Să aplici pentru o bursă Erasmus nu înseamnă doar a studia într-o altă ţară, a experimenta felul de predare sau de a beneficia de dotarea dintr-o facultate a unei alte ţări pentru o mai bună pregătire în domeniul ales. Înseamnă să cunoşti oameni, să vezi locuri noi, să cunoşti cultura şi tradiţiile altor ţări, şi în acelaşi timp să duci cu tine un crâmpei din ţara ta.
După patru luni de studiu cu bursă Erasmus la Universidade da Beira interior (UBI) din Covilhã, un oraș în districtul Castelo Branco, din Portugalia, o studentă, o masterandă şi un voluntar au hotărât să organizeze o seară românească. Dafina Buşu este studentă în anul III la Grafică, Facultatea de Arte din Oradea iar Georgiana Gorgan este masterand la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Administraţie Publică din Suceava. Amândouă studiază acum la Universidade da Beira interior. La Ananda Café l-au cunoscut pe Cornel Kamal. Cornel s-a născut în Hunedoara şi este stabilit de foarte mulţi ani în Danemarca, dar vine pentru a fi voluntar la Ananda Café, unde are mulţi prieteni. O cafenea cu specific vegetarian şi vegan, este locul unde se întâlnesc foarte mulţi străini, locul unde se organizează seri culturale sau seri de meditaţie. Aici au hotărât cei trei să organizeze în urmă cu două săptămâni o seară românească.
Un colţ de România
Gazde primitoare, Jishnu Verdier şi mama sa, Shiila Serrano – originari din Filipine, au pus la dispoziţia celor trei români sala de meditaţie a cafenelei, şi bucătăria pentru a pregăti câteva feluri de mâncare vegetariene care să amintească de România. Cei care au onorat cu prezenţa evenimentul românesc au venit din diferite colţuri ale lumii: Polonia, Franţa, Brazilia, Spania, Turcia şi, desigur, Portugalia. Au fost întâmpinaţi de Dafina, Georgiana şi Cornel, îmbrăcaţi în costume populare româneşti, şi invitaţi să deguste: supă de sfeclă roşie, tocăniţă de cartofi, salată de boeuf, şi trimise pachet din România: cornuleţe, cozonaci şi salam de biscuiţi.
La intrare, într-un bol, au găsit bileţele cu cuvinte româneşti traduse în limba engleză precum: prietenie, cunoaştere, iubire, acceptare. De asemenea, pe perete au fost proiectate cuvinte din limba română care seamănă cu cele din limba portugheză. Printre altele au aflat şi faptul că nu doar românii au cuvântul „dor”. El se regăseşte şi în limba portugheză: „saudade”. Sala a fost decorată cu panglici tricolore, baloane roşii, galbene şi albastre, iar pe pereţi au fost expuse fotografii cu locuri şi tradiţii din România.
Pe fundal de muzică populară românească, cei prezenţi au primit câte o braţară tricoloră. Au fost invitaţi să îşi aleagă câte un partener, şi în timp ce îşi legau unul altuia brăţara tricoloră au învăţat să se prezinte în limba română: „Bună seara, numele meu este…”.
A urmat proiecţia pregătită de Dafina. Orădeanca a ales un mod de prezentare personal. Pornind de la părinţi, ea a povestit de felul în care mama ei a îndreptat-o spre cultură şi tradiţii, prilej de a povești despre Muzeul Ţării Crişurilor din Oradea şi expoziţiile sale deosebite, despre Teatrul Regina Maria şi Festivalul Internaţional de Teatru Oradea, despre festivalul medieval sau despre târgurile din Bihor, despre scriitori şi poeţi români, muzica şi frumuseţea folclorului românesc.
Tatăl său, speolog cu o experienţă de peste 25 de ani în domeniu, i-a insuflat dragostea pentru natură, pentru munte, moment în care a povestit celor prezenţi despre expediţiile tatălui său în China sau în Franţa, despre peşterile din România, despre Emil Racoviţă, sau despre perfomanţa din 2017 a lui Horia Colibăşanu, primul român care a urcat pe Everest fără oxigen suplimentar şi fără şerpaşi.
Proiecţia s-a încheiat cu imagini din România realizate de ea sau de Ovi D. Pop, cu obiective turistice şi tradiţii, dar şi cu prezentări video atât din Bihor cât şi din ţară. Ideea finală a fost „we are all the same” (suntem toţi la fel) pentru că avem aceleaşi zbateri, aceleaşi speranţe şi dorinţe, acelaşi dor de casă, aceleaşi motive de a zâmbi.
Dans şi chiuituri
Seara românească a continuat cu dans, cei prezenţi fiind învăţaţi de Cornel şi Georgiana câţiva paşi de horă şi alte dansuri populare româneşti. De efect şi mult gustate au fost chiuiturile: u-iu-iu şi hop şi-aşa, care au răsunat frecvent toată seara. Evenimentul s-a încheiat cu câteva piese româneşti interpretate la chitară, ukulele şi voce de către cei trei organizatori.
Jishnu Verdier a mărturisit că a fost una dintre cele mai frumoase seri culturale organizate le Ananda. „Seara noastră românească a fost minunată! Cei trei amfitrioni români, Dafina, Georgiana (studente Erasmus la UBI) şi Cornel (voluntar la Ananda Café) şi-au presentat frumoasa ţară şi au preparat o masă foarte delicioasă. Am cântat, am dansat şi am ascultat muzică frumoasă românească alături de amfitrionii noştri”, a scris pe pagina de Facebook a cafenelei.
După vacanţa de Crăciun, cei trei se vor întoarce în Covilhã şi se vor întâlni din nou cu prietenii la Ananda Café, unde abia aşteaptă următoarea seară culturală, cea despre Bhutan.
Citiți principiile noastre de moderare aici!