De 14 ani încoace, în mijloc de aprilie s-a desfăşurat „Primăvara românească la Bruxelles”, cel mai mare festival al comunităţii române din Belgia. Festivalul care a fost iniţiat de către Arthis – Casa de Cultură belgo-română a avut loc, în fiecare an, în Square des Blindés (Marché aux Poissons), 1000 Bruxelles.
La fiecare ediţie a festivaului s-au putut admira numeroase standuri, expoziţii şi artişti veniţi special din România pentru festival. Meşterii populari şi-au prezentat creaţiile: ouă încondeiate, ceramică, costume tradiţonale, pictură pe sticăa şi pe lemn.
Muzica şi dansurile tradiţionale erau reprezentate de mai multe grupuri folclorice care puneau în fiecare an în valoare diversitatea tradiţiilor şi obiceiurilor româneşti. Interpreţi cunoscuţi, purtători ai bogăţiei folclorului autentic, îşi etalau în festival bijuterii ale patrimoniului tradiţional românesc. De asemenea, era ocazia de a degusta delicioase specialităţi româneşti. Scopul acestui festival este ca în fiecare an să prezinte frumuseţea tradiţiilor autentice dar şi modernismul României europene, alături de invitaţii din România.
În acest an, constrânşi de pandemia de coronavirus, organizatorii ne invită la o editie de excepţie a festivalului „Primavara Românească la Bruxelles”, o ediţie online ce se va putea vedea pe www.radioarthis.be, duminică, 26 aprilie 2020, începând de la orele 12:30 (ora Belgiei), sau 13:30 (ora României).
Realizatorul Cristian Tomeci şi colaboratorii rubricii „Muzica Europei” de la Radio-TV Arthis din Belgia, au pregatit mai multe surprize alături de artişti importanţi la cea de a 15-a ediţie a festivalului: Laura Bretan, Marcel Pavel, Nico, Quentin Val, Dan Manciulea. Alături de aceştia vor intra online şi formaţiile: Dirty Shirt, Fraţii Jdieri şi Dubioza Kolektiv.
Trupa rock Fraţii Jdieri participă pentru prima dată la acest festival. Orădenii mulţumesc lui Cristian Tomeci şi Radio-TV Arthis pentru invitaţie şi au pregătit pentru festivalul online câteva înregistrări live din concertele lor.
De pe baricade, în studio
Cei patru Jdieri se pregătesc de un nou album. Povestea lor, care a început cândva, în 2014, ca o distracție între cațiva oameni pasionați de muzică și chitară, a dus la albumul de debut, „Decât să cânt, mai bine JdiER!”, lansat în iunie 2018. Ei speră ca până la finele acestui an să reuşească să scoată cel de al doilea album al lor la care lucrează cu spor.
Cei patru sunt mereu în priză, chiar şi în această perioadă, ţinând cont de job-urile lor. Tobarul trupei, PDV (Stăpânul Cinelelor), apără ţara de COVID-19 în vama Borş, pe când chitaristul Niguel Elsinore e la datorie în vama Salonta. Vocalistul şi chitaristul formaţiei, Arty, este medic la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea iar basistul Sfântu, asistent medical generalist care şi-a dat licenţa în 2019, este volutnar la acelaşi spital. În aceste zile Sfîntu a fost prezent şi la Spitalul Clinic Municipal „Gavril Curteanu”, unde a instalat o cabină de decontaminare, donată spitalului de către o firmă din Timişoara.
Până să reînceapă concertele live, dacă vă e dor de Fraţii Jdieri, urmăriţi duminică la prânz „Primăvara românească la Bruxelles”, şi apoi distraţi-vă cu rubrica lor pornită pe Youtube. În 19 aprilie a fsot postat primul episod experimental Cooltz şi DesCooltz, unde se discută despre Grădina Zoo-Ilogică, despre cultură, filosofie şi despre întâlniri senzaţionale. „Acest show este un pamflet de calitate îndoielnică, aşa că trataţi-l corespunzator”, avertizează Jdierii Niguel şi Sfântu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!