Un arădean, cu vârsta de 25 de ani, a reuşit prin mesaje pe telefoane mobile să păcălească în aprilie şi mai anul acesta mai mulţi oameni din ţară, inclusiv din Bihor. Omul contacta victimele telefonic sau le transmitea prin sms că sunt fericiţii posesori de autoturisme. Ca să fie cât mai credibil, omul şi-a făcut chiar un site, cu ajutorul unui administrator din SUA.
Telefonic sau prin sms, oamenii erau „informaţi” că ar putea intra în posesia unor premii mari dacă sunt de acord, chipurile, să participe la un concurs organizat de către o firmă de autoturisme. Ca să câştige încredere mai mare, individul sugera „clienţilor” să viziteze site-ul ca să vadă lista câştigătorilor de până atunci. Dacă naivii erau de acord, individul le spunea că singura condiţie pentru participarea la concurs e achitarea unor taxe de transport, de primă înmatriculare etc, cu valoare între 1.000 şi 6.480 lei./p.10
Escrocul a fost reţinut pentru 24 de ore în arestul Inspectoratului Judeţean pentru Poliţie Bihor, a primit interdicţie de a părăsi ţara 30 de zile, interdicţie valabilă până în 15 iulie. Paguba provocată de el a fost estimată la 26.361 lei.
Poliţiştii continuă documentarea pentru a afla întreaga activitate infracţională a individului, precum şi potenţialii complici. Până în prezent, aproximativ 60 de persoane au făcut reclamaţie la Poliţia Oradea că ar fi fost păcăliţi prin mesaje sms. Paguba a fost estimată la 26.361 lei.
Modul de acţiune
Poliţiştii avertizează oamenii că indivizii specializaţi în astfel de infracţiuni au mai multe metode de abordare şi pretexte. De regulă, oamenii primesc de la un număr de telefon neidentificat în reţea sms-uri prin care li se transmite că au câştigat un premiu substanţial. În mesaj este scris un număr scurt al reţelei de telefonie sau chiar numele reţelei de telefonie. Alt mod e abordarea telefonică, prin care persoanele apelate erau „înştiinţate” că au fost selectate aleatoriu şi au câştigat un anumit premiu sau minute gratuite în reţeaua de telefonie mobilă şi că, pentru a primi premiul, trebuie să sune la un anumit număr de telefon sau să tasteze diverse combinaţii pe telefonul mobil.
O altă metodă folosită de şmecheri este cea a reîncărcării telefonului prin inducerea altor persoane în eroare. Astfel, autorul apelează victimele de la un număr de telefon identificat în aceeaşi reţea, pretinde că e de la firma respectivă de telefonie mobilă şi le recomandă ca, pentru a se corecta unele greşeli din factură să formeze unele combinaţii pe tastatura mobilului. Aceste combinaţii nu sunt altceva decât codul şi parola proprie de reîncărcare pentru un alt număr de telefon. Poliţiştii spun că persoana apelată, fără măsuri de precauţie, cumpără cartele de reîncărcare, pe care le comunică la numerele de telefon indicate de autori sau trimite bani în contul diferitelor persoane fizice.
Nu vă amăgiţi!
Oamenii legii afirmă că posesorii de telefoane mobile nu trebuie să comunice nimănui datele proprii de identificare sau ale firmei unde lucrează şi nici codurile de reîncărcare sau parole personale. Cei care au telefoane mobile sunt sfătuiţi de asemenea să nu dea crezare niciunei „oferte tentante” ce vine din partea unei persoane fizice care spune că sunt operatori de telefonie mobilă sau de la diverse firme de electrocasnice, automobile, firme de asigurări. Aceşti escroci încearcă întotdeauna să îşi racoleze victimele prin SMS sau e-mail şi, de fiecare dată, anunţă câştiguri impresionante, atenţionează poliţiştii.
Prin urmare, poliţiştii sfătuiesc oamenii să nu cadă în capcane şi să ceară persoanelor care le contactează date concrete ce pot fi verificate (o locaţie exactă cu date de identificare ale reprezentantului firmei respective). O altă metodă de apărare împotriva escrocilor ar fi ca posesorii de telefoane mobile care au primit sms-uri sau apeluri dubioase să verifice informaţiile primite direct la operatorul de telefonie mobile la care sunt clienţi. Poliţiştii mai recomandă posesorilor de telefoane mobile să reţină numărul de telefon sau, după caz, sms-ul primit întrucât acestea ar putea ajuta într-o potenţială anchetă de cercetare penală. Sub nicio formă, posesorii de telefoane mobile nu trebuie să trimită sume de bani nici prin mandate online, nici în conturile persoanelor necunoscute şi nici să comunice codurile de reîncărcare al unor cartele telefonice.
Otilia Sandor
Citiți principiile noastre de moderare aici!