Proiectul a fost depus deja spre finanțare ieri seară.
[eadvert]
Documentațiile necesare depunerii proiectului au fost realizate de Direcția de Management Proiecte cu Finanțare Internațională (DMPFI), Consiliul Local aprobând ieri, 13 septembrie, indicatorii tehnico-economici la faza DALI, în vederea depunerii spre finanțare.
Clădirea ansamblului cultural ”Vulturul Negru este monument istoric, situat în Ansamblul urban ”Centrul Istoric Oradea” și clasat în Lista Monumentelor Istorice 2010.
Dată fiind poziția câștigată de municipiul Oradea ca obiectiv turistic reprezentativ pentru stilul secession, Ansamblul Cultural ”Vulturul Negru” constituie un obiectiv de mare interes, continuarea lucrărilor de restaurare și readucerea spațiilor la forma inițială salvând practic un monument istoric de interes național.
„Cu siguranță, municipiul Oradea nu dispunea de aceși bani dacă nu aveam posibilitatea accesării fondurilor europene. Trebuie să înțelegem că sunt niște axe de finanțare dedicate pentru monumente istorice, iar cu acești bani nu putem face altceva decât să reabilităm monumente istorice, ei nu pot fi folosiți pentru alte obiective. În acest context, trebuie să alegem, ori reabilităm un monument istoric ori nu facem nimic”, a precizat primarul Florin Birta.
Clădirea este alipită de clădirea Arborele Verde, de pe pe str. Vasile Alecsandri, cu care este conectată prin Pasajul Vulturul Negru. De menționat că spațiile fostului cinematograf care va face obiectul investiției sunt proprietatea publică a municipiului Oradea.
„Toate spațiile care vor fi reabilitate prin acest proiect sunt proprietatea municipiului Oradea. Am încercat și în perioada trecută de finanțare să finanțăm acest proiect, dar exista o prevedere care permitea să fie depus spre finanțare doar acel ansamblu-monument care e proprietatea integrală a municipiului, ori imobilul are și alți proprietari, persoane fizice și juridice. Nu eram singurul municipiu în această situație. Prin urmare, am discutat cu finanțatorul să fie introdusă prevederea care să ne dea voie să reabilităm doar partea noastră din ansamblul-monument, lucru care s-a și întâmplat”, a explicat Marius Moș, directorul DMPFI.
Prin această investiție vor fi funcționalizate două săli cu destinația de organizare/găzduire de evenimente culturale. Astfel, în ansamblul cultural reabilitat vor fi disponibile 553 de locuri în săli de spectacole, din care 408 locuri în sala mare și 145 în sala mică. Totodată, va fi amenajat și un spațiu muzeal de cca 25 mp, care să expună evoluția istorică a clădirii-monument. Printre activitățile care vor putea fi găzduite aici se numără: spectacole de teatru, concerte, cinema, prezentări, sala de dans.
Reabilitarea va viza o suprafață o suprafață utilă de 2440 mp (3565 mp desfășurați), care vor fi consolidați și restaurați, 25 mp – suprafață pictură restaurată, 1590 mp – suprafață cu pictură și decorații plastice, 694 mp – sala mare de spectacole, 255 mp – sala mică de spectacole și 25 mp – spațiu muzeal. Lucrările propuse prin proiect sunt: lucrări de reabilitare funcțională și de finisaje interioare, inclusiv mobilarea spațiilor; restaurarea componentelor artistice, înlocuirea instalațiilor sanitare, termice și de ventilație, înlocuirea instalațiilor de stingere a incendiilor; reabilitarea instalațiilor electrice.
Valoarea totală a investiției este de 46 milioane lei (cu TVA inclus), durata de execuție a lucrărilor fiind de 24 de luni.
Trimite articolul
XNu este vorba doar de o sala de cinematograf ! Chiar daca un timp a indeplinit acest rol . Este – a fost – o minunata sala de spectacole. Imi amintec , acolo l- am ascultat pentru prima oara – eram elev – pe violonistul Ion Voicu, pe la 1950 ! Spectacole de teatru si revista, concerte, teatru, chiar meciuri de …box si lupte !
Orasul chiar are nevoie de o sala de spectacole eleganta, multifunctionala, situata ultracentral ! Mai ales ca Sala Sindicatelor a ajuns ….