Cotidianul deţinut de fraţii Micula titrează că „Statul a scăpat uşor” cu cele 250 de milioane de dolari cu care trebuie să despăgubească Grupul European Food&Drinks fiindcă i-a retras prematur facilităţi fiscale pentru investiţiile în industria alimentară şi producţia de alcool (domeniu în care Uniunea Europeană nu acceptă facilităţi fiscale). „Nivelul despăgubirii acordate de Tribunalul internaţional pentru sancţionarea statului român reprezintă o mică parte din valoarea investiţiilor făcute”, mai arată publicaţia fraţilor Micula.
Potrivit acestora, banii pe care urmează să-i primească vor fi folosiţi pentru „a menţine locurile de muncă” precum şi investiţiile făcute. Ceea ce chiar ar fi o veste bună pentru întreg mediul economic din Bihor. Rămâne de văzut dacă după încasarea despăgubirilor fraţii Micula vor putea anunţa şi măriri salariale pentru proprii angajaţi după ani şi ani de austeritate salarială. Căci salariile practicate pe platformele Rieni şi Sudrigiu nu cadrează cu calitatea de „investitori suedezi” la care Ioan şi Viorel Micula au apelat pentru a putea pârî Statul la curtea internaţională.
Pe 3 octombrie, Viorel Micula a solicitat, la Tribunalul Bucureşti, încuviinţarea executării silite a Statului Român, prin Ministerul Finanţelor Publice. Executarea silită vizează încasarea diferenţei de bani dintre datoriile firmelor lui Viorel Micula la Bugetul de Stat şi despăgubirile obţinute de fraţii Micula de la Stat în urma procesului câştigat, în decembrie 2013, la Washington, la Centrul Internaţional pentru Soluţionarea Disputelor relative la Investiţii (ICSID).
Tot în baza procesului câştigat la ICSID, Ioan Micula şi firmele creditoare S.C. Multipack, S.C. Starmill şi S.C. European Food S.A. au solicitat şi obţinut, pe 24 martie, la Tribunalul Bucureşti, executarea silită a Statului, prin Ministerul Finanţelor Publice, pentru suma de 301.146.583 lei. Prin decizia emisă fără cale de atac, Tribunalul a autorizat creditorii să treacă la executarea silită a obligaţiei cuprinse în titlul executoriu.
Aceasta după ce, în luna ianuarie, omul de afaceri Ioan Micula a prezentat un certificat de atestare fiscală a faptului că SC European Food SA avea „zero” datorii faţă de Stat în urma compensării restanţelor la Bugetul public cu o parte a despăgubirilor câştigate la ICSID. În cauză intra suma de 276 de milioane de lei, pentru care ANAF începuse, la finele anul 2013, procedura de executare silită a firmei European Food.
Odată compensate restanţele faţă de ANAF, Ioan Micula şi firmele Multipack, Starmill şi European Food au executat silit Ministerul Finanţelor pentru restul sumei din despăgubirile obţinute prin arbitrajul ICSID.
Mesajele lor către Stat
Fraţii Micula şi-au motivat acţiunea întreprinsă la ICSIS arătând, printr-un comunicat de presă, că firmele lor au avut de suferit în urma „revocării intempestive şi premature în 2004 a facilităţilor acordate pentru o perioadă de 10 ani. Statul român trebuie să înţeleagă că orice astfel de investitor nu poate să investească şi să creeze valoare adăugată decât în cazul în care regimul juridic şi economic din România devine predictibil, transparent, rezonabil şi consecvent. O economie nu poate fi sustenabilă şi cu adevărat funcţională decât sprijinind mediul de afaceri privat”.
Iar după ce au avut câştig de cauză la Curtea de la Washington, Viorel Micula a declarat, pentru economica.net, că: „Tot ce vrem noi este să păstrăm locurile de muncă. Suntem cel mai mare investitor suedez în România, am investit peste 2 miliarde de euro, vrem să continuăm investiţiile”.
La rândul său, şi Ioan Micula a precizat că grupul de firme European Drinks & Food a investit în România, începând din anii 90, circa 2,2 miliarde de euro. „Noi am plătit peste 1,2 miliarde de euro la stat. Statul nu ne-a dat înapoi tot ce ne-a luat, trebuia să primim mult mai mult pentru că noi am avut nişte facilităţi fiscale, am investit în zone defavorizate. Noi nu am reuşit să ne recuperăm încă investiţia de 2,2 miliarde de euro. A fost o mare nedreptate”, a declarat Ioan Micula. Potrivit acestuia, o mare parte a investiţiei s-a făcut în branduri, în fabrici, în trainingul a peste 30.000 de oameni.
Reproşuri şi pentru DN 76
„Am creat mii de locuri de muncă, însă singurul drum nereparat este Oradea-Deva, drum pe care noi transportăm zilnic sute de tiruri. Nu poţi să faci investiţii împotriva instituţiilor din România, depinde de stat. Dacă statul continuă să mărească fiscalitatea, piaţa va trece tot mai mult spre gri şi negru. Nu poţi să te lupţi cu cei care fac evaziune fiscală, câştigul lor este mult mai mare decât al celor care plătesc taxele la stat. Dacă piaţa este nefiscalizată pune în pericol până la urmă siguranţa oamenilor”, a mai declarat Ioan Micula pentru Ziarul Financiarul.
Citiți principiile noastre de moderare aici!