Ioan Moldovan a fost directorul revistei Familia din Oradea timp de 30 de ani. El a fost una dintre cele mai remarcabile figuri ale culturii naționale contemporane.
Mesajele de părere de rău au apărut și pe rețelele de socializare:
„Ne-a lăsat în urmă Ioan Moldovan. Era oricum mult înaintea noastră prin spirit și omenie. Puțini, foarte puțini oameni pe lumea asta te pot umple de bine și de lumină și numai cînd te gîndești la ei. Eu știu doar unul, iar de acum, fatalmente, doar în gînd ne mai putem întîlni. Și ne vom tot întîlni”, se arată în descrierea unei postări făcute de actualul director al revistei Familia, Mircea Pricăjan.
La fel ca directorul revistei, și reprezentanții instituțiilor de învățământ și-au exprimat părerea de rău:
„Sufletul blând al poetului Ioan Moldovan s-a desprins de lângă noi și a pornit în zbor, alături de stolurile toamnei, spre zorile vieții eterne… Îi vom purta mereu în inimi chipul senin, versul deosebit și o profundă recunoștință pentru toate momentele în care a trecut pragul Liceului Greco-Catolic „Iuliu Maniu” pentru a le împărtăși elevilor și profesorilor noștri tainele literaturii”, este descrierea unei postări făcute de reprezentanții Liceului Greco-Catolic „Iuliu Maniu” din Oradea.
Debutul și biografia poetului
Poetul s-a născut la 20 martie (în acte 21 martie) 1952, în localitatea Mureșenii de Câmpie, comuna Sava (cunoscută astăzi drept comuna Patca), în județul Cluj.
În perioada 1967 – 1971, Moldovan a studiat la Liceul „George Barițiu” din Cluj, în această perioadă contribuia la cenaclul liceului, dar și la cenaclul „Lucian Blaga” al liceenilor din Cluj. A absolvit Facultatea de Filologie a Universității „Babeș-Bolyai”, secția română-latină, fiind student între anii 1972-1976.
Potrivit revistei Familia și al Uniunii Scriitorilor din România – filiala Arad, în perioada studenţiei, a fost redactor, apoi secretar general de redacţie la revista „Echinox”. După absolvirea facultăţii, a fost profesor de română şi latină în Maramureş, la Cavnic, la Baia Sprie, unde a înfiinţat cenaclul artistic „Prisma”, şi la Baia Mare, unde lua parte la şedinţele cenaclului „Nord” şi a făcut parte din colectivul de redacţie al publicaţiei literare „Maramureş”. În 1989, este primit în redacţia celebrei reviste „Familia” din Oradea, al cărei redactor-şef şi apoi director (1990-2020) a fost.
Citiți principiile noastre de moderare aici!