Procurorii DNA Oradea au dispus sesizarea instanței de judecată cu acordul de recunoaștere a vinovăției a unui inculpat care a obținut fraudulos fonduri de la APIA.
[eadvert]
Concret, acesta a prezentat, de mai multe ori, documente ori declarații false, inexacte sau incomplete pentru a obține pe nedrept de fonduri europene de la APIA. În plus, el a fost acuzat și de fals material în înscrisuri oficiale.
În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii anticorupție orădeni au reținut că, în perioada 2016 – 2018, bărbatul ar fi depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) mai multe documente falsificate chiar de el (adeverințe) pentru a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor de plăți directe, care se acordă în agricultură, pentru suprafețe de teren pe care nu le deținea în realitate.
Prin aceste demersuri, inculpatul în dosarul DNA ar fi obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 913.077 lei.
„În prezența avocatului, inculpatul a declarat expres că recunoaște comiterea faptei reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia”, au arătat procurorii DNA Oradea.
Practic, omul a fost condamnat la doi ani și șase luni de închisoare cu suspendarea executării pedepsei, cu un termen de supraveghere de doi ani și șase luni și interzicerea unor drepturi.
„Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul este obligat să presteze o muncă neremunerată în folosul comunității Primăriei comunei Ciumeghiu, județul Bihor sau, în secundar, în cadrul Primăriei comunei Avram Iancu, județul Alba, pe o perioadă de 60 de zile”, au mai precizat procurorii anticorupție orădeni.
Dosarul de urmărire penală și acordul de recunoaștere a vinovăției au fost înaintate judecătorilor de la Tribunalul Bihor.
A obținut fonduri pentru suprafețe de teren pe care nu le deținea
Foto: Dailybusiness.ro
Trimite articolul
XFondurile au fost intr-adevar nerambursabile pana la urma? Ca daca da…s-a meritat. A facut omul cu cateva adeverinte 180 000 de euro pe care i-a pastrat. Nu se mentioneaza ca este obligat sa returneze fondurile nerambursabile.
în primul rând trebuie ,,precizat ,, că fără ajutorul organelor ,,competente,, care știu cum merg treburile cu aceste fonduri , nea Ionică habar nu avea ce tră să facă să obțină acești bănuți ! În altă ordine de idei dacă este interesată APIA află în 3,5 secunde dacă respectivul solicitant are terenurile sau terenul în proprietate și daca are drept la aceste fonduri ! Restul sunt povești dew adormit copii ! Pentru aproximativ 180.000 de euro împărțit în vreo patru direcții merită ….ceva cu suspendare ! Nu se spune însă nimic de modalitatea de recuperare a prejudiciului…sau se prescrie ???
Nu am inteles cine este autorul acestei ,, inginerii financiare” . Sant interesat si eu de aproape 200 mii € si sunt de acord si sa-mi publicati numele dupa ce pun mana pe bani. Voi presa ce ziceti ?
-
Nu știu dacă nu e vorba despre un fost primar din Batar. Am citit un articol asemanator in care… era acuzat de ceva asemănător insa…a devenit falit între timp și nu are de unde da înapoi banii.
Parca e o noutate, e o nenorocire in situatia fondului funciar bihorean patronata de o mafie transpartinica, de niste ordinari de sus pana jos, iar la APIA asisderea. Toate sunt inlantuite in zona agricola bihoreana. DNA si poate DIICOT ar fi trebuit sa se sesizeze cu multi ani in urma, nu acum.