[eadvert]
Judecătorii au observat că faptele de care este acuzat medicul și care ar fi fost comise în 2015 s-au prescris.
În schimb, instanța a dispus confiscarea de la doctorul Vasile Sălăjan a peste 68.000 de lei şi 17.410 euro. Sentința Tribunalului Satu Mare poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la comunicare.
A fost respinsă cererea de confiscare extinsă
„Dispune încetarea procesului penal, ca urmare a intervenției prescripției răspunderii penale, faţă de inculpatul (Sălăjan Vasile – n.n.), cu privire la săvârşirea infracţiunii de luare de mită în formă continuată. (…) dispune confiscarea specială de la inculpatul (…) a sumelor de bani obţinute prin săvârşirea infracţiunii, respectiv 68.750 de lei şi 17.410 euro”, se arată în minuta Tribunalului Satu Mare.
Judecătorii au menținut sechestrul asigurator instituit de anchetatori în timpul urmăririi penale și l-au obligat pe medicul Sălăjan să achite cheltuieli judiciare în valoare de 8.000 de lei.
În schimb, a fost respinsă solicitarea procurorului de a confisca de la Vasile Sălăjan 152.000 de lei, 18.500 de forinți, peste 6700 de acțiuni la diferite firme și un teren de 1740 de metri pătrați.
Ce acuzații i-au fost aduse medicului Vasile Sălăjan
Cercetat într-un dosar al DNA Oradea, doctorul Sălăjan a fost acuzat că, în perioada 11 mai – 15 iunie 2015 (timp de 25 zile lucrătoare), ar fi primit, direct și prin intermediar, mită de la 491 de pacienți. Mai precis, la șeful Serviciului de Expertiză Medicală Bihor ar fi ajuns 90.370 lei, 17.760 de euro și alte foloase, susțineau procurorii anticorupție.
„Concret, aceste foloase ar fi fost primite de către medic în legătură cu: emiterea unor decizii medicale asupra capacității de muncă a persoanelor respective, încadrarea într-un grad de invaliditate, revizuirea medicală ori emiterea deciziei medicale asupra capacității de muncă”, au transmis procurorii DNA, printr-un comunicat dat la momentul trimiterii în judecată a medicului.
Doctorul Sălăjan a fost arestat, pe 17 iunie 2015, alături de alți patru medici și cinci asistente, în urma unor percheziții ale polițiștilor de investigare a criminalității economice la Serviciul de Expertiză Medicală Bihor și în alte 35 de locuri din Oradea și din județ. Anchetatorii susțineau că ar fi găsit atunci, în mașina medicului Vasile Sălăjan, 6.000 de lei, 3.500 de euro şi 18.500 de forinţi. În cabinetul său, doctorul ar mai fi avut 2.700 de lei şi 50 de euro, iar acasă, alţi 5.000 de euro.
Ulterior, Vasile Sălăjan a fost trimis în arest la domiciliu până la jumătatea lunii septembrie 2015. Dosarul său a ajuns la Tribunalul Bihor, dar a fost strămutat la instanța similară din Satu Mare.
Prescripția a mai salvat un medic. Alți doi au fost condamnați cu executare
Sentința prin care procesul penal al medicului Vasile Sălăjan a fost oprit pe motiv de prescripție este a doua de acest fel dat în cazul doctorilor de la Serviciul de Expertiză Medicală Bihor acuzați de luare de mită.
La începutul acestei luni, Curtea de Apel Oradea dispus încetarea procesului în care doctorița Emilia Cun era judecată pentru nu mai puțin de 272 de fapte de mită. Anterior, pe 29 mai 2023, Tribunalul Bihor o condamnase la trei ani de închisoare cu suspendare și la plata atât a unei amenzi penale de 20.000 de lei.
Pe rolul instanțelor se mai află procesul altei doctorițe, Ana Guț, acuzată că ar fi strâns peste 50.000 de lei și 3.300 de euro din mită, în doar cinci săptămâni.
În schimb, în 2017, un alt medic, Ovidiu Pleșa a fost condamnat la trei ani de detenție, fiind acuzat de procurorii DNA pentru 235 de fapte de luare de mită. Un an mai târziu, Curtea de Apel Oradea decidea ca doctorița Anca Grigorescu, din cadrul aceluiași Serviciu de Expertiză Medicală Bihor, să stea doi ani după gratii.
Doctorița din Oradea, acuzată că ar fi luat mită de 272 de ori, salvată de prescripție
Trimite articolul
XConvenabil. Și tot procurorii și judecătorii fac uneori greva, dragii de ei. Deranjați probabil ca se aduna prea multe dosare prin sertare, lăsate la prescriere
Problema în România nu e că furi. Ideea e să nu furi doar pentru tine. Domnul Sălăjean a ştiut cutuma asta românească. Şi a acționat în consecință. A fost generos cu specialii, iar specialii nu s-au lăsat mai prejos: l-au lăsat pe domnu doctor să se bucure în libertate de truda muncii lui .
Asa se intampla cand inculpatii sunt niste smecheri ,iar pentru fraieri nu se prescrie nimic!
Superba justitie avem…merita pensii speciale. Spagari imputiti imbuibati in pensii speciale.
Dik ma da la toți șpăgari se suprascrie procesul?oooooo ce le dădea Ceaușescu și securitatea la muisti astea.apoi de judecători astea corupți mai bine nu zic nimic datile pensi speciale pentru ca merita săraci bravo trăiască corupția trăiască șmecheria în România.apoi noi vrem Schengen????niciodată nici eu nu vas lasă în Schengen mizeriilor
-
…nu sări prea tare că-ți crapă venele ! Stai liniștit că și securitatea & Co erau corupți până în măduva oaselor ! Noroc că acum ,,avem justiție nu glumă,,! Ori se prescriu faptele indiferent de prejudiciu ori merg ,,băieții deștepți,, prin Italia , Grecia și alte locuri unde au deja imobile și terenuri cumpărate din timp pentru ,,zile negre,, și nu sunt extrădați cu una cu două !
-
Pai o buna parte dintre coruptii de azi sunt rudele, prietenii fostiilor nomeclaturisti si securisti. Astorea lea mers bine si in timpul dobitocului pantofar criminal Ceausescu.
Oameni buni, priviti ce fata de om nevinovat. Si pentru ca fata si ginerele trebuiau sa manance o paine au ajuns la Spitalul Judetean.
Ce va spuneam acum doua luni aici ? E,asta este,cand doar in biroul lui s au gasit peste un milion de lei,la acea vreme 250 de mii de purcoi,ai de unde impartii la toti,avocati,judecatori,etc.
PS: de ce credeti ca a stramutat judecata dosarului in Satu-Mare? Pentruca,acolo e neascut,in rest judecati voi…..
sa moara gunoile toata lumea stie ca e ne vinovat
O minivacanta de 15 ani la o mina de uraniu si confiscarea averiilor ilicite dragiilor din justitia bihoreana ?