Nicolae Meseșan a fost martor la deschiderea marilor fabrici din Bihor și la tot atâtea vizite ale Președintelui Nicolae Ceaușescu. Aproape toate vizitele liderului comunist în Bihor erau ocazionate de deschiderea unui obiectiv industrial. Unele dintre aceste vizite vor rămâne nu doar imortalizate în fotografiile semnate de Nicolae Meseșan, ci și adânc întipărite în memoria fotografului. Fiindcă, ar fi putut avea consecințe asupra vieții sale. Nicolae Meseșan își amintește cu zâmbetul pe buze, un eveniment care atunci l-ar fi putut lăsa fară loc de muncă.
„Meseria de fotoreporter e una grea. Să fii agreat, să fii fotograf oficial a unor vizite oficiale ale unor președinți de stat nu e de ici de colo. Trebuie să surprinzi clipa, emoția, momentul… Primul aparat de fotografiat l-am primit la 14 ani de la un cumnat. Era un Smena 2… Apoi am făcut studii, am făcut și studii la București, la Ștefan Gheorghiu, am ajuns în Televiziunea Română unde am urmat toate etapele până la operator oficial…. Pe Nicolae Ceaușescu l-am fotografiat cu un aparat Praktika. Au fost multe momente inedite în timpul vizitelor Prezidențiale.
Am să vorbesc despre aceste vizite la vernisajul expoziției din Cetate. Vă spun doar un moment dintre acestea. Eram cu Președintele Nicolae Ceaușescu, cu miniștrii la Fabrica de Confecții. Era o expoziție de haine, așa ca într-un labirint. Am alergat să surprind cele mai bune momente cu Președintele Ceaușescu.
Era acolo și ministrul Ștefan Andrei. Un om deosebit. Dar întâmplarea a făcut că el s-a aplecat undeva în acest labirint, eu nu l-am văzut și alegând pur și simplu l-am doborât, l-am răsturant. Toți cei din jur au rămas muți. Mi-au spus: «Tovarășe Meseșan, să-ți cauți de lucru!». Ministrul Ștefan Andrei a privit situația cât se poate de natural, de uman și m-a asigurat: «Mă voi îngriji personal să nu se întâmple aceasta».
Am vorbit apoi cu acest ministru, unul dintre cei mai luminați l-a telefon și mi-a spuus că: „ai devenit vedetă în Comitetul Politic Executiv. Se vorbește despre fotoreporterul de la Oradea care a răsturnat un ministru!». Cu ministrul Ștefan Andrei am vorbit și după Revoluție”, și-a amintit Nicolae Meseșean. Ștefan Andrei a fost ministru de Externe.
Nicolae Ceaușescu a făcut opt vizite făcute în Bihor, în anii 1966, 1969, 1970, 1976, 1977, 1979, 1982 şi 1987. Nicolae Meseșan a fost fotograf al Parchetului Bihor, al cotidianului Crişana, preocupat mai mult de tehnica fotografică şi de foto-reporaj decât de arta fotografică. Se revendică profesional ca tehnician T C M şi tehnician criminalist, deși a cunoscut succesul și ca fotoreporter. Din poziția de tehnician a fost la fel de „neliniștit”, de curios, ca și din poziția de fotoreporter. Nicolae Meseșean este posesor al brevetului de de inventator după ce a realizat două dispozitive practice şi funcţionale pentru criminalişti.
Orădeanul este cel care a îmbunătăţit banda folosită la delimitarea locului unei crimei, dar şi jetoanele numerotate care indică probele descoperite în investigațiile criminaliștilor. Patru ani avea să lucreze la realizarea unor obiecte care au stârnit curiozitatea specialiștilor din străinătate. Orădeanul a îmbunătăţit banda folosită la delimitarea locului unei crimei, la care nu se aduseseră modificări, optimizări din anii 56.
Citiți principiile noastre de moderare aici!