Înfrângere pentru DNA Oradea. Judecătorii de la Curtea de Apel Timişoara s-au pronunţat vineri, 19 aprilie, în dosarul de corupţie, în care chestorul Liviu Popa şi judecătorul Ovidiu Galea au fost judecaţi pentru fapte de corupţie. Judecătorii Curţii de Apel Timişoara au dispus achitarea fostului şef al Poliţiei Bihor şi a judecătorului Ovidiu Galea de la Tribunalul Bihor.
În dosar au fost achitaţi şi foştii comisari şefi Remus Indrei, fostul şef al Poliţiei Beiuş, comisarul şef Dorin Vesa, fostul şef al Poliţiei Rurale Beiuş, agentul şef de poliţie Raul Rotar, fostul şef al Postului de Poliţie Cărpinet, dar şi Eugen Vasile Balint (ginerele comisarului Remus Indrei), Minodora Pătroc, consilier superior la Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor, Ioan Simea, viceprimarul comunei Roşia şi consilierul judeţean Nicolae Bodea.
Sechestru ridicat
Totodată, judecătorii au dispus şi ridicarea măsura asiguratorie instituită asupra bunurilor mobile a celor achitaţi în dosar.
Procurorii DNA Oradea l-au acuzat pe Liviu Popa de luare de mită în formă continuată (10 acte materiale). De luare de mită în formă continuată au fost acuzaţi şi comisarii Remus Daniel Indrei şi Dorin Vesa. Raul Rotar a fost acuzat de luare de mită şi complicitate la luare de mită. Eugen Balint a fost trimis în faţa judecătorilor pentru mărturie mincinoasă, în timp ce Bodea Dan Nicolae şi Ioan Florian Simea au fost acuzaţi de efectuarea de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţiile deţinute. Simea a fost judecat şi pentru luare de miră, dar a fost achitat.
Procesul penal început împotriva lui agentului şef principal Gheorghe Bat (fost şef al Polţiei Pietroasa), pentru luare de mită, trafic de influenţă, dare de mită, a încetat ca urmare a decesului acestuia.
Avertisment
În schimb, de acuzaţia de fals în declaraţii în formă continuată, pentru că nu şi-au declarat apartenenţa la Masonerie, Liviu Popa şi Ovidiu Galea au fost sancţionaţi cu un avertisment.
Decizia Curţii de Apel Timişoara nu este definitivă. Ea poate fi atacată cu apel la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în termen de 10 zile.
„În speță, inculpații Popa Liviu și Indrei Remus au fost acuzaţi că făcut demersuri și au exercitat atribuțiile de serviciu astfel încât să fie soluționate favorabil petițiile/reclamațiile și dosarele penale înregistrate la Poliția mun. Beiuș și la Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul I.P.J. Bihor care vizau presupuse infracțiuni comise de persoana respectivă. De asemenea, cei doi inculpați s-au angajat să nu procedeze la sesizarea din oficiu și constituirea de noi dosare penale referitoare la faptele penale comise de către persoana respectivă și despre care aceștia ori subordonații lor ar fi luat la cunoștință în orice mod. În schimb, chestorul de poliție Popa Liviu, în calitate de inspector șef al Inspectoratului de Poliție Județean Bihor și comisarul șef Indrei Remus Daniel, în calitate de șef al Poliției mun. Beiuș, au pretins în mod nemijlocit de la persoana respectivă diferite foloase necuvenite, în valoare totală de 11.979 lei. Foloasele primite, în valoare de 7.979 lei, au constat în achiziționarea de obiecte de mobilier și prestarea unor servicii/lucrări de renovare la sediul Poliției mun. Beiuș.
Anterior, în vara anului 2012, inculpatul Popa Liviu, în aceeași calitate, a pretins și primit de la aceeași persoană diferite foloase necuvenite, constând în prestarea de servicii/lucrări în vederea racordării, în mod provizoriu, la rețeaua de curent electric a locuinței sale în valoare de 1.500 lei’’, se arăta în ordonanţele procurorilor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!