Tribunalul Bihor a decis, vineri, să respingă cererea de introducere în proces a IȘJ, ca parte responsabilă civilmente. Solicitarea a fost făcută de profesoara Gheorghina Bîrlădeanu, care s-a constituit parte civilă în acest dosar.
[eadvert]
În schimb, instanța a fost de acord cu cererea ca Ministerul Educației să participe la proces în calitate de parte responsabilă civilmente. Reprezentanții ministerului vor primi rechizitoriul și au la dispoziție 20 de zile ca să formuleze cereri și excepții. Din acest motiv, Tribunalul a stabilit ca următorul termen de judecată să fie pe 23 octombrie 2023.
„Admite în parte cererea formulată de partea civilă Bîrlădeanu Gheorghina Liliana, prin apărător ales. Introduce în calitate de parte responsabilă civilmente Ministerul Educaţiei, (…). Respinge cererea de introducere în cauză ca parte responsabilă civilmente a Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor. Acordă termen 20 de zile pentru partea responsabilă civilmente Ministerul Educaţiei pentru formularea de cereri şi excepţii şi dispune comunicarea rechizitoriului cu acesta”, se arată în încheierea de ședință a Tribunalului Bihor.
Cu alte cuvinte, în cazul în care se stabilește de către instanțe că a existat o fraudă la concursul din octombrie 2021 pentru ocuparea funcțiilor de directori de școli, Ministerul Educației va participa la plata prejudiciului cauzat și a despăgubirilor acordate.
Acuzații de fraudă cu ”cerneală simpatică”
În dosarul care vizează acuzații de corupție sunt inculpați fosta directoare a Casei Corpului Didactic Bihor, Mioara Țigan, și Sorin Ioan Cuc, cel care a participat la concursul din 2021 pentru a ocupa fotoliul de director al școlii ”Avram Iancu” din Oradea.
În timp ce Mioara Țigan a fost trimisă în judecată pentru instigare la abuz în serviciu, fals material în înscrisuri oficiale și uz de fals, Cuc a fost acuzat de complicitate la participație improprie la săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite, în forma instigării.
Conform rechizitoriului DNA Oradea, la proba scrisă a concursului din 2021 Sorin Ioan Cuc nu ar fi obținut o notă care să-i permită participarea și la proba interviului.
„În acest context, până la soluționarea contestației, inculpata Țigan Mioara (care era președinta comisiei de examinare – n.n.) ar fi falsificat o parte din lucrarea inculpatului Cuc Ioan Sorin (prin modificarea răspunsului dat de candidat la un număr de șapte întrebări) cu consecința măririi notei inițiale de la 5,60 la 7,00. Acest demers, pe care inculpatul Cuc Ioan Sorin l-ar fi cunoscut, i-ar fi permis acestuia să se prezinte la proba interviului și câștigarea, în final, a concursului respectiv”, a transmis DNA Oradea la momentul trimiterii celor doi în judecată.
Potrivit unor informații din anchetă, lucrarea ar fi fost falsificată prin folosirea unor solvenți chimici.
Procurorii mai arătau că inspectorul școlar general al județului Bihor, Horea Abrudan, ar fi emis, fără vinovăție, decizia de numire a lui Cuc în funcția de director al școlii ”Avram Iancu”. Dosarul se află în prezent în faza de cameră preliminară.
Trimite articolul
XNO COMMENTs
plateste ministerul(adica eu, tu, noi) pentru teapa data de bugetari, de ce noi?