Fostul șef al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, Vasile Popa, a fost condamnat la închisoare cu executare. După două săptămâni de amânări, judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție din România s-au pronunțat în dosarul în care Popa a fost acuzat de luare de mită, șantaj, instigare la efectuarea unei prelevări atunci când prin aceasta se compromite o autopsie medico-legală, trafic de influență, infracțiuni de corupție, favorizarea făptuitorului, cumpărarea de influență, distrugere de înscrisuri și abuz în serviciu. Fostul procuror Popa a fost condamnat pentru toate faptele de care a fost acuzat de procurorii anticorupție orădeni și a primit o pedeapsă rezultantă de șase ani de închisoare cu executare. În același dosar șeful Serviciului de Medicină Legală Oradea, Gabriel Constantin Mihalache, și Florian – Alin David, administrator al unei societăți comerciale, au fost achitați pe motiv că faptele de care au fost acuzați nu sunt prevăzute de legea penală sau nu au fost săvârșite cu vinovăția prevăzută de lege. Cei din urmă au fost judecați pentru efectuare a unei prelevări atunci când prin aceasta se compromite o autopsie medico-legală (Gabriel Mihalache) și cumpărare de influență (David Florian-Alin).
Unii au achitat, alții au condamnat
Cu excepția infracțiunii de șantaj, în primă instanță, pe 13 martie 2018, Curtea de Apel Timișoara l-a achitat pe Popa de toate celelalte acuzații, însă procurorii DNA au declarat apel împotriva sentinței. Sentința Curții de Apel Timișoara a fost desființată în parte, iar cauza a fost rejudecată. În final, magistrații curții supreme a României l-au condamnat pe Popa la șase ani de închisoare cu executare, iar în cazul lui Gabriel Mihalache și Florian David au menținut sentința dată de judecătorii timișoreni. Sentința instanței supreme este definitivă.
Din pedeapsa definitivă, judecătorii i-au scăzut ex-prim-procurorului Vasile Popa perioada reținerii, a arestului preventiv și cea în care a stat în arest la domiciliu.
În plus, după executarea pedepsei, timp de doi ani, Popa nu are dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a ocupa funcţia de procuror.
Acuze
Procurorii DNA Oradea l-au acuzat pe Vasile Popa că, în perioada 2011 –2014, în calitate de prim – procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, a primit de la un denunțător, diferite foloase necuvenite, constând în principal, în plata periodică (de circa 2 – 3 ori pe lună) a unor sume de bani cuprinse între 500 şi 1.500 euro. De asemenea, denunţătorul i-a construit și amenajat inculpatului Popa Vasile-Constantin, pe cheltuiala sa, un teren de tenis de câmp şi i-a asigurat şi alte foloase, cum ar fi plata unor bilete de avion, cazări la hotel, precum şi alte servicii nepatrimoniale de care a beneficiat magistratul. Valoarea totală a foloaselor necuvenite pe care Popa Vasile-Constantin le-a primit de la denunţător este de circa 50.000 euro, după cum au notat procurorii anticorupție orădeni.
„În schimbul foloaselor remise, inculpatul Popa Vasile, în calitatea pe care o deţinea, urma să protejeze activitatea infracțională a denunţătorului și să nu îşi îndeplinească atribuțiile de serviciu prevăzute în Codul de procedură penală, Legea 303/2004 privind statutul magistraților, Legea 304/2004 privind organizarea judecătorească și propriile reglementări interne, constând în conducerea și coordonarea directă a activității de urmărire penală a Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor. Astfel, legal şi conform atribuţiilor de serviciu, prim procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor Vasile-Constantin Popa ar fi trebuit să ia măsuri pentru tragerea la răspundere penală a denunţătorului, implicat în activități evazioniste ce au prejudiciat cu sume importante bugetul general consolidat al statului”, au scris procurorii DNA în comunicatul din 2014.
Amenințări
De asemenea, Popa a mai fost judecat și pentru că, în perioada 2013 – 2014, a constrâns o persoană să îi remită o sumă de bani, prin amenințarea acesteia cu o serie de grave repercusiuni la care s-ar supune, în cazul în care nu i-ar remite suma de 7.700 lei, reprezentând diferența de bani rămasă nerestituită dintr-un împrumut acordat anterior.
„Pentru aceasta, inculpatul a uzat de calitatea sa de prim procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, precum și de relațiile pe care le are cu instituții de control de pe raza județului, fapt ce a creat și a accentuat starea de temere a persoanei vătămate; în perioada care a urmat, firma aparținând persoanei vătămate a fost controlată în repetate rânduri, fiind aplicate și sancțiuni contravenționale”, au arătat procurorii DNA.
Rechizitoriu distrus
Popa a fost acuzat și că, în perioada iunie – septembrie 2009, și-a exercitat în mod defectuos atribuţiile de serviciu, „aducând atingere gravă interesului general de înfăptuire a justiției și, implicit, intereselor legitime ale Parchetului de pe lângă Tribunalului Bihor, afectând grav încrederea justițiabililor în această instituție chemată să aplice legea și să înfăptuiască actul de justiție”.
Fostul procuror-șef a fost acuzat că a distrus rechizitoriul din data de 10.06.2009, emis într-un dosar al Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea, după care, la data de 16.09.2009, a dispus scoaterea de sub urmărire penală a unei persoane care avea calitate de învinuit, fără a emite soluție procedurală de infirmare a actului de sesizare a instanței, obținând în acest mod un folos necuvenit pentru învinuit.
„În perioada iulie 2010 – ianuarie 2011, inculpatul Popa Vasile Constantin, în calitate de primÎ procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea, și-a exercitat în mod defectuos atribuţiile de serviciu, aducând atingere gravă interesului general de înfăptuire a justiției și implicit intereselor legitime ale Parchetului de pe lângă Tribunalului Bihor, afectând grav încrederea justițiabililor în această instituție chemată să aplice legea și să înfăptuiască actul de justiție, prin aceea că a distrus un alt rechizitoriu întocmit de Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea, obținând în acest mod un folos necuvenit pentru trei persoane care fuseseră învinuite în acel dosar.
La data de 31 ianuarie 2011, a fost întocmit un nou act de sesizare al instanței, dispunându-se trimiterea în judecată a celor trei persoane, rechizitoriul fiind confirmat de prim procurorul adjunct al Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea.
În cursul anului 2009, inculpatul Popa Vasile Constantin, în calitate de prim procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea, a rupt un act de sesizare a instanței din data de 11.08.2009, întocmit de un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea, ce privea o persoană cercetată pentru comiterea infracțiunii de sustragere de la recoltarea probelor biologice.
Ulterior, inculpatul Popa Vasile Constantin a dispus ca un alt procuror să-i aplice persoanei respective sancțiunea cu caracter administrativ a amenzii în cuantum de 1.000 lei, împiedicând astfel, cursul justiției și determinând stoparea procesului penal”, se mai arată în actul de trimitere în judecată.
Procurorii anticorupție l-au acuzat pe Popa și că, în cursul lunii aprilie 2014, ar fi încercat să-l determine pe șeful Serviciului de Medicină Legală, Gabriel Mihalache, să-și dea acordul pentru prelevarea de organe de la victima unei agresiuni, care era în moarte cerebrală, într-un caz în care legea interzicea expres acest fapt, cu consecința compromiterii autopsiei medico-legale.
La acea vreme, dr. Mihalache, nu şi-a însuşit punctul de vedere al DNA, considerând acuzaţia forţată. De altfel, dr. Mihalache a fost și achitat în dosar de judecătorii Înaltei Curți.
Foloase necuvenite
Popa a fost învinuit și că în anul 2011, a perceput de la omul de afaceri Florian David foloase necuvenite (un autoturism marca Volvo, în valoare de aproximativ 26.900 euro). .
„În schimbul acestui folos necuvenit, Popa Vasile Constantin a promis că intervine și chiar a intervenit la procurori aflați în subordinea sa, în scopul rezolvării dosarelor penale pe care celălalt inculpat le avea la Parchetul de pe lângă Judecătoria Beiuș”, au comunicat procurorii anticorupție în 2014, când l-au trimis în judecată.
Trimite articolul
Xla ce rechizitoriu are zici ca este interlop nu sef de parchet, sau cei doi termeni sunt sinonimi
Numai 6 ani ptr atatea infractiuni? Pai la “Domnul” becali i-ati dat 3 ani cand a vrut cu banii personali sa-i premieze pe cei de la Cluj.
Rusine…..Sef de parchet scu salar baban si pensie speciala ( dupa pensionare ) sa faca asa ceva ? Pt cativa lei ?
un gunoi cat rau a facut oamenilor ,asta a fost sistemul si acum este deranzezi gasca
Si astia primesc pensii speciale. Porcuror penal. Rusine sa iti fie vasilica!
Gunoi de om. Acest fel de om a dus Romania unde a dus-o. Astia cu functii, salarii si pensii speciale nu le ajunge?
Vedeti cui da statul pensii speciale nesimtite, nemeritate si exagerate, toate pensiile speciale fara exceptie ar trebui anulate, nici o categorie profesionala nu e mai speciala decat alta, pensiile trebuie date dupa contributivitate nu dupa legi speciale idioate date de politrucii parveniti care si-au marit lor salariile cu 300% peste noapte, toti acesti politruci care au votat asa ceva nu ar trebui sa mai intre in parlament niciodata.