Doctorul Liana Antal, care a condus Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie Oradea timp de şase ani (2004 2010) a decis, la 47 de ani, să părăsească unitatea şi să lucreze la spitalul din Ingolstadt (Germania).
Liana Antal spune că niciodată nu s-a gândit să plece în străinătate, dar că nu mai poate îndura umilinţa la care a fost supusă de un an încoace de actuala conducere a Maternităţii Oradea: „Nicio clipă nu m-am gândit să plec să lucrez dincolo. Dar nu se mai poate. Am îndurat prea mult!”
Orb să fii să nu vezi
Dr. Liana Antal se numără printre managerii de spitale care lasă ceva bun în urma lor, chiar dacă unii dintre succesorii ei şi parte din media nu dau semne să recunoască. JB a urmărit activitatea dr. Liana Antal pe parcursul mandatului de director, realizând numeroase grupaje foto şi video. Dr. Liana Antal a preluat spitalul, în 2004 cu circa 32 miliarde lei vechi şi, la momentul destituirii din funcţie, anul trecut, l-a lăsat în echilibru financiar şi cu investiţii majore, care se văd cu ochiul liber, fără să fi expert în medicină. Majoritatea secţiilor din Maternitate au fost practic modernizate în mandatul dr. Antal, excepţie făcând doar corpul de clădire vechi, unde s-au făcut renovări şi s-a început schimbarea mobilierului, dar fără lucrări de reabilitare fiindcă imobilul e revendicat de evrei, printr-o fundaţie.
Cert este că Maternitatea Oradea nu suferă comparaţie cu ceea ce era înainte de anul 2000, iar diferenţele pot fi sesizate mai bine de către bihorenii care au fost prin spital recent, dar şi înainte de anul 2000. Sala de naşteri, blocul operator, etajele cu saloanele pentru cezariene şi pentru femeile care tocmai au născut, instalaţia de oxigen, etc. au fost schimbate complet şi corespund din toate punctele de vedere exigenţelor ministeriale. Se adaugă aparatura şi celelalte iniţiate de dr. Liana Antal, cu sprijin financiar de la Primăria Oradea, Ministerul Sănătăţii, UNICEF şi chiar Banca Mondială, dr. Liana Antal fiind membru al comisiei de lucru din MS pe programe finanţate de Banca Mondială.
In vitro
Împreună cu vreo trei colegi, dr. Liana Antal a iniţiat şi depus un proiect pentru fonduri europene cu scopul de a realiza fertilizări in vitro la Oradea. Medicul a plecat, dar e posibil ca bihorenii să beneficieze de munca depusă. Dacă proiectul va fi aprobat şi finanţat cu bani europeni, la cabinetul din zona fostei fabrici Înfrăţirea, mulţi bihoreni şi nu numai ar putea să-şi vadă visul cu ochii şi să aibă copii, prin fertilizare in vitro, datorită dr. Liana Antal şi a celorlalţi colegi implicaţi. Momentul ar fi extrem de favorabil acum când şi Ministerul Sănătăţii a anunţat finanţarea spitalelor de stat şi a cabinetelor private care doresc să fie incluse într-un program naţional ce permite finanţarea fertilizărilor in vitro.
Dr. Liana Antal nu e singurul medic care a decis să plece să lucreze în străinătate, din cauza orgoliilor, presiunilor sau veniturilor mici din sistemul medical bihorean, care îi determină pe cei aflaţi în funcţii de spital să se dezică până şi de cei mai buni doctori pe care îi are Bihorul.
Nu e cazul Municipalităţii, care, se pare, că apreciază calitatea doctorului Liana Antal. Viceprimarul Gheorghe Carp, a declarat că îi pare foarte rău ori de câte ori pleacă câte un medic bun. „Conjunctura a fost cum a fost, dar eu personal am colaborat bine cu dr. Liana Antal, e un medic bun şi se numără printre primii trei – patru ginecologi cei mai buni din Bihor” a declarat viceprimarul Carp, care spune că i-a obiectat doar că nu s-a impus mai dur în aplicarea reformei sanitare din Maternitate.
O.Ş.
Citiți principiile noastre de moderare aici!