Sub egida „Zilele Francofoniei”, Fundaţia Franco-Română, în colaborare cu Biblioteca Judeţeană „Gheoghe Şincai” le-a propus iubitorilor limbii şi culturii franceze un program variat. Acesta a fost deschis de managerul Bibliotecii, prof. Ligia Mirişan, care a prezentat instituţia pe care o conduce ca pe un Centru al Francofoniei şi al Spiritualităţii Franceze.
„Dacă ar fi să-l parafrazez pe Nichita Stănescu, aş afirma că «limba franceză este pentru mine a doua patrie». Spun asta pentru că am învăţat-o de la o vârstă fragedă. Afirm cu toată responsabilitatea că limba franceză e o stare de spirit, este o limbă la fel de melodioasă şi de dulce precum limba noastră. Biblioteca noastră este şi un spaţiu al culturii şi literaturii franceze pentru că la noi funcţionează Clubul Cinefililor, Carrousel francais, Biblioteca Franceză «Jean Boutiere». În fiecare an, am avut acţiuni dedicate francofoniei (vizionări de filme franţuzeşti, lecturi în limba franceză etc.). Am încercat de fiecare dată să surprindem plăcut publicul iubitor de limbă franceză”, a spus Ligia Mirişan.
Un alt moment cuprins în programul Zilelor Francofoniei a fost susţinut de prof. univ. dr. Sever Dumitraşcu (alocuţiunea „România şi Fracofonia”). Totodată, elevi de la Liceul cu Program Sportiv „Bihorul”, de la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”, de la şcolile „Oltea Doamna” şi „Avram Iancu” au prezentat momente artistice şi degustări de preparate cu specific franţuzesc: planşa francofoniei, scenetă din „Chiriţa în provincie”, recitări de poezii în limba franceză (Când intră copilaşul – recitată de Daria Marişcaş, Miruna Moş şi Alesia Stance de la Liceul Sportiv, poezia „J’aime”, recitată de Antonia Beltechi, poezia „La Paris” a Anei Blandiana a fost recitată de Daria Marişcaş), melodii în limba franceză (interpretate de solista Patricia Diana Stăniloiu, elevă în clasa a VI-a la „Oltea Doamna”).
Zilele Francofoniei au fost încheiate de elevii Şcolii „Avram Iancu” din Oradea (solista Daria Oprea, din clasa a III-a, pregătită de prof. Claudia Bei) şi s-a încheiat cu un moment susţinut de formaţia „Allegria”, coordonată de prof. Felicia Goina şi instructorul Florin Culda. Evenimentul a fost moderat de Antoniu Veturian Raţ.
Citiți principiile noastre de moderare aici!