Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) – Serviciul Teritorial Oradea l-au trimis în judecată pe Pompiliu-Radu Luncan în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de luare de mită, în formă continuată. Astfel, Luncan va fi judecat de Tribunalul Bihor sub acuzaţia că în perioada în care era şef al Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare (ITRSV) Oradea l-ar fi şantajat pe şeful Ocolului Silvic Şoimi, Cătălin Gavrilă.
„În perioada iulie – noiembrie 2009, inculpatul Luncan Pompiliu-Radu a pretins în mod repetat de la un denunţător diverse sume de bani pentru ca, în calitate de director coordonator al ITRSV Oradea să nu dispună măsura interzicerii tăierilor de arbori din pădurile aflate în administrarea Ocolului Silvic Şoimi R.A. (cel mai mare ocol silvic privat din judeţul Bihor), exploatări aflate într-un stadiu intermediar de aprobare. Din banii pretinşi, inculpatul a primit de la denunţător în total 4.500 lei.”, ne-a informat Livia Săplăcan, purtător de cuvânt al DNA.
La mâna ITRSV
În urma probelor prezentate de procurori, beiuşeanul Gavrilă a decis să coopereze, recunoscând că i-ar fi oferit în mod repetat sume de bani lui Pompiliu Luncan. Conform legii, pădurile pot fi exploatate numai pe baza amenajamentului silvic, adică a unei documentaţii cu date despre pădure, proprietari şi lucrările prevăzute. Documentaţia se întocmeşte pentru zece ani, în două faze, numite conferinţe. Iar exploatarea pădurii se face doar după finalizarea întregii proceduri şi după primirea unei autorizaţii de la Ministerul Agriculturii. Însă cum procedura birocratică durează mult, inspectoratele silvice pot aviza tăieri începând din conferinţa a II-a. Dar dacă găsesc nereguli, inspectorii ITRSV pot opri total tăierile până la finalizarea formalităţilor. Ori Ocolul Şoimi se află în stadiul conferinţei a ll-a. Cunoscând situaţia, după numirea sa în funcţie, pe 28 mai 2009, Luncan a coordonat personal o serie de controale la Ocolul Şoimi, anunţând un control amplu pentru luna august. Însă cu câteva zile înainte, l-a sunat pe Gavrilă spunându-i că e în Beiuş şi are nevoie de 2.500 de lei pentru reparaţia maşinii. Conform denunţătorului, Luncan ar fi primit atunci 2.000 de lei. Chiar şi aşa, controlul a început pe 10 august şi s-a finalizat pe 25 septembrie cu propunerea de interzicere de la 1 octombrie a tăierilor de arbori la Ocolul Şoimi. Iar după o săptămână, Luncan l-a sunat din nou pe şeful Ocolului Silvic Şoimi cerând 2.000 de lei pentru un laptop. Urmarea a fost că inspecţia de fond s-a încheiat doar cu o notă de constatare, fără raportul suplimentar care trebuie semnat de directorul ITRSV. A treia oară, Luncan l-a sunat pe şeful Ocolul Şoimi solicitându-i un „ajutor” financiar pentru a-şi trata socrul bolnav. Întretimp, alianţa PDL – PSD s-a rupt, iar Luncan a pierdut şefia ITRSV. Ştiind de această situaţie, Cătălin Gavrilă nu i-a mai dat bani de această dată. Pus în faţa înregistrărilor telefonice, Luncan a recunoscut în anchetă că i-a cerut bani lui Cătălin Gavrilă, pretinzând însă că doar sub formă de „împrumut”. Chit că seria de „împrumuturi” se suprapunea peste seria de controale operate la Ocolul Şoimi, singurul ocol privat care a primit anul trecut, din partea ITRSV Oradea, decizie de oprire a tăierilor de arbori.
Oricum, DNA arată că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.
Cristian Horgos
Citiți principiile noastre de moderare aici!