Acuzat că a blocat serverele platformei după ce ar fi luat parolele şi codurile sursă ale programelor, pe care a refuzat să le predea, fostul programator-șef al bursei online btcxchange.ro, Lucian Ivan, a fost achitat, vineri, pentru unele acuzații, în timp ce în cazul altora instanța a constatat că s-au prescris.
[eadvert]
Problema celor 88 de bitcoini, lăsată nesoluționată Potrivit minutei publicate pe portalul instanțelor, Tribunalul a dispus achitarea lui Ivan pentru acuzațiile de fraudă informatică și alterarea integrității datelor informatice, pe motiv că faptele nu sunt prevăzute de legea penală. Referitor la acuzele de acces ilegal la un sistem informatic și perturbarea funcționării sistemelor informatice, judecătorul de caz a dispus încetarea procesului penal pentru că a intervenit prescripția răspunderii penale.
În schimb, Lucian Ivan a fost obligat de instanță să achite unei persoane 6,5 unități BTC (un bitcoin fiind cotat, vineri, în ziua pronunțării sentinței, între 69.000 și 70.000 de dolari).
Tribunalul Bihor a respins cererile de acordare a unor despăgubiri materiale și morale formulate de o altă persoană și de succesorii firmei care a deținut platforma online, printre care orădeanul Horea Vușcan. Instanța a lăsat nesoluționată cererea formulată de același Vușcan referitoare la 88 de bitcoini – care ar avea o valoare estimată în prezent la peste 6 milioane de dolari.
Sentința nu este definitivă și poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile.
Acuzațiile formulate prin rechizitoriul DIICOT Oradea Lucian Ivan a fost trimis în judecată pe 11 ianuarie 2017, printr-un rechizitoriu al DIICOT Oradea în care acesta era acuzat că:
„- a restricționat, în cursul lunii decembrie 2014, accesul la datele informatice deținute pe platforma BTC XCHANGE și a împiedicat astfel funcționarea acestui sistem informatic, în scopul obținerii unor beneficii materiale și prin cauzarea unor pagube importante părților civile;
– a accesat, după data de 15.12.2014 (data depunerii demisiei), fără drept, sistemul informatic reprezentat de platforma BTC XCHANGE, în scopul obținerii de date informatice, sistemul fiind protejat prin parole de acces;
– a modificat, șters, deteriorat date informatice din sistemul informatic reprezentat de platforma BTC XCHANGE și a restricționat accesul la aceste date, fără drept, în perioada 20.11.2014 – 02.04.2015;
– a perturbat grav, fără drept, în perioada 20.11.2014 – 02.04.2015, funcționarea sistemului informatic reprezentat de platforma BTC XCHANGE, prin modificarea și ștergerea datelor și prin restricționarea accesului la acestea, precum și a șters în perioada 13.03 – 02.04.2015 toate datele din sistemul informatic reprezentat de serverul (…) pe care se afla platforma BTC XCHANGE, respectiv întreaga bază de date a BTC XCHANGE.”
Neînțelegeri legate de codul-sursă
Ancheta în acest caz a început în urma unei plângeri formulate de Horea Vușcan, proprietarul platformei. În luna decembrie 2014, acesta le recomanda investitorilor să-și retragă banii, acuzând neînțelegeri cu programatorul-șef Lucian Ivan, împreună cu care, de altfel, începuse afacerea cu monede virtuale.
„Nu mai pot garanta siguranţa exchange-ului, deoarece nu am acces acces la servere. Programatorul-şef Lucian Ivan a luat accesele pe servere şi a refuzat să le predea, dându-şi demisia”, spunea Vușcan într-o declarație de la finalul lui 2014, citată la acel moment de Bihon. Imediat după anunț, peste 100.000 de lei au fost retrași de pe platformă.
Ivan a respins acuzațiile și susținea că Horea Vușcan că ar fi vrut să vândă altora tehnologia software care stătea la baza platformei, pe motiv că ar fi proprietatea BTC Xchange: „El (Vuşcan – n.red.) nu a avut niciodată acces la codul-sursă. Codul-sursă e munca mea, sunt ideile mele. Eu nu am plecat cu niciun acces. Horea e proprietarul serverelor. Numai sună la Data Center şi poate să le ia să facă ce vrea cu ele.” Anchetatorii DIICOT Oradea au arătat, în rechizitoriul citat de ebihoreanul.ro, că în luna decembrie 2014 Horea Vușcan a anunțat că ar fi găsit, la un târg de profil din Dubai, un investitor interesat să preia platforma online pentru 3 milioane de dolari. “Cunoscând sumele vehiculate pentru achiziţionarea platformei, inculpatul Ivan Lucian a solicitat 3.000 de bitcoini, echivalentul a 1.000.000 de dolari (la acea vreme – n.red.), pentru a efectua exchange, suport şi consultanţă iniţială şi a putea realiza astfel tranzacţia, din care 1.500 de bitcoini în avans”, arată sursa citată.
Doar că solicitarea nu i-ar fi fost îndeplinită, motiv pentru care Ivan ar fi plecat din firmă fără preaviz și, acuzau procurorii, ar fi restricționat accesul la sistemul informatic, chiar ștergând baza de date.
Prima bursă online din România pentru Bitcoin
BTC Xchange a reprezentat prima platformă online de tranzacţionare bitcoin din România, lansată în 2014 de Horea Vuşcan. Cei interesați își deschideau un cont pe platformă și puteau să vândă sau să cumpere monede virtuale ori să le cheltuie în magazine online care acceptau plăți în bitcoin.
Afacerea a avut succes, într-un singur an fiind deschise în jur de 3.000 de conturi și un rulaj de 2,5 milioane de dolari.
Trimite articolul
XCei care au ajuns sa il cunoasca personal pe Horea au ramas cu aceeasi impresie, mult mai buna decat apare in presa sau in gura targului: un tip OK cu idei chiar geniale, dar datorita caracterului sau, de tot ce a inceput, praful s-a ales. In 2014 BTC era undeva pe la 300 dolari, a ajuns la un maxim de 69000 dolari. Ce a castigat Horea din toata afacerea? 6.5 BTC. Puteau fi miliardari la ora asta toti, dar a vrut sa fie doar el.
-
Horea e baiat destept, nu-i plange tu de mila. Cu siguranta la pretul ala infim si-a cumparat el cateva sute de bitcoini, cum de altfel puteam fiecare dintre noi sa ne luam cateva unitati sau zeci. Dar noah, investitiile inseamna risc si perseverenta si sunt sigur ca toti care citesc acest comentariu ar fi vandut cand ajungea la 3000$ multumindu-se cu un profit de 10 ori, cine ar fi asteptat sa creasca de 230 ori?