Bihor. Criza economică din Europa nici nu a frânat, nici nu a dinamizat relaţiile de înfrăţire dintre localităţile din Bihor şi comunităţile surori din statele Europei. Cea mai nouă comunitate înfrăţită cu o localitate bihoreană vine din America. Astfel că după Ştei şi comuna Pietroasa va avea o localitate înfrăţită peste Ocean. Înfrăţirea dintre Pietroasa şi Brevard pare a fi şi cea mai profitabilă. Chiar dacă aceasta încă nu e una cu acte în regulă. Aceasta fiindcă americanii promit investiţii de milioane de euro în turism. Aceasta în timp ce majoritatea înfrăţirilor nu au depăşit stadiul vizitelor şi schimburilor culturale.
Vive la France!
Comuna Câmpani, spre exemplu, este înfrăţită cu St. Jean-en-Royans din Franţa. În fiecare an, membrii celor două comunităţi îşi fac vizite reciproce cu scopul întăririi legăturilor frăţeşti dintre cele două localităţi. „Anul trecut am fost noi la ei, iar pe 7 august îi aşteptăm pe francezi la Câmpani. Întâlnirile au scop de ecologizare, păstrarea tradiţiilor. Prin intermediul Fundaţiei Europrietenia am făcut şi dotări la şcoală”, spune Raul Bocşe primarul de Câmpani. Întâlniri între gospodine pentru a schimba reţete culinare, o vizită la varniţe sunt alte momente ale vizitelor francezilor la Câmpani. Marele câştig al înfrăţirii dintre cele două localităţi este comunicarea.
„Mulţi localnici din Câmpani au învăţat limba franceză, iar una dintre franţuzoaice ştie bine limba română. 300-400 de oameni îi aşteaptă pe francezi la Căminul cultural”, spune primarul de Câmpani. Salonta este înfrăţită cu Rimavská, Sobota (Slovacia), Csepel-BP XXV, Böszörményi, Méhkerék, Nagykõrös, Sarkad şi Túrkeve. Marghita este înfrăţită cu Kiskorös şi Berettyóújfalu din Ungaria iar Beiuşul cu Komlo. Municipiul Aleşd este „frate” cu Kaba, parteneriat în cadrul căruia a fost lansat recent proiectul de construcţie a unui incubator de afaceri în turism şi a fost reabilitată Biblioteca „Octavian Goga”.
Melci şi şampanie
Cefa este înfrăţită cu patru localităţi: cu Cherasco, capitala europeană a creşterii melcilor, Sarkadkeresztur, Biharugra şi Geszt. Conform primarului Dumitru Barnău, relaţiile cu italienii au rămas calde, „chiar anul trecut în septembrie am mers la Cherasco la ziua localităţilor înfrăţite. Relaţiile transfrontaliere, cu vecinii din Ungaria se concretizează în proiecte. „Chiar acum se află în derulare un proiect împreună cu cei din Sarkadkeresztur. Este un proiect în valoare de 29.500 euro şi are ca obiectiv păstrarea valorilor şi tradiţiilor culturale. Pe Programul HURO 2007-2013 am depus un proiect, împreună cu cei din Sarkadkeresztur, în valoare de 2 milioane de euro. Din aceştia 1,3 milioane de euro, partea noastră, care vizează canalizare şi staţie de epurare la Cefa- Inand şi 700.000 ce vizează o staţie de epurare la Sarkadkeresztur. Avem un proiect pentru drumul Geszt-Cefa”, spune primarul de Cefa.
Comuna Măgeşti are o relaţie de sprijin cu Fundaţia Cacuci-Olanda. „Nu e o înfrăţire, dar este o relaţie bazată pe încredere reciprocă. Noi realizăm proiecte prin care ne fundamentăm necesităţile. Cu ajutorul Fundaţiei Cacuci Olanda am reuşit să aduc bănci şi mese în şcoli, scaune şi mese în două cămine culturale, biciclete şi chiar să racordez la apă nişte familii fără posibilităţi”, spune Gavrilă Costa, primarul de Măgeşti. Berzano din San Pietro, o comună cochetă din Italia, renumită pentru fabricarea vinurilor şi a şampaniei este înfrăţită cu Ţeţchea. Conform primarului Bujor Chirilă, relaţiile cu italienii s-au materializat la nivelul schimbului de informaţii, cunoaştere reciprocă şi discuţii pe marginea legislaţiei. „Suntem înfrăţiţi şi cu cei din Hotobagy, iar cu aceşti parteneri am avut un proiect finanţat de Uniunea Europeană care a constat într-un schimb interşcolar”, spune Bujor Chirilă.
Veronica Bursaşiu
Citiți principiile noastre de moderare aici!