În dosar, Adrian Domocoş a fost acuzat de săvârşirea a opt infracţiuni de conflict de interese, luare de mită (patru acte materiale), spălarea banilor (patru acte materiale) şi abuz în serviciu (două infracţiuni în concurs), iar Vasile Lucuţ, patronul lanţului de magazine Unicarm, de dare de mită şi complicitate la spălarea banilor. În acelaşi dosar a fost anchetat şi Ioan Uşvat, şeful compartimentului de urbanism din cadrul Primăriei Beiuş, pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor.
,,În baza art.421 pct.1 litera b Cod procedură penală respinge ca nefondate apelurile penale declarate de DNA Serviciul Teritorial Oradea şi părţile civile Popoviciu Sanda Eufemia şi Consiliul Local Beiuş împotriva sentinţei penale nr. 202/23.10.2019 pronunţată de Tribunalul Bihor pe care o menţine în totalitate”, se arată în motivarea instanţei.
Decizia Curţii de Apel Oradea este definitivă. Practic, magistraţii Curţii de Apel Oradea au menţinut sentinţa de achitare, pronunţată de judecătorii Tribunalului Bihor, pe 23 octombrie 2019. Instanţa a stabilit că faptele imputate fostului edil şef şi patronului Unicarm nu există sau nu sunt prevăzute de legea penală. La fel s-a întâmplat şi cu ceilalţi inculpaţi în dosar (Ioan Uşvat – şef Compartiment Urbanism în cadrul Primăriei Beiuş acuzat de abuz în serviciu, Sanda Eufemia Popoviciu, Consiliul Local Beiuş şi SC Unicarm SRL).
,,Hotărârea iniţială pronunţată de Tribunalul Bihor a fost rodul unei cercetări judecătorești laborioase și a unei chibzuințe desăvârșite a judecătorului fondului, iar astăzi am primit confirmarea Curții de Apel, care analizând la fel de scrupulos, a ajuns la aceeași concluzie. Această hotărâre de achitare este, din punctul meu de vedere, dovada simplă și incontestabilă a faptului că sistemul judiciar funcționează”, a declarat avocatul Bogdan Bodea, apărătorul lui Adrian Domocoş.
Acuze
Reamintim că DNA Oradea l-a trimis în judecată pe Adrian Domocoş, în martie 2015, acuzându-l că, în perioada 14 octombrie 2010 – 26 aprilie 2012, în calitate de primar al municipiului Beiuș, a pretins și a primit suma totală de 59.000 lei de la inculpații Vasile Lucuț și societatea comercială S.C. Unicarm S.R.L. Mita ar fi fost primită, acuzau procurorii DNA Oradea, pentru ca, prin încălcarea atribuțiilor de serviciu, să elibereze în mod ilegal o autorizație de construire, având ca obiect construirea unui magazin universal în municipiul Beiuș, să confere un regim preferențial în soluționarea cererilor ulterioare și să susțină interesele societății Unicarm.
,,În aceeași perioadă, primarul municipiului Beiuș, cu ajutorul inculpatului Lucuț Vasile și prin intermediul firmei administrate de acesta din urmă, a disimulat adevărata natură a provenienței sumei de 59.000 lei, primită cu titlu de mită., prin încheierea unor contracte de sponsorizare între S.C. Unicarm S.R.L. și Asociația <<Fortuna>> Beiuș, al cărei președinte este și în prezent inculpatul Domocoș Adrian Nicolae”, au arătat procurorii în rechizitoriul lor.
Procurorii DNA Oradea au arătat şi că Domocoş şi Uşvat, deşi ştiau că Unicarm nu deţinea autorizaţie de construire pentru magazinul situat în municipiul Beiuș, nu au luat măsurile necesare pentru sistarea lucrărilor și intrarea în legalitate decât, după ce Primăria Beiuș a fost somată în acest sens de către Inspectoratul Teritorial în Construcții Bihor.
,,După această somație, la data de 12 noiembrie 2010, inculpații au emis ilegal autorizația de construire având ca obiect construirea imobilului, deși nu exista acordul de mediu și acordul proprietarilor vecini afectați, cauzând o vătămare a intereselor legale unei persoane fizice și obținând un avantaj pentru societatea comercială S.C. Unicarm S.R.L., constând în posibilitatea de a continua nestingherit edificarea construcției”, mai este precizat în rechizitoriul DNA Oradea.
Parcare pe domeniul public Pe de altă parte, procurorii l-au mai acuzat pe Domocoş că, în noimebrie 2010, a acceptat ca pe o suprafață de 470 mp din domeniul public al municipiului Beiuș să fie construită o parcare necesară funcționării magazinului Unicarm, fără să fi fost încheiat vreun contract de concesiune sau închiriere și fără plată. Procurorii au arătat că astfel a fost cauzat un prejudiciu la bugetului local al Beiușului, în cuantum de 84.600 lei.
,,În perioada martie 2009 – decembrie 2012, inculpatul Domocoș Adrian Nicolae, în calitate de președinte al Asociației „Fortuna” Beiuș, a obținut cu titlu de sponsorizare, de la mai multe societăți comerciale, sume de bani și mobilier în valoare totală de 105.011,79 lei”, mai este scris în rechizitoriul DNA Oradea.
[eadvert]
Citiți principiile noastre de moderare aici!