[eadvert]
Unii se enervează și devin brutali în calificativele aplicate constructorilor și funcționarilor, deopotrivă. Ații analizează, stau, cugetă și trag concluzii.
Horia Ciocan, destinatar al lucrărilor din zona Sucevei – Armatei Române, ne-a oferit perspectiva proprie asupra mecanismului luării deciziilor în Primăria Oradea. Iar mecanismul prezintă evidente „fracturi logice”:
Două evenimente, aparent disparate, constituie premisele care m-au condus la concluziile din rândurile care le urmează.
În cartierul meu, considerat istoric, pe o stradă puțin circulată, primăria taie un copac motivând că ar fi bolnav. Promit însă că vor planta un copac în acord cu peisajul citadin. După ce reconstruiesc carota, la scurt timp, tot ei, o distrug. Motivul ar fi generat de aspecte (pe care nu le precizează) legate de siguranța rutieră. Carota face parte dintr-un șir de cinci consecutive situate la distanțe de 5m una de alta. Primăria elimină doar carotele 3 și 5…
Ca urmare a șantierelor din oraș circulația este reorganizată. Astfel se stabilește o trecere de pietoni de 30m care taie 4 benzi pe o arteră foarte circulată (fosta Sucevei). În urma unor situații, petrecute pe trecerea amintită, în care doar datorită șansei am scăpat viu, am solicitat primăriei să stabilească o denivelare de reducere a vitezei pe ambele sensuri. Au răspuns: „nu suntem de acord”.
Concluzia: prezența unui arbore de pe o stradă lăturalnică afectează siguranța rutieră, iar absența unui limitator de viteză înaintea trecerii de pietoni pe o arteră intens circulată, nu o face.
Situația frizează absurdul, și mă limitez la prima situație.
În urma tăierii copacului, funcționarii Direcției Tehnice din primărie, arătându-mi planul cu replantările (despre care-mi spun că l-au văzut prima oară doar la aproape un an de la începutul renovărilor din cartier), mă roagă să le semnalez orice fel de abatere în privința amplasărilor carotelor. Zis și făcut.
Doar că….muncitorii care desființau carota îmi spun că decizia este a primăriei: unul din funcționarii Direcției Tehnice îmi spune că ar fi a directorului lor alături de primar: alt funcționar îmi spune că directorul lor e fără de vină și că decizia îi aparține primarului și a fost luată fără a-i fi consultat. În acest sens îmi eliberează o precizare semnată și ștampilată.
De ce să fi luat primarul o decizie care contravine planului? Datorită siguranței rutiere, așa cum se precizează în adresă? Nu… funcționarii spun că cetățenii din cartier i-ar fi solicitat primarului eliminarea copacilor pentru a avea mai multe locuri de parcare.
Distanța dintre carote (stabilite acolo încă din anii 60) era de 5m, așadar era loc suficient. Prin eliminarea copacului nu s-a câștigat un loc suplimentar. Mai mult, cînd le-am cerut tabelele cu semnături, mi-au spus că solicitările au fost… doar verbale…
Ce ar trebui să înțelegem? E vorba despre siguranța rutieră, sau despre locurile de parcare? (Amănunt: strada învecinată nu avea carote pe partea carosabilă – acum are…). Cazul de mai sus este ilustrarea unei fracturi logice deschise.
Ce ai de făcut ca primar când răbdarea cetățenilor se epuizează? Cauți să-i împaci. Armonia generală e greu de atins și atunci alegi să mulțumești majoritatea. Urmarea e un dezechilibru care se manifestă inițial ca o breșă în coeziunea socială, firavă și așa, a orașului, iar mai târziu ea devine o falie.
Dacă impozitele sunt plătite de toți cetățenii, ei au dreptul la un tratament egal și la o activitate previzibilă și consecventă a celor care răspund de gestionarea vieții din urbe. Să pretinzi cetățenilor coerență în îndeplinirea obligațiilor ce le revin antrenează obligația corelativă (de pe poziția de administrator, se înțelege) simetrică în raport cu ei.
Dacă, dintr-un motiv sau altul, nu-ți poți onora acest comportament, te-ai discreditat și, pe cale de consecință, ai discreditat și demersul – acela pe care le-ai cerut și lor să și-l asume.
Orice decizie ulterioară a ta ca primar va derapa în zona în care abuzul se învecinează îndeaproape cu binele. Rolul primarului nu este acela de a se transforma într-un vehicul al umorilor și mofturilor cetățenilor, ci de a lua decizii raționale în acord cu dezvoltarea preconizată a orașului.
În cele din urmă orașul cu tot ce are el trebuie să profite tuturor cetățenilor lui. Toate șantierele și reorganizarea sunt în van dacă ele nu sfârșesc prin a da coeziune unei comunități din ce în ce mai eterogene.
(Dacă nu am pomenit numele funcționarilor cu care am intrat în contact și nici pe cel al primarului, nu am făcut-o pentru că am în vedere doar autoritatea reprezentată de dumnealor și nu persoanele lor, pe care nu le cunosc. Am încercat să evit astfel interpretarea celor scrise ca fiind un atac la persoană. Nu mă interesează o asemenea abordare neconstructivă).
Trimite articolul
XFelicitari ! Se poate extrapola pe intregul “muncipiu” … Oradea lucrului … facut … nu conteaza cum , important e ca se face….
Rar am vazut bataie mai mare de joc ca toata asa zisa renovare a acelui cartier…
Cum sa tii acele strazi in noroi UN AN INTREG?
Cum sa razi toti copacii?
Arata ca si cum ar fi trecut rusii pe acolo, e absolut incredibil.
Dar… au primit exact ce au votat. O primarie a firmelor, nu a cetatenilor.
Pererea mea.
E evident ca e nevoie de o noua abordare vizavi de individ si comunitate. Problemele provin din faptul ca individul a ajuns la saturatie. Administratia nu intelege ca individul are nevoie de o zona de confort pentru a functiona intr-o comunitate. Sacrifica nd individul, sacrifica si comunitatea, si viceversa.
Orasul asta este condus doar prin abuz, prin ilegalitati si incompetenta, totul este o mocirla de prieteni penelei cu afaceri, firme de partid care profita de spalarea de bani, traficul de influenta si delapidarile cu fonduri europene care se fac aici!!
Orasul asta este un dezastru si tot mai multi oameni pleaca din el
Plec si eu daca nu va fi votata o alta administratie la anul!
-
Drum bun ! Cui ii trebuie negativiști ca tine ! Du-te unde sunt copaci !
-
Prostovan mai esti fritz
-
Mesaj catre autoritatile locale: va rog sa deschideti mai putine santiere, iar acelea pe care decideti sa le incepeti faceti-le mai corect dpdv tehnic, incepand ch fara de proiectare, pana la receptie. Alocati resurse si timp suficient, pt toate etapele, inclusiv pentru etapa de exploatare. In felul acesta veti desavarsi strategia castigatoare cu care ne-ati convins sa va acordam toata increderea.
#binecaseface
Am mai spus, nu conteaza cum se face, bine ca se face. Alta poveste, depun o cerere la Primarie cu termen legal de rezolvare 30 zile lucratoare, dupa 60 de zile raspuns la telefon, am mult de lucru cand o sa am timp o sa o rezolv. Multumesc ….
Felicitari domnule pentru articol! Ati punctat de o mie de ori mai bine si mai corect situatia orasului, decat orice reporter profesionist! Din nefericire asta este situatia, dar tot e bine ca mai exista persoane care iau pozitie!
Șantierul Gojdu, de o asemenea anvergură…. și lucrează 10 oameni. Acolo ar trebui să vedem în fiecare zi peste 100 de muncitori.
Foarte bine spus, orasul asta apartine doar *firmelor de constructii*. O viata avem, si aia inecata in gunoaie, praf, zgomot, noroaie, cozi nesfarsite in trafic si mai grav, nimeni nu raspunde pt. penalitati si banii risipiti! ALOOOOOOO, DNA!!!!!!!????