Alegerile locale din 2008 au transformat PNL Bihor în cel mai important actor de pe scena politică bihoreană. Iată însă că l-a jumătatea ciclului electoral, în 2010, liberalii bihoreni s-au dovedit a fi scindaţi. În februarie, primarul Oradiei devenea şi liderul PNL Oradea, preluând ştafeta de la deputata Lucia Varga. O succesiune normală, de altfel. Bolojan nici nu a avut contracandidaţi. Alegerile municipale au relevat însă tabere între liberalii orădeni.
Colaboratori de-ai lui Bolojan de la Primarie, precum viceprimarul Gheorghe Carp şi liderul consilierilor locali PNL, Octavian Dan, s-au trezit trecuţi la urmă de colegii lor. Carp a intrat în Biroul Permanent abia al treisprezecelea în timp ce Dan a devenit doar membru supleant! „Nu mi-am făcut campanie deloc. Eu nu sunt în PNL ca să fac carieră, ci să fac treabă. Mălan, de exemplu, e de 14 ani în partid şi ce-a făcut? Cupşa a fost preşedintele organizaţiei municipale şi n-a făcut nimic. PNL era la 6%… Probabil că nu convine că acum se face treabă”, a spus Carp, supărat că „talibanii” PNL l-au împins puţin mai în spate.
Trei luni mai târziu s-au organizat alegerile judeţene în PNL. Senatorul Cornel Popa a rămas preşedinte. Unic candidat, Popa a fost votat de 489 din cei 507 de votanţi. Alegerile judeţene au generat însă tranşee în PNL. La scurtă vreme după aceste alegeri, Ilie Bolojan îşi anunţa demisia din Biroul Permanent Judeţean! Motivul: nerespectarea de către liderii zonali din Beiuş şi din zona limitrofă Oradiei a înţelegerilor făcute înaintea alegerilor. Jocurile de culise din PNL Bihor îi lăsaseră în afara BPJ pe unii liberali din Oradea, Aleşd, Marghita şi Salonta. Astfel s-a dechis o falie între echipa lui Cornel Popa (primarul Beiuşului, Adrian Domocoş, afaceristul Dumitru Neag etc.) şi primarul Ilie Bolojan…
„Bolnavul” Ţîrle
Relaţia proastă dintre PNL şi preşedintele al Consiliului Judeţean, Radu Ţîrle, s-a confirmat şi în 2010. Totuşi, în mai Ţîrle revenea în poziţia de vicepreşedinte al PNL Bihor, în urma voturilor colegilor săi. În prealabil, el fusese suspendat din această funcţie de colegii lui din Biroul Permanent, din cauza comportamentului său, socotit duplicitar din punct de vedere politic. Ţîrle fusese acuzat de colegii săi că, din postura de şef al CJ, le făcea cu ochiul şi foştilor săi colegi, din PDL… Dovada că Ţîrle nu s-a simţit bine nici în sânul liberalilor venea în noiembrie, când, fără s-o facă public, şi-a dat demisia din funcţia de vicepreşedinte.
C.C.
Citiți principiile noastre de moderare aici!