fiind noul Aur/Gold 2.0.
Zilele acestea, nu puţini americani se folosesc de bani luaţi cu credit pentru a investi în BTC, XRP, XLM sau în cine ştie ce cryptomonedă obscură, cotată acum cu o mică fracţiune dintr-un dolar, dar care, cine ştie prin ce factori declanşatori, posibil detectabili pe platforma Reddit, ar putea ajunge mâine-poimâine la 1, 2, 10 sau, poate utopic, la 100 de dolari! „To The Moon!”, nu-i aşa? Şi nu este doar sarcina cryptomonedelor, ci şi a celor de la NASA, cărora preşedintele Trump tocmai le-a cerut să livreze un nou „Moonwalk”. Cât de curând. Iar dacă putem crede cu adevărat că omul a păşit deja şi va păşi din nou pe Lună în această nouă eră a informaţiei, în care adevăruri odinioară incontestabile îşi găsesc contestatari feluriţi prin vasta lume www – world wide web, de ce n-am putea crede şi în potenţialul insurgenţei crypto? În fond, aceste cryptomonede nu sunt nimic altceva decât emanaţia atotcuprinzătorului internet. 😉
(*editat ulterior)
Citiți principiile noastre de moderare aici!