„Sectoarele HoReCa, transport, turism și organizare de evenimente sunt printre cele mai afectate din economie, însă scăderi semnificative a vanzarilor raporteaza deja si restul sectoarelor. Din aceste cauze, numeroase afaceri vor ajunge să aibă probleme de cashflow, iar riscul de concedieri, insolvențe si falimente va crește semnificativ, creând efecte în cascadă care ne vor afecta pe toți. Cu siguranță, prioritatea autorităților statului în aceste momente este încetinirea propagarii COVID19 și protejarea populației, însă Guvernul trebuie să considere o prioritate luarea măsurilor care să sprijine mediul de afaceri. Panica, incertitudinea și stresul administratorilor și proprietarilor de firme se poate transpune în decizii dure pentru angajați și într-o «pandemie» de stress legat de pierderea locurilor de muncă, de pierderea surselor de venit și imposibilitatea plății ratelor la bănci și a facturilor curente”, se arată în manifestul remis redacției de președintele FPB Dinu G. Meșter.
Acesta face o analiză a situației firmelor membre FPB care „sunt strâns legate direct sau indirect de piața europeană si de cea mondială, unde măsurile autorităților publice au creat deja blocaje în circulația mărfurilor și au dus inchiderea unitătilor de comerț și marilor suprafețe comerciale specializate non-food, ceea ce a determinat scăderea consumului și implicit anularea comenzilor către firmele producătoare”. Dinu Meșter spune că o parte din firmele de productie din Bihor au luat decizia opririi activității pentru o perioadă nedeterminată până la clarificarea situației la nivel național și european.
În opinia președintelui FPB, întârzierea asumării masurilor specifice și ferme de sprijin guvernamental pentru mediul de afaceri a condus deja la decizii de criză din partea conducaăorilor din mediul de afaceri, „și anume la trimiterea angajatilor în concedii fără salar, însa prelungirea stării de incertitudine va duce, cu siguranță, și mai grav, la concedieri de personal, decizii generatoare de tensiuni sociale dificil de gestionat cumulativ cu stresul îmbolnăvirilor și al măsurilor generalizate aferente stării de urgență decretată. Mediul de afaceri are nevoie urgent de sprijinul guvernanților. Este important să fim ajutați pe două direcții foarte importante pentru noi: să ne putem proteja personalul angajat și să ne asigurăm fluxul de trezorerie pentru a nu intra în blocaje financiare care repede pot degenera în insolvențe și falimente în cascadă, ceea ce ar antrena o criză economică extrem de dură și rapidă”.
Ce cere FPB Guvernului și BNR?
-Respectarea criteriului proporționalității sprijinului acordat în functie de nivelul de afectare al activității firmei indiferent de sectorul în care își desfășoara activitatea, nivel măsurat prin diminuarea Cifrei de Afaceri raportată la anul trecut sau la media ultimelor 6 luni (sprijin aplicabil în condițiile în care activitatea este afectata cu mai mult de 15-20%).
-Suportarea în întregime a somajului tehnic de la bugetul statului știind că în cazul în care angajatii ar fi disponibilizați tot bugetul statului ar suporta această cheltuială, însă cu un stress social incomensurabil mai mare.
-Acordarea de zile libere plătite părinților pentru supravegherea copiilor pe perioada închiderii termporare a unităților de învățământ în situații excepționale, în cuantum de 75% din salariul corespunzator unei zile lucrătoare, suportate de către bugetul de stat.
-Achitarea în totalitate și direct din bugetul sănătății a indemnizației aferente concediilor medicale pentru angajații bolnavi de coronavirus, aflați în carantina sau auto-izolare la domiciliu (fără plată din partea angajatorului și ulterior acesta să recupereze banii de la Casa de Sănătate).
-Amânarea la plată a impozitelor, taxelor, contribuțiilor sociale, dobânzilor și penalităților către ANAF pe o perioadă de minim 30 de zile, prelungită cu câte 30 de zile până la ridicarea măsurilor aferente stării de urgență și eliminarea pandemiei de COVID19.
-Amânarea la plata a ratelor, dobânzilor și penalităților aferente instrumentelor de credit bancar pe o perioadă de minim 30 de zile, prelungită cu câte 30 de zile până la ridicarea măsurilor aferente stării de urgență și eliminarea pandemiei de COVID19.
-Deblocarea urgentă a TVA de rambursat de către ANAF.
-Deblocarea urgentă a plăților datorate de firmele de asigurări aflate în insolvență către service-urile auto, fie prin impunere de catre ASF, fie prin utilizarea de sume din fondul de garantare existent.
-Scutiri de la plata impozitelor și taxelor pe proprietate aferente perioadei de stare de urgență.
-Asigurarea cadrului legislativ privind politici de lucru flexibile.
-Elaborarea unui plan de comunicare transparent și adaptat anului 2020 care să cuprindă un site cu informații despre toate măsurile adoptate pentru susținerea economiei în această perioadă dificilă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!