Cursul francului elveţian anunţat de Banca Naţională a României (BNR) a crescut ieri cu 1,1%, la 4,4716 lei, un nou maxim istoric, în timp ce referinţa pentru euro a scăzut cu 0,77 bani, la 4,5018 lei, iar cea pentru dolar a coborât de la recordul de 3,8863 lei înregistrat vineri la 3,8815 lei.
Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că nu există o soluţie a unui partid în privinţa crizei francilor elveţieni şi nu ţine de un Guvern, el făcând apel la „a nu vinde iluzii şi la a nu crea aşteptări nerealiste”.
„Nu există o soluţie a unui partid. Există doar posibilitatea, în discuţiile cu BNR, cu băncile private, cu grupurile parlamentare, să vedem ce măsuri legislative se pot adopta. Vreau să fac un apel: E vorba de 75.000 de persoane. Cu siguranţă, dacă se poate face ceva pentru sprijinul acestora, s-a discutat, domnul Vâlcov cu BNR, mai multe posibilităţi. Însă vreau, şi eu îmi asum acest lucru, vreau să nu vindem iluzii, vreau să nu creăm aşteptări nerealiste”, a spus Ponta.
El a precizat că punctul de vedere exprimat de prim-vicepreşedintele PNL Cătălin Predoiu este unul extrem de demagogic şi care nu se poate aplica într-o societate democratică.
Liderul PSD a anunţat, luni, că va susţine demersul PNL de convocare în sesiune de urgenţă a Parlamentului pentru adoptarea legii insolvenţei persoanei fizice, în contextul creşterii francului elveţian, arătând că se bucură că formaţiunea liberală „vine cu o poziţie raţională”.
Reacţia lui Ponta a venit imediat după ce co-preşedintele PNL Alina Gorghiu a anunţat, într-un comunicat de presă, că PNL cere convocarea în sesiune de urgenţă a Parlamentului pentru adoptarea legii insolvenţei persoanei fizice, „singura reglementare” care poate ajuta, în contextul creşterii francului elveţian.
Soluţia UDMR
O iniţiativă legislativă concretă ce i-ar ajuta cu adevărat pe românii afectaţi de restituirea creditelor în franci elveţieni este deja depusă în Parlament de către UDMR. Şi nu de ieri, de azi.
„Ceea ce s-a întâmplat într-o singură zi cu cursul franc elvețian/lei arată cât de urgentă și necesară este adoptarea propunerii legislative a UDMR privind rezolvarea problemelor celor cu credite valutare” – susţine deputatul Cseke Attila.
Inspirându-se din soluţia aplicată în Ungaria, UDMR a depus un proiect de lege pentru modificarea OUG nr. 50/2010 și care ar oferi un sprijin semnificativ celor care întâmpină dificultăți în plata obligațiilor rezultate din credite valutare către bănci.
UDMR solicită să se prevadă posibilitatea conversiei creditelor valutare în credite în lei, cursul de referință aplicabil nefiind cel din ziua conversiei, ci cursul valutar valabil în luna contractării creditului. Printr-o astfel de măsură consumatorul este sprijinit în continuarea plății ratelor bancare și s-ar diminua semnificativ nivelul de risc asupra pierderii imobilului ipotecat. Propunerea legislativă a UDMR a fost înregistrată în procedură parlamentară în luna noiembrie 2013. În luna iunie 2014 a fost adoptată în Senat, momentan fiind în dezbatere la Camera Deputaţilor.
Creditele ipotecare încheiate între 2007 şi 2013 au avut o valoare totală de 34,9 miliarde lei, dintre care 94,9 % au fost încheiate în valută.
„Propunerea legislativă a UDMR, privind rezolvarea problemelor celor cu credite ipotecare a devenit o urgenţă. În luna ianuarie 2007, conform cursului de schimb valutar, francul elveţian a valorat 2,07 lei, în 15 ianuarie 2015 această valoare crescând la 4,32 lei, ceea ce înseamnă o apreciere de 108 %. Dacă până acum consumatorii cu credite ipotecare au avut probleme, de acum înainte mulți dintre ei vor trăi într-un coşmar” – a declarat deputatul Cseke Attila.
Citiți principiile noastre de moderare aici!